Θέατρο τη Δευτέρα: «Ματωμένος γάμος» του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα

Ο Λόρκα θεωρείται ο κορυφαίος Ισπανός δραματουργός του 20ού αιώνα και ο «Ματωμένος γάμος», από τα σημαντικότερα έργα του. Πάθος και έρωτας, σύγκρουση μεταξύ κοινωνικών κανόνων και των ανθρώπινων αισθημάτων, πίστη και τιμή, αποτελούν τα θέματα του έργου.

Το «Ματωμένο γάμο», του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα «προβάλλουμε» σήμερα από τη στήλη του περιοδικού. Ο Λόρκα θεωρείται ο κορυφαίος Ισπανός δραματουργός του 20ού αιώνα και ο «Ματωμένος γάμος», από τα σημαντικότερα έργα του. Πάθος και έρωτας, σύγκρουση μεταξύ κοινωνικών κανόνων και των ανθρώπινων αισθημάτων, πίστη και τιμή, αποτελούν τα θέματα του έργου.

Το μεγάλο έργο του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα διαδραματίζεται σ’ ένα αγροτικό περιβάλλον. Ένας νέος αποφασίζει να παντρευτεί τη γυναίκα που επιθυμεί. Εκείνη δέχεται. Ωστόσο, τη μέρα του γάμου τους εμφανίζεται και πάλι ο παλιός της αγαπημένος, ο Λεονάρντο, και η νύφη φεύγει μαζί του. Ο γαμπρός δεν έχει άλλη επιλογή. Πρέπει να ξεπλύνει την ντροπή και να αποκαταστήσει την τιμή του. Κυνηγάει το παράνομο ζευγάρι μέσα σε μια νύχτα, όπου η φύση οργιάζει. Η κατάληξη θα είναι τραγική.

Θέατρο τη Δευτέρα: «Ματωμένος γάμος» του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα

«Ματωμένος γάμος» του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα: Στο ρόλο της μάνας η Άννα Συνοδινού

Μετάφραση: Νίκος Γκάτσος. Σκηνοθεσία: Σταμάτης Χονδρογιάννης. Μουσική: Μάνος Χατζιδάκις. Τραγούδι: Νένα Βενετσάνου. Χορογραφίες: Γιάννης Φλερύ. Χορός: Ελίζα Πάλλη.

Στο ρόλο της μάνας η Άννα Συνοδινού, ενώ ο Νίκος Τζόγιας υποδύεται το φεγγάρι. Παίζουν επίσης οι Στρατής Τσοπανέλης, Μαρία Δημητριάδου, Αργύρης, Ελένη Παναγιώτου, Βασίλης Παπανίκας, Βασίλης Κεχαγιάς, Κώστας Καγξίδης, Όλγα Τουρνάκη, Ελπίδα Μαζαράκη, Ελένη Κεφαλοπούλου, Λυδία Παπαδημητρίου, Γιολάντα Μπαλαούρα, Σπύρος Δρόσος, Γιάννης Νικολόπουλος, Δημήτρης Δρόσος, Απόστολος Ελευθερίου και Χρόνης Παυλίδης.

Η Κατιούσα αγαπάει το θέατρο και προβάλει κάθε Δευτέρα από τις σελίδες της μια σειρά από ξεχωριστά έργα που βρίσκονται «αποθηκευμένα» στο πλούσιο Αρχείο της ΕΡΤ.

Για πολλά χρόνια «Το θέατρο της Δευτέρας» που προβαλλόταν από την κρατική ΕΡΤ αποτελούσε μια όαση πολιτισμού στο άνυδρο τηλεοπτικό (και όχι μόνο) τοπίο της εποχής, που καθήλωνε κάθε βδομάδα μπροστά στους δέκτες τους χιλιάδες τηλεθεατές.

Οι μεγαλύτεροι συγγραφείς του κόσμου, αλλά και πολλοί νεότεροι, Έλληνες και ξένοι, έργα του κλασικού και νεότερου ρεπερτορίου, δοσμένα από σημαντικούς θεατράνθρωπους κι ερμηνευμένα από μερικούς από τους καλύτερους ηθοποιούς που γέννησε αυτός ο τόπος, πέρασαν από τις ασπρόμαυρες και στη συνέχεια έγχρωμες οθόνες των τηλεοράσεων κι έφεραν κοντά στο θέατρο έναν κόσμο που δεν του δινόταν άλλου τύπου κίνητρα (ούτε λόγος για την απαραίτητη παιδεία…), για να προσεγγίσει, να απολαύσει και ν’ αγαπήσει τη συγκεκριμένη μορφή τέχνης.

Δείτε εδώ όλες τις παραστάσεις του “Θεάτρου τη Δευτέρα”

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/comments.php on line 6

4 Trackbacks

Κάντε ένα σχόλιο: