Θέατρο τη Δευτέρα: «Απόψε τελειώνει το καλοκαίρι» (Ανάμνηση) του Αλεξέι Αρμπούζωφ

Ο γάμος του Βολόντια και της Λιούμπα μετράει είκοσι ήρεμα ευλογημένα χρόνια. Ζουν αγαπημένοι, μαζί με τη μονάκριβη κόρη τους και τη μητέρα του Βολόντια, στην Αγία Πετρούπολη. Την αταραξία της επαρχιακής ζωής τους διακόπτει ένα μήνυμα για την ξαφνική άφιξη του ξαδέλφου τους από την πρωτεύουσα…

Η παράσταση «Απόψε τελειώνει το καλοκαίρι» (Ανάμνηση) του Αλεξέι Αρμπούζωφ, παρουσιάστηκε το 1984 σε πρώτη παγκόσμια προβολή από την ΕΡΤ, στα πλαίσια της εκπομπής «Το θέατρο της Δευτέρας», σε σκηνοθεσία  Ντίνου Δημόπουλου.

Υπόθεση: «Ο γάμος του Βολόντια και της Λιούμπα μετράει είκοσι ήρεμα ευλογημένα χρόνια. Ζουν αγαπημένοι, μαζί με τη μονάκριβη κόρη τους και τη μητέρα του Βολόντια, στην Αγία Πετρούπολη. Την αταραξία της επαρχιακής ζωής τους διακόπτει ένα μήνυμα για την ξαφνική άφιξη του ξαδέλφου τους από την πρωτεύουσα. Η αναγγελία της επίσκεψης συμπίπτει μ’ ένα άλλο απρόσμενο και οδυνηρό γεγονός, την αποκάλυψη του Βολόντια ότι αγαπάει μια άλλη γυναίκα.

Η επίσκεψη γίνεται σε μια εντελώς ακατάλληλη στιγμή, όταν το ζευγάρι έχει να ξεπεράσει τα δικά του προβλήματα. Ο ξάδελφος Ντενίς συνοδεύεται από την Άσια, την υποτιθέμενη μνηστή του. Η Λιούμπα ζητά από το σύζυγό της να γνωρίσει επιτέλους τη μοιραία γυναίκα, την Ευγενία. Από τη συνάντηση μαζί της, συνειδητοποιεί ότι έχει χάσει οριστικά τον Βολόντια μια και αντιλαμβάνεται ότι είναι τρελά ερωτευμένος και συνάμα πολύ ευτυχισμένος μ’ αυτή τη γυναίκα».

Θέατρο τη Δευτέρα: «Απόψε τελειώνει το καλοκαίρι» (Ανάμνηση) του Αλεξέι Αρμπούζωφ

Θέατρο τη Δευτέρα: «Απόψε τελειώνει το καλοκαίρι» (Ανάμνηση) του Αλεξέι Αρμπούζωφ – Αιμιλία Υψηλάντη

Μετάφραση έργου: Βασιλιώ Αλεξανδρινή, Μάνος Τσιλιμίδης. Μουσική σύνθεση: Θέσια Παναγιώτου. Σκηνικά – κοστούμια: Τζώρτζια Λάμπερτ. Παίζουν: Αλέκα Κατσέλη, Χρήστος Πάρλας, Αιμιλία Υψηλάντη, Τόνια Καζιάνη, Κλαίρη Κατσαντώνη, Βασιλιώ Αλεξανδρινή, Μάνος Τσιλιμίδης, Μαρία Γούσιου. Σκηνοθεσία  Ντίνος Δημόπουλος.

Δείτε την παράσταση:

Η Κατιούσα αγαπάει το θέατρο και προβάλλει κάθε Δευτέρα από τις σελίδες της μια σειρά από ξεχωριστά έργα που βρίσκονται «αποθηκευμένα» στο πλούσιο Αρχείο της ΕΡΤ.

Για πολλά χρόνια «Το θέατρο της Δευτέρας» που προβαλλόταν από την κρατική ΕΡΤ αποτελούσε μια όαση πολιτισμού στο άνυδρο τηλεοπτικό (και όχι μόνο) τοπίο της εποχής, που καθήλωνε κάθε βδομάδα μπροστά στους δέκτες τους χιλιάδες τηλεθεατές.

Οι μεγαλύτεροι συγγραφείς του κόσμου, αλλά και πολλοί νεότεροι, Έλληνες και ξένοι, έργα του κλασικού και νεότερου ρεπερτορίου, δοσμένα από σημαντικούς θεατράνθρωπους κι ερμηνευμένα από μερικούς από τους καλύτερους ηθοποιούς που γέννησε αυτός ο τόπος, πέρασαν από τις ασπρόμαυρες και στη συνέχεια έγχρωμες οθόνες των τηλεοράσεων κι έφεραν κοντά στο θέατρο έναν κόσμο που δεν του δινόταν άλλου τύπου κίνητρα (ούτε λόγος για την απαραίτητη παιδεία…), για να προσεγγίσει, να απολαύσει και ν’ αγαπήσει τη συγκεκριμένη μορφή τέχνης.

Δείτε εδώ όλες τις παραστάσεις του “Θεάτρου τη Δευτέρα”

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: