Θέατρο τη Δευτέρα: «Ο πάγος έσπασε, ο δρόμος χαράχτηκε» (100 χρόνια από τη μεγάλη Οχτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση)

Το ξεχωριστό αυτό πολυθέαμα που σχεδιάστηκε ειδικά για την επέτειο των 100 χρόνων  από τη μεγάλη Οχτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση, επιτεύχθηκε χάρη στην εθελοντική προσφορά, τη συλλογικότητα και το μεράκι όλων των συντελεστών μπροστά και πίσω από τη σκηνή.

Η παράσταση με τίτλο «Ο πάγος έσπασε, ο δρόμος χαράχτηκε» ακολούθησε την ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, στη, μεγάλη πολιτική-πολιτιστική εκδήλωση της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 100 χρόνια από τη μεγάλη Οχτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση,  το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας την Κυριακή 26 του Νοέμβρη 2017.

Μέσα από τα μάτια ενός νέου εργάτη το παρόν συναντιέται με το παρελθόν και η σύγχρονη πραγματικότητα με την ιστορία. Ένας σύγχρονος εργάτης γνωρίζει την ιστορία της Οκτωβριανής Επανάστασης μέσα από τη συνάντηση με μια γυναίκα που ενσαρκώνει την ιστορική πείρα και αναγκαιότητα να ανατραπεί το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα και να οικοδομηθεί η νέα κοινωνία ο σοσιαλισμός – κομμουνισμός.

«Τα φώτα σβήνουν στο Στάδιο και οι θεατές παρακολουθούν… Στην αρχή οι εικόνες είναι οικείες, κόσμος να ψωνίζει στο σούπερ μάρκετ. Και στη συνέχεια η αντίστροφη μέτρηση. Από το 2017 φτάνουμε στο 1917. Εικόνες σφαγής, εικόνες του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Στη συνέχεια σκηνές από τη μαχητική προετοιμασία των μπολσεβίκων, τη σταθερή αντίθεσή τους απέναντι στην αστική τάξη και τους οπορτουνιστές. Και μετά η Επανάσταση, οι συγκλονιστικές μέρες του Οκτώβρη που συντάραξαν τα θεμέλια του εκμεταλλευτικού κόσμου. Και στη συνέχεια τα τεράστια κατορθώματα της ΕΣΣΔ σε όλους τους τομείς, αλλά και οι αντιφάσεις που οδήγησαν στις ανατροπές. «Κρατάμε ψηλά την κόκκινη σημαία» το ιστορικό πρωτοσέλιδο του «Ριζοσπάστη» εμφανίσθηκε μπροστά στους χιλιάδες θεατές που ξέσπασαν σε χειροκροτήματα».

Οι δεκάδες συντελεστές μέσα στην αρένα του ΣΕΦ, τα μοναδικά οπτικοακουστικά υλικά και η μουσική συνέβαλαν στο να φωτίσουν και με καλλιτεχνικά μέσα τα πολύτιμα συμπεράσματα της πορείας της Επανάστασης, της σοσιαλιστικής οικοδόμησης τον 20ό αιώνα, με το βλέμμα πάντα στραμμένο στο φωτεινό μέλλον…

Το σενάριο της παράστασης βασίζεται σε κείμενα των Κ. Μαρξ, Φρ. Ένγκελς, Β. Ι. Λένιν, Ι. Β. Στάλιν, Ρ. Λούξεμπουργκ, Λ. Γκιούρκο, Τζ. Ριντ, Βλ. Μαγιακόφσκι και Μπ. Μπρεχτ.

Οι συντελεστές της παράστασης

Το ξεχωριστό αυτό πολυθέαμα που σχεδιάστηκε ειδικά για την επέτειο των 100 χρόνων  από τη μεγάλη Οχτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση, επιτεύχθηκε χάρη στην εθελοντική προσφορά, τη συλλογικότητα και το μεράκι όλων των συντελεστών μπροστά και πίσω από τη σκηνή.

Ομάδα Σκηνοθεσίας: Θαλασσιά Αντωνοπούλου, Δανάη Κατσαμένη, Διονύσης Ξενάκης, Γιώργος Πέππας. Κινησιολογία – Χορογραφία – Χορός: Δανάη Βογιατζή, Νικολέτα Γκριμέκη, Βαγγελιώ Κυριαζίδου, Άννα Λιανοπούλου, Άννα Παντελαίου, Σίσσυ Λοΐζου, Κατερίνα Φερεκίδη. Πρωτότυπη μουσική: Δημήτρης Ανδρονιάδης, Φίλιππος Παχνιστής. Ενορχηστρώσεις: Δημήτρης Ανδρονιάδης. Σκηνογραφία: Άντα Γόντικα, Αποστόλης Δημακόπουλος, Βαγγελιώ Νικολάου, Άννα Λουκίδη – Ανδρέου, Στράτος Σαραντίδης. Φώτα: Άκης Αποστολίδης. Ενδυματολόγοι: Μυρτώ Πετάση, Σοφία Πολυχρονίδου, Ρηνιώ Κυριαζίδου, Ειρήνη Χανία, Αντρέας Αντωνόπουλος.

Ομάδα βίντεο: Παυλίνα Αγαλιανού, Σωτήρης Γκέκας, Νότης Λυτσιούλης, Γιάννης Μαρούδας, Σήφης Στάμου, Παύλος Χαρμπαλής. Ηχοληψία και σχεδιασμός ηχητικού περιβάλλοντος: Δημήτρης Ανδρονιάδης, Γιάννης Μπαλλούς, Βασίλης Μητρόπουλος.

Θέατρο τη Δευτέρα: «Ο πάγος έσπασε, ο δρόμος χαράχτηκε» (100 χρόνια από τη μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση)

Θέατρο τη Δευτέρα: «Ο πάγος έσπασε, ο δρόμος χαράχτηκε» (100 χρόνια από τη μεγάλη Οχτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση)

Ακούγονται οι ηθοποιοί: Μιχαήλ Γιαννικάκης, Ελένη Γερασιμίδου, Γιώργος Ζιώγαλας, Κώστας Καζάκος, Δανάη Κατσαμένη, Λίλα Καφαντάρη, Στέλιος Μάινας, Ηλιάνα Μαυρομάτη, Διονύσης Ξενάκης, Παύλος Ορκόπουλος, Γιώργος Πέππας, Μαριάνθη Σοντάκη, Θανάσης Χουλιαράς.

Στους ρόλους: Των αστών: Κώστας Γαβριλάκης, Αντώνης Γουγής, Γεωργία Καούκη, Ανδριαννή Τουντοπούλου, Σπύρος Κοντορίζος και Άννα Λιανοπούλου. Της Γυναίκας: Σοφία Μπότση. Του Εργάτη: Έρι Ζίλφο. Του Στρατιώτη: Νίκος Βεχλίδης. Της νέας και του νέου: Ήρα Ρόκου, Γιάννης Γεραμαζίδης και Κλαίρη Γερανίου. Της Προσωρινής Κυβέρνησης: Γρηγόρης Βακάλης, Παναγιώτης Κυριαζίδης, Αποστόλης Ελμαλόγλου, Γιάννης Παπακωνσταντίνου. Των Ανθρώπων στο super market: Δανάη Βογιατζή, Νικολέτα Γκριμέκη και Στάθης Ντόντος.

Με τη συμμετοχή πάνω από 100 συντελεστών ανάμεσά τους και οι μικροί: Έκτορας, Σπύρος, Πέτρος. Δεκάδες μέλη και φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, όλων των ηλικιών, χωρίς να λογαριάζουν κόπο και χρόνο, καθημερινά, μετά τη δουλειά, τη σχολή, την πρακτική άσκηση συμμετείχαν στις πρόβες, έφτιαχναν τη μουσική, τα σκηνικά, τα βίντεο και τόσα άλλα…

Πολύτιμη ήταν η συνεισφορά στην προετοιμασία και τη διεξαγωγή της παράστασης, τόσο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για την παραχώρηση μέρους των κοστουμιών, όσο και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου για την παραχώρηση του κλειστού γηπέδου μπάσκετ, όπου πραγματοποιήθηκαν οι καθημερινές πρόβες.

Με την καλλιτεχνική υποστήριξη του Σταύρου Τσακίρη.

Δείτε την παράσταση:

Η Κατιούσα αγαπάει το θέατρο και προβάλλει κάθε Δευτέρα από τις σελίδες της μια σειρά από ξεχωριστά έργα που βρίσκονται «αποθηκευμένα» στο πλούσιο Αρχείο της ΕΡΤ, καθώς και άλλες παραστάσεις.

Για πολλά χρόνια «Το θέατρο της Δευτέρας» που προβαλλόταν από την κρατική ΕΡΤ αποτελούσε μια όαση πολιτισμού στο άνυδρο τηλεοπτικό (και όχι μόνο) τοπίο της εποχής, που καθήλωνε κάθε βδομάδα μπροστά στους δέκτες τους χιλιάδες τηλεθεατές.

Οι μεγαλύτεροι συγγραφείς του κόσμου, αλλά και πολλοί νεότεροι, Έλληνες και ξένοι, έργα του κλασικού και νεότερου ρεπερτορίου, δοσμένα από σημαντικούς θεατράνθρωπους κι ερμηνευμένα από μερικούς από τους καλύτερους ηθοποιούς που γέννησε αυτός ο τόπος, πέρασαν από τις ασπρόμαυρες και στη συνέχεια έγχρωμες οθόνες των τηλεοράσεων κι έφεραν κοντά στο θέατρο έναν κόσμο που δεν του δινόταν άλλου τύπου κίνητρα (ούτε λόγος για την απαραίτητη παιδεία…), για να προσεγγίσει, να απολαύσει και ν’ αγαπήσει τη συγκεκριμένη μορφή τέχνης.

Δείτε εδώ όλες τις παραστάσεις του “Θεάτρου τη Δευτέρα”

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: