Θέατρο τη Δευτέρα: «Η γειτονιά του Τσέχωφ» του Νότη Περγιάλη

Ο Τσέχωφ από την πλούσια πεζογραφική του δημιουργία έδωσε στον Νότη Περγιάλη την πρώτη ύλη για ένα καινούργιο θεατρικό έργο. Aνταποδίδοντας την απλόχερη προσφορά, o Περγιάλης, χαρίζει στο θέατρο έναν καινούργιο Τσέχωφ.

Σπουδαίος συγγραφέας και στιχουργός, ηθοποιός, σκηνοθέτης, ο Νότης Περγιάλης γεννήθηκε στις 16 του Αυγούστου 1920 στα Ανώγεια Σπάρτης και έφυγε από τη ζωή στις 9 του Νοέμβρη 2009. Σπούδασε στο Θεατρικό Σπουδαστήρι του Βασίλη Ρώτα. Έγραψε πολλά θεατρικά έργα όπως «Το κορίτσι με το κορδελλάκι», «Χρυσό χάπι» και «Αντιγόνη της Κατοχής» (Λαϊκό θέατρο Μάνου Κατράκη 1954, 1958 και 1960 αντίστοιχα), «Μαγική πόλη» (1963), «Η γειτονιά του Τσέχωφ» (1976), «Άνοιξε την πόρτα» (1986) κ.ά.

Η τηλεοπτική παρουσίαση του έργου «Η γειτονιά του Τσέχωφ», από την εκπομπή «Το θέατρο της Δευτέρας», της ΕΡΤ, βασίζεται στην παράσταση του Εθνικού Θεάτρου, που δόθηκε τον Δεκέμβρη του 1976 από τη Νέα Σκηνή του. Ο Άντον Πάβλοβιτς Τσέχοφ  από την πλούσια πεζογραφική του δημιουργία έδωσε στον Νότη Περγιάλη την πρώτη ύλη για ένα καινούργιο θεατρικό έργο. Κι ο Περγιάλης, ανταποδίδοντας την απλόχερη προσφορά, χαρίζει στο θέατρο έναν καινούργιο Τσέχωφ.

Θέατρο τη Δευτέρα: «Η γειτονιά του Τσέχωφ» του Νότη Περγιάλη

Θέατρο τη Δευτέρα: «Η γειτονιά του Τσέχωφ» του Νότη Περγιάλη

«Ο Περγιάλης περιπλανήθηκε στον ατέλειωτο λειμώνα του διηγηματογραφικού έργου του Τσεχωφ και εμπνεύστηκε σαν από την ίδια τη ζωή. Κι έστησε μια καινούργια σύνθεση – κατ’ εικόνα και ομοίωσή της βέβαια – αλλά αυτόνομη και ισχυρή. Πήρε το σκόρπιο σπαταλημένο υλικό, το πύκνωσε, το υπόταξη σε μια στέρεη θεατρική φόρμα και του έδωσε μια καινούργια διάσταση. Ακριβώς ετούτη η καινούργια διάσταση είναι η προσφορά του Περγιάλη στη Γειτονιά του Τσέχωφ. Το ένα παραπέρα βήμα του. Στο έργο, οι ήρωες δεν είναι απλώς τα παθητικά ενεργούμενα ενός συστήματος, κάποτε αποχτούν συνείδηση. Και το γεγονός ότι έστω και ένας απ’ αυτούς, ο πιο απλοϊκός, ο πιο μονοκόμματος, έστω και την τελευταία στιγμή αρχίζει να υποψιάζεται ποιος κινεί το σύστημα τούτης της καθολικής  καταπίεσης, είναι η νέα οπτική στη «Γειτονιά του Τσέχωφ». Κι ίσως η νέα ελπίδα», λέει προλογίζοντας την παράσταση ο σκηνοθέτης της, Ντίνος Δημόπουλος.

Πάιζουν οι ηθοποιοί: Κώστας Κοκκάκης, Βαλεντίνη Μουτάφη, Γκίκας Μπινιάρης, Θόδωρος Σαρρής, Γιάννης Μαυρογένης, Χριστόφορος Καζαντζίδης, Δημήτρης Ντουνάκης, Τζέσυ Παπουτσή, Γιώργος Κώνστας, Πένυ Παπουτσή, Αντιγόνη Κουκούλη, Βάνα Μπλαζουδάκη, Μιχάλης Μαραγκάκης, Δημήτρης Τσούτσης, Βιβέτα Τσιούνη, Παντελής Ζερβός, Νότης Περγιάλης, Βασίλης Κανάκης, Μπάμπης Γιωτόπουλος, Γιώργος Τσιτσόπουλος, Νίκος Δενδρινός, Γιώργος Γεωργίου, Τάκης Βουλαλάς, Νικήτας Τσακίρογλου, Άγγελος Γιαννούλης, Πίτσα Καπιτσινέα, Μαρίνα Πεφάνη, Θόδωρος Συριώτης, Νίκος Παπακωνσταντίνου, Νόρα Κατσέλη, Αλέξανδρος Αντωνόπουλος.

Η Κατιούσα αγαπάει το θέατρο και προβάλει κάθε Δευτέρα από τις σελίδες της μια σειρά από ξεχωριστά έργα που βρίσκονται «αποθηκευμένα» στο πλούσιο Αρχείο της ΕΡΤ.

Για πολλά χρόνια «Το θέατρο της Δευτέρας» που προβαλλόταν από την κρατική ΕΡΤ αποτελούσε μια όαση πολιτισμού στο άνυδρο τηλεοπτικό (και όχι μόνο) τοπίο της εποχής, που καθήλωνε κάθε βδομάδα μπροστά στους δέκτες τους χιλιάδες τηλεθεατές.

Οι μεγαλύτεροι συγγραφείς του κόσμου, αλλά και πολλοί νεότεροι, Έλληνες και ξένοι, έργα του κλασικού και νεότερου ρεπερτορίου, δοσμένα από σημαντικούς θεατράνθρωπους κι ερμηνευμένα από μερικούς από τους καλύτερους ηθοποιούς που γέννησε αυτός ο τόπος, πέρασαν από τις ασπρόμαυρες και στη συνέχεια έγχρωμες οθόνες των τηλεοράσεων κι έφεραν κοντά στο θέατρο έναν κόσμο που δεν του δινόταν άλλου τύπου κίνητρα (ούτε λόγος για την απαραίτητη παιδεία…), για να προσεγγίσει, να απολαύσει και ν’ αγαπήσει τη συγκεκριμένη μορφή τέχνης.

Δείτε εδώ όλες τις παραστάσεις του “Θεάτρου τη Δευτέρα”

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: