Θέατρο τη Δευτέρα: «Κλειδοκράτορες» του Μίλαν Κούντερα

Το αντιπολεμικό και με αντιφασιστικό περιεχόμενο θεατρικό έργο «Κλειδοκράτορες», του διάσημου Τσεχοσλοβάκου συγγραφέα Μίλαν Κούντερα, παρουσιάστηκε στην Ελλάδα από τον Στέφανο Ληναίο και δέχτηκε δυο φορές το ψαλίδι της λογοκρισίας…

Το αντιπολεμικό και με αντιφασιστικό περιεχόμενο θεατρικό έργο «Κλειδοκράτορες», του διάσημου Τσεχοσλοβάκου συγγραφέα Μίλαν Κούντερα, γράφτηκε το 1962.

Στην κατεχόμενη από τους Γερμανούς Τσεχοσλαβακία, ο Γιούρι έχει εγκαταλείψει το αγωνιστικό παρελθόν του και ζει με τη γυναίκα του και τους γονείς της μια συμβατική ζωή, σ’ ένα συντηρητικό περιβάλλον. Ξαφνικά, εμφανίζεται η Βέρα, η συναγωνίστρια από τα παλιά και η κοιμισμένη ζωή του βγαίνει απότομα από το λήθαργο. Ο Γιούρι έρχεται αντιμέτωπος με παναθρώπινα διλήμματα που καλείται να αντιμετωπίσει κάθε άνθρωπος…

Το έργο που έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες, πρωτοπαρουσιάστηκε στην Ελλάδα στο θέατρο Άλφα, το 1973, σε μετάφραση Έρσης Βασιλικιώτη και σκηνοθεσία Στέφανου Ληναίου. Τα σκηνικά και τα κοστούμια υπογράφει ο Γιάννης Καρύδης και τη μουσική και τα τραγούδια ο Βασίλης Δημητρίου.

Η συγκεκριμένη παράσταση δέχτηκε δυο φορές το ψαλίδι της λογοκρισίας. Την πρώτη από την απριλιανή χούντα των συνταγματαρχών, όταν μετά το Πολυτεχνείο, στις 24 του Νοέμβρη 1973, η επιτροπή λογοκρισίας ανακάλεσε την άδεια, που από το προηγούμενο καλοκαίρι είχε δώσει στον Στέφανο Ληναίο, «απαγορεύοντας άμα, διά λόγους γενικωτέρας φύσεως, την από σκηνής αναβίβασιν καθ’ άπασαν την Επικράτειαν του θεατρικού έργου “Οι κλειδοκράτορες”».

Θέατρο τη Δευτέρα: «Κλειδοκράτορες» του Μίλαν Κούντερα

Ο Στέφανος Ληναίος και ο Τάσος Κωστής στους «Κλειδοκράτορες» του Μίλαν Κούντερα

Την δεύτερη, από την ΕΡΤ, τον Αύγουστο του 1976, όταν με την πρόφαση ότι η διάρκεια του έργου ήταν «μεγαλύτερη από την κανονική», ματαιώθηκε η προγραμματισμένη από καιρό προβολή της παράστασης από την εκπομπή «Το θέατρο της Δευτέρας». Η απόφαση των διοικούντων της ΕΡΤ ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων και η παράσταση προβλήθηκε τελικά από «Το θέατρο της Δευτέρας», στις 18 του Οκτώβρη 1976.

Τηλεσκηνοθεσία: Σταύρος Ζερβάκης. Παίζουν: Στέφανος Ληναίος, Έλλη Φωτίου, Ανδρέας Φιλιππίδης, Ντενίζ Μπαλτσαβιά, Μαίρη Ιγγλέση, Χρήστος Κελαντώνης, Μαίρη Ραζή, Τάσος Κωστής, Στέλιος Χαλκιαδάκης, Αλέκος Μαυρίδης, Βασίλης Κεχαγιάς, Πέτρος Ζαρκάδης.

Η Κατιούσα αγαπάει το θέατρο και προβάλλει κάθε Δευτέρα από τις σελίδες της μια σειρά από ξεχωριστά έργα που βρίσκονται «αποθηκευμένα» στο πλούσιο Αρχείο της ΕΡΤ.

Για πολλά χρόνια «Το θέατρο της Δευτέρας» που προβαλλόταν από την κρατική ΕΡΤ αποτελούσε μια όαση πολιτισμού στο άνυδρο τηλεοπτικό (και όχι μόνο) τοπίο της εποχής, που καθήλωνε κάθε βδομάδα μπροστά στους δέκτες τους χιλιάδες τηλεθεατές.

Οι μεγαλύτεροι συγγραφείς του κόσμου, αλλά και πολλοί νεότεροι, Έλληνες και ξένοι, έργα του κλασικού και νεότερου ρεπερτορίου, δοσμένα από σημαντικούς θεατράνθρωπους κι ερμηνευμένα από μερικούς από τους καλύτερους ηθοποιούς που γέννησε αυτός ο τόπος, πέρασαν από τις ασπρόμαυρες και στη συνέχεια έγχρωμες οθόνες των τηλεοράσεων κι έφεραν κοντά στο θέατρο έναν κόσμο που δεν του δινόταν άλλου τύπου κίνητρα (ούτε λόγος για την απαραίτητη παιδεία…), για να προσεγγίσει, να απολαύσει και ν’ αγαπήσει τη συγκεκριμένη μορφή τέχνης.

Δείτε εδώ όλες τις παραστάσεις του “Θεάτρου τη Δευτέρα”

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: