«Ήταν αναμφισβήτητα σοσιαλισμός…» – Αποχαιρετισμός στον Γιώργο Πολυμερίδη

Οι Εκδόσεις ΕΝΤΟΣ αποχαιρετούν τον Γιώργο Πολυμερίδη, στέλεχος του ΚΚΕ, ερευνητή, οικονομολόγο, ακαδημαϊκό, συγγραφέα του βιβλίου «Επιστημονικός Σοσιαλισμός – Κριτική στους επικριτές του», που αποτέλεσε την επιτομή της πολιτικής και επιστημονικής δραστηριότητάς του

Με βαθιά θλίψη και οδύνη οι Εκδόσεις ΕΝΤΟΣ αποχαιρετούν το Γιώργο Πολυμερίδη, που έφυγε από η ζωή την Τρίτη 7 Μάρτη στη Βουλγαρία, όπου και διέμενε από το 2015. 

Επί δεκαετίες στέλεχος του ΚΚΕ, ερευνητής, οικονομολόγος, ακαδημαϊκός, με αντικείμενο την Πολιτική Οικονομία, ο Γιώργος Πολυμερίδης είχε σημαντική και ουσιαστική συμβολή στην ιδεολογική δουλειά του ΚΚΕ, καθώς από το 1980 έως το 1998 εργάστηκε στο Κέντρο Μαρξιστικών Ερευνών (ΚΜΕ) ως ερευνητής και δάσκαλος Πολιτικής Οικονομίας, ενώ από το 1980 έως το 2005 ήταν μέλος του Διοικητικού του Συμβουλίου. Την ίδια περίοδο, εργάστηκε στο Τμήμα Οικονομίας της ΚΕ του ΚΚΕ, του οποίου αργότερα αναδείχτηκε υπεύθυνος, ενώ ταυτόχρονα ήταν μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ.

Γεννημένος το 1933 στον Έβρο, στην Καρωτή Διδυμότειχου, υπήρξε άξιο τέκνο της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης, ως γόνος μαχητών του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ –ο πατέρας του σκοτώθηκε σε μάχη το 1948– και ΕΠΟΝίτης ο ίδιος. Τον Ιούνη του 1948 με τη μητέρα του και τον αδερφό του πέρασαν στη Λαϊκή Δημοκρατία της Βουλγαρίας, όπου για πάνω από τριάντα χρόνια έζησε από κοντά και συνέβαλε ενεργά στην τιτάνια πορεία οικοδόμησης του σοσιαλισμού.

Αποτελεί ο ίδιος λαμπρό και τρανό παράδειγμα της υπεροχής του σοσιαλισμού και της ικανότητάς του να μορφώνει, να διαπαιδαγωγεί και να κάνει την επιστήμη και την έρευνα κτήμα των πλατιών λαϊκών μαζών και της εργατικής τάξης. Αφού εργάστηκε στα ανθρακωρυχεία του Ντιμίτροφγκραντ, φοίτησε σε εργατικό Γυμνάσιο, σπούδασε «Σχεδιασμένη Οικονομία» στην Ανώτατη Οικονομική Σχολή «Καρλ Μαρξ» της Σόφιας, επί οχτώ χρόνια ανέλαβε υπεύθυνη δουλειά ως οικονομολόγος σε εργοστάσιο, κατόπιν ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές με αντικείμενο την Πολιτική Οικονομία στην Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών της Σόφιας, απέκτησε τον τίτλο του Διδάκτορα των Οικονομικών Επιστημών, στελέχωσε το Ινστιτούτο Σύγχρονων Κοινωνικών Θεωριών, όπου έγινε υφηγητής της Πολιτικής Οικονομίας, ενώ δίδασκε επί χρόνια Πολιτική Οικονομία στην Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών. Μια σπουδαία διαδρομή, που συνιστά ένα έξοχο υπόδειγμα συνδυασμού υψηλού επιπέδου επιστημονικής μόρφωσης με την ενεργητική εφαρμογή της επιστημονικής γνώσης στην παραγωγή, πάντα με στόχο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

Γιώργος Πολυμερίδης

Ο Γιώργος Πολυμερίδης υπήρξε αταλάντευτος και μαχητικός υπερασπιστής του σοσιαλισμού που γνωρίσαμε, συνδυάζοντας τη βαθιά επιστημονική γνώση με το άμεσο βίωμα της συμβολής από υπεύθυνες θέσεις στην οικοδόμησή του. Γι’ αυτό και οι μελέτες και αναλύσεις του διακρίνονταν πάντα από ενδελεχή επιστημονική τεκμηρίωση, διεισδυτικότητα και εξαιρετική ικανότητα εκλαΐκευσης. 

Οι Εκδόσεις ΕΝΤΟΣ είχαν την ξεχωριστή τιμή, το 2011, να εκδώσουν το έργο που αποτέλεσε την επιτομή της πολιτικής και επιστημονικής δραστηριότητας του Γιώργου Πολυμερίδη, το Επιστημονικός Σοσιαλισμός – Κριτική στους επικριτές του, μια μελέτη-χρέος και παρακαταθήκη μαζί, σε μια εποχή κυριαρχίας των αστικών, ρεφορμιστικών ή οπορτουνιστικών αφηγημάτων διαστρέβλωσης και κατασυκοφάντησης του σοσιαλισμού που γνωρίσαμε. Στο έργο του αυτό ο σπουδαίος κομμουνιστής επιστήμονας, αφού αναλύει την πορεία του υπαρκτού σοσιαλισμού ως μορφής υλοποίησης του επιστημονικού σοσιαλισμού και παρουσιάζει τις λυσσώδεις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις για την ανατροπή του, συντρίβει με αδιάσειστα επιστημονικά τεκμήρια τις –σκουριασμένες σε κάθε περίπτωση, είτε ως «κλασικές» είτε ως «νεοπαγείς»– αστικές και ρεφορμιστικές αντιλήψεις για το χαρακτήρα του κοινωνικοοικονομικού σχηματισμού στις σοσιαλιστικές χώρες, αλλά και τις θεωρίες υποκατάστασης του σοσιαλισμού.

Εξού και η επαναστατική βεβαιότητα με την οποία απαντάει αυτόματα στο ερώτημα του τελευταίου κεφαλαίου του βιβλίου του «Τι ήταν αυτό που ήταν; Ήταν αναμφισβήτητα σοσιαλισμός…». 

Για της εκδόσεις ΕΝΤΟΣ

Μαρία Πολίτου

Θεμιστοκλής Φασούλας

***

«Οι σύγχρονοι σοσιαλδημοκράτες αναπτύσσουν τη θεωρία ότι δήθεν η ατομική καπιταλιστική ιδιοκτησία εναρμονίζεται με το σοσιαλισμό. Κάτι παραπάνω. Θέλουν ν’ αποδείξουν ότι η καπιταλιστική ατομική ιδιοκτησία όχι μόνο δεν είναι εμπόδιο και τροχοπέδη αλλά μπορεί τάχα να αποτελέσει και τη βάση γα την οικοδόμηση του ίδιου του σοσιαλισμού. Αλλά ποιού σοσιαλισμού; Την απάντηση μας τη δίνει ο Μπρούνο Κράισκι, ο οποίος διατυπώνοντας συμπυκνωμένα την αντίληψη της σοσιαλδημοκρατίας για την ιδιοκτησία γράφει: “Σημαντικό για το Δημοκρατικό Σοσιαλισμό δεν είναι το ποιος κατέχει τα μέσα παραγωγής αλλά ποιος τα ελέγχει”.»

(απόσπασμα από το βιβλίο)

Μια μοναδική μελέτη για το σοσιαλισμό. Ο Γεώργιος Πολυμερίδης παρακολουθεί τα επιτεύγματα του υπαρκτού σοσιαλισμού, τις αντιφάσεις του αλλά και την ανατροπή του. Επίσης παρουσιάζει τον οικονομικό πόλεμο του ιμπεριαλισμού, την πολιτική του «Ψυχρού πολέμου», τις πολεμικές επεμβάσεις των ιμπεριαλιστών.

Ο συγγραφέας αναλύει όλες τις αστικο-ρεφορμιστικές αντιλήψεις για την ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής και εμβαθύνει στη μαρξιστικο-λενινιστική θέση.

Δεν λείπουν από τη μελέτη η θεωρία του «λαϊκού καπιταλισμού», του «κρατικού σοσιαλισμού». Ο συγγραφέας υποστηρίζει ότι ο σοσιαλισμός είναι η δύναμη αλλαγής στον 21ο αιώνα.

Το βιβλίο του Γεώργιου Πολυμερίδη «Επιστημονικός Σοσιαλισμός, Κριτική στους Επικριτές του» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΕΝΤΟΣ και διατίθεται σε όλα τα βιβλιοπωλεία.

Οπισθόφυλλο:

Στο βιβλίο που έχει στα χέρια του ο αναγνώστης θα βρει απαντήσεις σε πολλά από τα ερωτήματά του για τον Επιστημονικό Σοσιαλισμό του Μαρξ, του Ένγκελς και του Λένιν. Θα μάθει ακόμα ποιες αστικές ρεφορμιστικές και αναθεωρητικές θεωρίες επιδίωκαν την υποκατάστασή του ή και την απόρριψη της ύπαρξής του στην ΕΣΣΔ και στις άλλες χώρες της Λαϊκής Δημοκρατίας στην Ευρώπη.

Με τη νίκη της αντεπανάστασης και την παλινόρθωση του καπιταλισμού σ’ αυτές τις χώρες ο σοσιαλισμός έχασε μια μάχη. Ηττήθηκε προσωρινά. Δεν έχασε όμως, τον πόλεμο. Η ταξική πάλη συνεχίζεται. Ο σοσιαλισμός θα επανέλθει στο προσκήνιο οπωσδήποτε, απαλλαγμένος από τις όποιες ελλείψεις, αδυναμίες και λάθη, ανανεωμένος και δριμύτερος. Ήδη ακούγονται τα βήματά του. Ξανακτυπάει την πόρτα της ιστορίας, αναφωνώντας δυνατά «Περίμενέ με, θα γυρίσω». Σ’ αυτό αντικειμενικά συνηγορούν η σιδερένια λογική της διαδοχικότητας των κοινωνικο-οικονομικών σχηματισμών και οι νομοτέλειες εξέλιξης της ανθρώπινης κοινωνίας.

Η νίκη του κομμουνισμού είναι αναπόφευκτη και η αδιαμφισβήτητη. Ο 21ος αιώνας θα είναι ο θρίαμβος των κομμουνιστικών ιδανικών σε όλο τον κόσμο.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: