«Ο πατέρας», «Δανειστές», «Η καταιγίδα» – 3 αθάνατα έργα του Αύγουστου Στρίντμπεργκ

Ο Στρίντμπεργκ υπήρξε αμφιλεγόμενη προσωπικότητα τολμηρός στη γραφή του και αντισυμβατικός με τα χρηστά ήθη της κοινωνίας που έζησε, δημιουργώντας φανατικούς εχθρούς μα και διαδόχους.

Σαν σήμερα, στις 14 του Μάη 1912, έφυγε από τη ζωή ο κορυφαίος Σουηδός θεατρικός συγγραφέας Αύγουστος Στρίντμπεργκ. Γιος αστού και υπηρέτριας πραγματεύτηκε στα έργα του κυρίως τη σύγκρουση ανάμεσα στα δυο φύλα αλλά δεν έμεινε ανεπηρέαστος και από την αέναη αντιπαλότητα μεταξύ της αστικής και της εργατική τάξης, που ο ίδιος στα γραπτά του αποκαλεί ανώτερη (κατέχει την εξουσία) και κατώτερη αντίστοιχα.

Ο Στρίντμπεργκ υπήρξε αμφιλεγόμενη προσωπικότητα τολμηρός στη γραφή του και αντισυμβατικός με τα χρηστά ήθη της κοινωνίας που έζησε, δημιουργώντας φανατικούς εχθρούς μα και διαδόχους. «Τον θεωρούσαν άνθρωπο χωρίς συναίσθηση ευθύνης επειδή τον μετρούσαν με τον γνώμονα της κατεστημένης τάξης, μιας τάξης που αυτός καταπολεμούσε την υποκρισία  και την στειρότητά της» θα γράψει ο Πέτερ Βάις.

Σε νεαρή ηλικία ο Στρίντμπεργκ θα προσεγγίσει τις σοσιαλιστικές ιδέες και θα εκφραστεί θετικά με την πένα του υπέρ των καταπιεσμένων. Και ενώ θα περίμενε κανείς ίσως το αντίθετο, στην πορεία της ζωής του, βαθιά σημαδεμένος από τα προσωπικά του βιώματα και τους «δαίμονές» του, θα πάρει ανοιχτά  εχθρική θέση κατά των γυναικών που απαιτούσαν ίσα δικαιώματα από τους άντρες.

Δείτε στην Κατιούσα, από τη στήλη «Θέατρο τη Δευτέρα» τις θεατρικές παραστάσεις:

Θέατρο τη Δευτέρα: «Ο πατέρας», του Αύγουστου Στρίντμπερκ

Θέατρο τη Δευτέρα: «Δανειστές» του Αύγουστου Στρίντμπεργκ

Θέατρο τη Δευτέρα: «Η καταιγίδα» του Αύγουστου Στρίντμπεργκ

Πατώντας εδώ μπορείτε να περιηγηθείτε σε όλες τις ενδιαφέρουσες αναρτήσεις του περιοδικού για τον Αύγουστο Στρίντμπεργκ.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: