“Το Ανάκτορο στην Άνω Τούμπα” επιστρέφει στο Από Κοινού Θέατρο για λίγες παραστάσεις

“Το Ανάκτορο στην Άνω Τούμπα” του Παναγιώτη Μέντη, με την Ελένη Γερασιμίδου, επιστρέφει στο Από Κοινού Θέατρο για 3η σεζόν από το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου (για λίγες παραστάσεις) – Σκηνοθεσία:  Αγγελική Ξένου

“Το Ανάκτορο στην Άνω Τούμπα” του Παναγιώτη Μέντη, με την Ελένη Γερασιμίδου, επιστρέφει στο Από Κοινού Θέατρο για 3η σεζόν από το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου (για λίγες παραστάσεις) – Σκηνοθεσία:  Αγγελική Ξένου.

Όταν στην ιστορία σου, σαν έθνος, ράτσα, μονάδα, DNA, έχει γράψει η μετανάστευση, η φυγή, ο ξεριζωμός, τότε η ευχή, η λαχτάρα, ο αγώνας για ένα λιμάνι, ένα καταφύγιο, ένα κεραμίδι πάνω απ’ το κεφάλι σου, γίνεται συνειδητά ή ασυνείδητα το όνειρο και ο στόχος, χωρίς να νοιάζεσαι για το μάταιο ή το σκλάβωμα για την απόκτησή τους.

Στην ιστορία που κρύβει το «Ανάκτορο στην Άνω Τούμπα», τρεις γενιές καταθέτουν τις οικονομίες και την λαχτάρα για να κτιστεί. Πόλεμοι και ανακατατάξεις και ανταλλαγές πληθυσμών, θα φέρουν την πρώτη γενιά στις προσφυγικές γειτονιές της Θεσσαλονίκης. Τα σχέδια για μια καλύτερη ζωή θα οδηγήσουν τους απογόνους της στην κατάθεση κόπων και οικονομιών για να στηθεί ένα νοικοκυριό που θα τους δίνει την ασφάλεια μιας ιδιοκτησίας για τους ίδιους και τα παιδιά τους. Μα οι συνθήκες που φέρνει απροειδοποίητα η ζωή θα φέρνουν πάντα στο προσκήνιο την επανάληψη της φυγής. Θα κτιστεί το «Ανάκτορο» της λαχτάρας τους, μα δεν θα υπάρχει ποτέ ο χρόνος να το χαρούνε ξέγνοιαστοι. Να περπατήσουν στα δωμάτιά του, να απολαύσουν τη βεράντα του.

Η τελευταία βασίλισσα του, η «Ελληνογερμανίδα» για τους περίοικους, κυρία Αγάπη, – που γράφτηκε για την Ελένη Γερασιμίδου -, με γέλιο και με κατανόηση ακόμα και μπροστά στα δύσκολα, μας ξεναγεί στο μικρό παλάτι της, ανοίγοντας πόρτες και παράθυρα στην ιστορία μιας πόλης και μια χώρας, που τι παράξενο, τα μυστικά τους κρύβονται μέσα στις κάμαρες και τα ντουλάπια ενός σπιτιού με όλα τα κομφόρ και την ηχώ μιας «μοναξιάς». Το «Ανάκτορο στην Άνω Τούμπα» είναι ο λαβύρινθος της ζωής της κυρίας Αγάπης, και καθώς ψάχνει την έξοδο, συνειδητοποιεί πως η ελευθερία της απαιτεί την  κατεδάφισή του.

Στο βίντεο που ακολουθεί, ο συγγραφέας Παναγιώτης Μέντης μιλά για το έργο του, η σκηνοθέτης Αγγελική Ξένου και η ερμηνεύτρια Ελένη Γερασιμίδου εξηγούν τον τρόπο που προσέγγισαν το έργο. Τέλος, ο κριτικός θεάτρου Κώστας Γεωργουσόπουλος αναφέρεται στο έργο του Μέντη και τη σημασία του:

Συγγραφέας: Παναγιώτης Μέντης

Ερμηνεία: Ελένη Γερασιμίδου

Σκηνοθεσία:  Αγγελική Ξένου

Εικαστική επιμέλεια:  Κώστας Βελινόπουλος

Μουσική επιμέλεια: Αγγελική Ξένου

Βοηθός σκηνοθέτη: Κωνσταντίνος Καραγάνης

Φωτισμοί: Γιώργος Ζιώγαλας – Αγγελική Ξένου

Φωτογραφίες: Δημήτρης Λυκουρέζος

Αφίσα: Κωνσταντίνος Καραγάνης

 

Διάρκεια παράστασης: 55′

Παραστάσεις: κάθε Σάββατο στις 21:00 και Κυριακή στις 20:00

από 18/2 έως 19/3/2023

Τιμές εισιτηρίων: 12 € ολόκληρο

10 € μειωμένο (φοιτ., άνεργοι, ΑμΕΑ, 65+, ομαδικά 10 ατόμων και άνω)

 Από Κοινού Θέατρο

Ευπατριδών 4, Γκάζι,Τ.Κ. 11854

(μετρό: Κεραμεικός)

τηλ. 211 4057249

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: