Φωτογραφίζοντας τον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας

Ένα πολύτιμο ντοκουμέντο, που αναδεικνύει το μεγαλείο της τρίχρονης εποποιίας του ΔΣΕ αποτελεί η έκδοση-λεύκωμα “Απόστολος Μουσούρης, Φωτογραφίζοντας τον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας”, του εκδοτικού Σύγχρονη Εποχή, με περισσότερες από 1.000 φωτογραφίες που προέρχονται από το αρχείο του Απόστολου Μουσούρη.

Ένα πολύτιμο ντοκουμέντο, που αναδεικνύει το μεγαλείο της τρίχρονης εποποιίας του ΔΣΕ αποτελεί η έκδοση-λεύκωμα Απόστολος Μουσούρης, Φωτογραφίζοντας τον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας, του εκδοτικού Σύγχρονη Εποχή, με περισσότερες από 1.000 φωτογραφίες που προέρχονται από το αρχείο του οπερατέρ στο κινηματογραφικό συνεργείο του Γενικού Αρχηγείου του ΔΣΕ Απόστολου Μουσούρη.

Ο Απόστολος Μουσούρης (1917 – 1997) πήρε μέρος στη ζωή και στις μάχες του ΔΣΕ στο Γράμμο και στο Βίτσι, στη συνέχεια με την υποχώρηση του ΔΣΕ πέρασε στην Αλβανία και από εκεί στην πολιτική προσφυγιά, στην Τασκένδη (ΕΣΣΔ). Με τη μηχανή του αποτύπωσε εικόνες ανεκτίμητης αξίας, που αποτελούν ντοκουμέντα ιστορικά, αδιαμφισβήτητα και αδιάβλητα. Μετά από πολλά χρόνια, την άνοιξη του 2014, το φωτογραφικό αρχείο του δωρήθηκε από την Τάνια Μουσούρη και τον Αλέξη Χατζή, που το είχαν διαφυλάξει, στο Αρχείο της ΚΕ του ΚΚΕ.

Η μορφή του αρχείου είναι σε πρωτότυπα κινηματογραφικά φιλμ. Το υλικό ψηφιοποιήθηκε και στη συνέχεια έγινε επιλογή και ταξινόμηση, καρπός της οποίας είναι το φωτογραφικό λεύκωμα με τίτλο «Φωτογραφίζοντας τον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας».

Φωτογραφίζοντας τον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας

Το φωτογραφικό αρχείο περιλαμβάνει εικόνες από τα σημεία όπου κορυφώθηκε η τρίχρονη εποποιία του ΔΣΕ (Γράμμο και Βίτσι). Το σημειώνουμε αυτό, αφού η δράση του ΔΣΕ απλώθηκε σχεδόν σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα και αρκετά νησιά. Έτσι, το λεύκωμα δεν είναι μια φωτογραφική ιστορία του ΔΣΕ, αλλά μια αντιπροσωπευτική παρουσίαση των εικόνων που περιλαμβάνονται στο αρχείο Μουσούρη. (Δείτε το αφιέρωμα του 902.gr για το αρχείο του Απόστολου Μουσούρη).

Στις χίλιες εικόνες του λευκώματος, εικόνες μοναδικές – ντοκουμέντα που δημοσιεύονται για πρώτη φορά, καταγράφονται: Ο τόπος όπου κορυφώθηκε η τρίχρονη εποποιία του ΔΣΕ (Γράμμος, Βίτσι, Πρέσπες). Η δράση του ΔΣΕ ως οργανωμένος λαϊκός στρατός. Η ζωή των κατοίκων στην «Ελεύθερη Ελλάδα», οι λαϊκές συνελεύσεις, η παραγωγική δραστηριότητα, η συμβολή των Σλαβομακεδόνων στο ΔΣΕ, καθώς και η προσπάθεια για το σώσιμο των παιδιών. Το συντεταγμένο πέρασμα των τμημάτων του ΔΣΕ στο έδαφος της Λαϊκής Δημοκρατίας Αλβανίας και η πρώτη περίοδος εγκατάστασης των πολιτικών προσφύγων στην ΕΣΣΔ στην περιοχή της Τασκένδης.

Κάθε ενότητα συνοδεύεται από σχετικό κείμενο που διαφωτίζει τον αναγνώστη, είτε με αποσπάσματα από τη Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ, είτε με πρωτότυπα κείμενα από τα έντυπα του ΔΣΕ, που «υποστηρίζουν» το φωτογραφικό υλικό, δίνοντας μια πληρέστερη εικόνα του μεγαλείου και των δυσκολιών που είχαν να αντιμετωπίσουν οι μαχητές και οι μαχήτριες του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

Δείτε ακόμα:
Γράμμος, 25 Ιούνη 1949: Τρεις φωτογραφίες «πρόσωπο με πρόσωπο με τη λεβεντογενιά των μαχητών και μαχητριών του ΔΣΕ»

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: