Τιτίκα Σαριγκούλη: «Η εποχή του Στάλιν έβγαλε τους μεγάλους δασκάλους της Τέχνης»

Σαν σήμερα, έφυγε από τη ζωή η αγαπημένη ηθοποιός και συγγραφέας Τιτίκα Σαριγκούλη. Προσωπικότητα ξεχωριστή, πηγαία, ανυπόταχτη, υπηρέτησε με πάθος την τέχνη της για έξι δεκαετίες μέσα από το θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση.

Σαν σήμερα, στις 22 του Γενάρη 2021, έφυγε από τη ζωή η αγαπημένη ηθοποιός και συγγραφέας Τιτίκα Σαριγκούλη. Προσωπικότητα ξεχωριστή, πηγαία, ανυπόταχτη, υπηρέτησε με πάθος την τέχνη της για έξι δεκαετίες μέσα από το θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση.

Η Τιτίκα (Ευσεβεία) Σαριγκούλη γεννήθηκε στις 30 του Νοέμβρη 1934, στην Αθήνα, όπου και μεγάλωσε. Σε νεαρή ηλικία σπούδασε ηθοποιός.

Το 1960 έκανε το κινηματογραφικό της ντεμπούτο στη ταινία «Το μυστικό του κόκκινου μανδύα». Ακολούθησαν δύο ακόμη συμμετοχές στον κινηματογράφο τα επόμενα χρόνια στις ταινίες «Φαίδρα» και «Πρώτο καρδιοχτύπι».

Την ίδια δεκαετία ξεκίνησε να ασχολείται πιο ενεργά με τη συγγραφή, ενώ διετέλεσε μέλος της Ένωσης Νέων Ελλήνων Λογοτεχνών. Έγραψε συνολικά περισσότερα από 60 βιβλία.

Το 2004 επανήλθε στον κινηματογράφο παίζοντας στην ταινία «Τεστοστερόνη του Γιώργου Πανουσόπουλου, ενώ το 2005 συμμετείχε στην κωμωδία «Η χορωδία του Χαρίτωνα» και στη διεθνή παραγωγή «Opa!» που μέρος των γυρισμάτων έγιναν στην Ελλάδα.

Την ίδια χρονιά έκανε το τηλεοπτικό της ντεμπούτο στην κωμική σειρά «Οδός Παραδείσου 7» με το ρόλο της ηλικιωμένης Νίνας. Ακολούθησαν κι άλλες τηλεοπτικές συμμετοχές σε επεισόδια των σειρών «Μαρία η άσχημη», «Οι ιστορίες του αστυνόμου Μπέκα», «Αν μ’ αγαπάς», «Singles 2,1/2» κ.ά.

Έγινε ιδιαίτερα γνωστή και αγαπητή στο ευρύ κοινό τη περίοδο 2007-2008, με ρόλο της αθυρόστομης και δυναμικής γιαγιάς Τζούλιας στην κωμική σειρά «Μπαμπά μην τρέχεις» σε σκηνοθεσία Θοδωρή Παπαδουλάκη που προβλήθηκε από το Mega.

Η Τιτίκα Σαριγκούλη έγραψε και σκηνοθέτησε θέατρο, ενώ πρωταγωνίστησε σε πολλές θεατρικές παραστάσεις με τελευταία το κλασικό έργο του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα «Το σπίτι της Μπερνάρντα Αλμπα», παράσταση που παρουσιάστηκε και στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ.

Η δημοφιλής ηθοποιός στάθηκε σταθερά στο πλευρό του ΚΚΕ, συμμετέχοντας στις μάχες που έδωσε το Κόμμα, υπερασπιζόμενη με σθένος την Ιστορία του κομμουνιστικού κινήματος, τη Σοβιετική Ενωση και την προσφορά της στην ανθρωπότητα.

Δεν θα μπορούσε να λείψει από τις ευχές για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ, με το δικό της, πάντα ιδιαίτερο τρόπο: «Το κυριότερο όλων είναι ότι το ΚΚΕ, από την ίδρυσή του κιόλας, αγκάλιασε την εργατική τάξη, τη μόνη τάξη που μπορεί να αντισταθεί και να πολεμήσει μέχρι τέλους τον καπιταλισμό. Τρανό παράδειγμα η Οκτωβριανή Επανάσταση. Γι’ αυτό και πολεμιέται τόσο η Επανάσταση, όσο και η οικοδόμηση του σοσιαλισμού στα χρόνια του Στάλιν, μέχρι και τις μέρες μας. (…) Το νέο αίμα του Κόμματος να φτάσει την υπόθεσή μας ακόμα πιο μακριά!».

Πριν τις βουλευτικές εκλογές του 2019 τόνιζε χαρακτηριστικά: «Όσο το ΚΚΕ βγαίνει ενισχυμένο από την κάθε εκλογική αναμέτρηση, τόσο και οι αγώνες του λαού δυναμώνουν, διεκδικώντας – μισθωτοί, συνταξιούχοι και άνεργοι – όσα έχουν κερδηθεί με αίμα και θυσίες. Μια και το μόνο όπλο στα χέρια του λαού που έχει απομείνει, ύστερα από την ανατροπή του σοσιαλισμού, είναι ο δρόμος του αγώνα. Και αυτό το όπλο ήταν και παραμένει το μόνο αντίπαλο δέος του καπιταλισμού».

Τον Σεπτέμβρη του 2015, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, απένειμε τιμητικό έπαινο στην Ττιτίκα Σαριγκούλη μετά την παράσταση «Βάκχες» του Ευριπίδη που παρουσιάστηκε στο Θέατρο της Πετρούπολης, και στη συνέχεια και στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ. «Το Κομμουνιστικό Κόμμα ήταν πάντα ο φορέας του πολιτισμού. Το σοβιετικό κράτος υπήρξε το πρώτο κράτος που ίδρυσε Υπουργείο Πολιτισμού. Η εποχή της Σοβιετικής Ένωσης και του μεγάλου Στάλιν έβγαλε τους μεγάλους σκηνοθέτες , τους μεγάλους ηθοποιούς, τους μεγάλους συντελεστές της τέχνης. Ας λυσσομανάει η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, που έχουν ματοκυλίσει τον κόσμο, και συγκρίνουν τον φασισμό με τον κομμουνισμό, το Στάλιν με το Χίτλερ. Η εποχή του Στάλιν έβγαλε τους μεγάλους δασκάλους της Τέχνης» είπε με πάθος κατά την απονομή η Τιτίκα Σαριγκούλη:

Πατώντας εδώ μπορείτε να περιηγηθείτε σε όλες τις πολύ ενδιαφέρουσες αναρτήσεις του περιοδικού για την Τιτίκα Σαριγκούλη.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: