Θέατρο τη Δευτέρα: «Η καταιγίδα» του Αύγουστου Στρίντμπεργκ

«Η καταιγίδα» του Αύγουστου Στρίντμπεργκ γράφτηκε το 1907, και ανέβηκε για πρώτη φορά στη χώρα μας την 1 του Φλεβάρη 1995, στο Θέατρο Τέχνης – Κάρολος Κουν, σε σκηνοθεσία Μάγιας Λυμπεροπούλου και μετάφραση της Μαργαρίτας Μέλμπεργκ.

Το έργο «Η καταιγίδα» του Αύγουστου Στρίντμπεργκ γράφτηκε το 1907, και ανέβηκε για πρώτη φορά στη χώρα μας την 1 του Φλεβάρη 1995, στο Θέατρο Τέχνης – Κάρολος Κουν, σε σκηνοθεσία Μάγιας Λυμπεροπούλου, μετάφραση της Μαργαρίτας Μέλμπεργκ και σκηνικά – κοστούμια της Λίλης Πεζανού. Την επόμενη χρονιά η παράσταση παρουσιάστηκε από την ΕΡΤ στο πλαίσιο της σειράς εκπομπών «Το θέατρο της Δευτέρας».

Το έργο είναι στην ουσία αυτοπροσωπογραφία και κατέχει ξεχωριστή θέση στη δραματουργία του συγγραφέα. Αποτελεί σπουδή, πάνω στο πολύπλοκο, αντιφατικό και συχνά αμφιλεγόμενο της ανθρώπινης ψυχής.

Θέατρο τη Δευτέρα: «Η καταιγίδα» του Αύγουστου Στρίντμπεργκ

Ο Γιώργος Λαζάνης στο έργο «Η καταιγίδα» του Αύγουστου Στρίντμπεργκ

«Σε μια πολυκατοικία, που τη λένε «Σιωπηλό σπίτι», μένει ο ήρωας του έργου, μόνος του, αφότου άφησε την πολύ νεότερη γυναίκα του, επειδή τη στιγμή του γάμου τους, της είχε πει πως όταν η ηλικία του θα γινόταν βάρος για τη σχέση τους θα της έδινε την ελευθερία της. Τη γυναίκα που άφησε την έλεγαν Γκέρντα, που στα αρχαία σκανδιναβικά σημαίνει καταφύγιο. Αυτό που δεν κατάφερε να βρει ποτέ της και περιπλανώμενη αναζητεί. Ο κύριος του σπιτιού και η σύζυγός του, έμεναν στο σιωπηλό σπίτι πριν χωρίσουν. Έχουν περάσει πέντε χρόνια και η Γκέρντα επιστρέφει στην πολυκατοικία με το παιδί και το νέο της σύζυγο. Έρχεται να ανακόψει την πορεία του Κυρίου «εν ειρήνη», απελπισμένη και βουτηγμένη μέσα στη «φασαρία» των ενοχών της και της συνείδησής της. Ο Κύριος και η Γκέρντα θα βρεθούν για μια τελευταία φορά σ’ αυτό το σιωπηλό σπίτι που μαζί έχτισαν πριν από χρόνια για να γίνουν οι αστραπές καταιγίδα και να επέλθει η γαλήνη».

Παίζουν οι ηθοποιοί: Γιώργος Λαζάνης, Κάτια Γέρου, Περικλής Μουστάκης, Δημήτρης Αστεριάδης, Σωτήρης Κάτσενος, Λένα Κιτσοπούλου, Ζέτα Πασπαράκη, Διονύσης Ακτύπης, Γεωργία Μαυρογεώργη, Πάνος Νομπέλης.

Δείτε την παράσταση “πατώντας” στην εικόνα:

Η Κατιούσα αγαπάει το θέατρο και προβάλλει κάθε Δευτέρα από τις σελίδες της μια σειρά από ξεχωριστά έργα που βρίσκονται «αποθηκευμένα» στο πλούσιο Αρχείο της ΕΡΤ.

Για πολλά χρόνια «Το θέατρο της Δευτέρας» που προβαλλόταν από την κρατική ΕΡΤ αποτελούσε μια όαση πολιτισμού στο άνυδρο τηλεοπτικό (και όχι μόνο) τοπίο της εποχής, που καθήλωνε κάθε βδομάδα μπροστά στους δέκτες τους χιλιάδες τηλεθεατές.

Οι μεγαλύτεροι συγγραφείς του κόσμου, αλλά και πολλοί νεότεροι, Έλληνες και ξένοι, έργα του κλασικού και νεότερου ρεπερτορίου, δοσμένα από σημαντικούς θεατράνθρωπους κι ερμηνευμένα από μερικούς από τους καλύτερους ηθοποιούς που γέννησε αυτός ο τόπος, πέρασαν από τις ασπρόμαυρες και στη συνέχεια έγχρωμες οθόνες των τηλεοράσεων κι έφεραν κοντά στο θέατρο έναν κόσμο που δεν του δινόταν άλλου τύπου κίνητρα (ούτε λόγος για την απαραίτητη παιδεία…), για να προσεγγίσει, να απολαύσει και ν’ αγαπήσει τη συγκεκριμένη μορφή τέχνης.

Δείτε εδώ όλες τις παραστάσεις του “Θεάτρου τη Δευτέρα”

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: