Θέατρο τη Δευτέρα: “Αντιγόνη” του Ζαν Ανούιγ (1981)

Το κλίμα του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου είναι διάχυτο στο έργο. Ο θεατρικός συγγραφέας εκσυγχρονίζει το αρχαίο θέμα που το αντλεί από το ομότιτλο έργο του Σοφοκλή, εκθειάζοντας σε μια πολύ πρόσφορη στιγμή, τη στιγμή της Γερμανικής Κατοχής, το ασυμβίβαστο της αγνότητας μπροστά στην άτεγκτη σκοπιμότητα της πολιτικής πράξης.

Για πολλά χρόνια «Το θέατρο της Δευτέρας» που προβαλλόταν από την κρατική ΕΡΤ αποτελούσε μια όαση πολιτισμού στο άνυδρο τηλεοπτικό (και όχι μόνο) τοπίο της εποχής, που καθήλωνε κάθε βδομάδα μπροστά στους δέκτες τους χιλιάδες τηλεθεατές.

Οι μεγαλύτεροι συγγραφείς του κόσμου, αλλά και πολλοί νεότεροι, Έλληνες και ξένοι, έργα του κλασικού και νεότερου ρεπερτορίου, δοσμένα από σημαντικούς θεατράνθρωπους κι ερμηνευμένα από μερικούς από τους καλύτερους ηθοποιούς που γέννησε αυτός ο τόπος, πέρασαν από τις ασπρόμαυρες και στη συνέχεια έγχρωμες οθόνες των τηλεοράσεων κι έφεραν κοντά στο θέατρο έναν κόσμο που δεν του δινόταν άλλου τύπου κίνητρα (ούτε λόγος για την απαραίτητη παιδεία…), για να προσεγγίσει, να απολαύσει και ν’ αγαπήσει τη συγκεκριμένη μορφή τέχνης.

Η Κατιούσα αγαπάει το θέατρο και προβάλει κάθε Δευτέρα από τις σελίδες της μια σειρά από ξεχωριστά έργα που βρίσκονται «αποθηκευμένα» στο πλούσιο Αρχείο της ΕΡΤ, ξεκινώντας από την Αντιγόνη του Γάλλου θεατρικού συγγραφέα Ζαν Ανούιγ (Jean Anouilh – γεννήθηκε στις 23 Ιούνη 1910 και πέθανε στις 3 Οκτώβρη 1987).

Θέατρο τη Δευτέρα: "Αντιγόνη" του Ζαν Ανούιγ (1981)

Ο Βασίλης Κολοβός και η Μαριέτα Ριάλδη, πρωταγωνιστούν στην Αντιγόνη του Ζαν Ανούιγ («Το θέατρο της Δευτέρας» – 1981)

Η θεατρική παράσταση προβλήθηκε στο πλαίσιο της εκπομπής «Το θέατρο της Δευτέρας», στην ΕΡΤ, στις 31 του Μάρτη 1980. Όπως διαβάζουμε στο συνοδευτικό κείμενο του Αρχείου της ΕΡΤ, «η Αντιγόνη του Ζαν Ανούιγ είναι μια Αντιγόνη περισσότερο σύγχρονη, που υπερασπίζεται τους άγραφους νόμους. Αρνείται να αποδεχτεί τις αποφάσεις του Κρέοντα, γιατί η αποδοχή είναι συνενοχή και προδοσία.

Το κλίμα του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου είναι διάχυτο στο έργο. Ο θεατρικός συγγραφέας εκσυγχρονίζει το αρχαίο θέμα που το αντλεί από το ομότιτλο έργο του Σοφοκλή, εκθειάζοντας σε μια πολύ πρόσφορη στιγμή, τη στιγμή της Γερμανικής Κατοχής, το ασυμβίβαστο της αγνότητας μπροστά στην άτεγκτη σκοπιμότητα της πολιτικής πράξης».

Σκηνοθεσία: Μαριέτα Ριάλδη

Τηλεσκηνοθεσία: Χρήστος Ράλλης

Συγγραφέας: Ζαν Ανούιγ

Μετάφραση: Μάριος Πλωρίτης (απόσπασμα του μεταφρασμένου έργου μπορείτε να διαβάσετε πατώντας εδώ).

Μουσική: Σταμάτης Κραουνάκης

Παίζουν: Μαριέτα Ριάλδη (Αντιγόνη) , Βασίλης Κολοβός (Κρέων), Αιμιλία Υψηλάντη (Ισμήνη), Ντενίζ Μπαλτσαβιά (παραμάνα), Μάκης Πανώριος, Φώτης Αρμένης

Διάρκεια: 112΄

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: