Έφυγε από τη ζωή η Μάγια Λυμπεροπούλου

Έφυγε από τη ζωή η σπουδαία ηθοποιός και σκηνοθέτης Μάγια Λυμπεροπούλου

Βραβευμένη ηθοποιός με πολλούς ρόλους του κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου στο ενεργητικό της, σκηνοθέτης, έπαιξε στον κινηματογράφο, έκανε ραδιόφωνο, δασκάλα υποκριτικής, «ψυχή» του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας και μεταφράστρια, η Μάγια Λυμπεροπούλου υπήρξε μια μεγάλη κυρία του ελληνικού θεάτρου το οποίο η απώλειά της αφήνει φτωχότερο…

Η Μάγια Λυμπεροπούλου είχε γεννηθεί στις 11 του Μάρτη 1940 στην Αθήνα. Φοίτησε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και παράλληλα σπούδασε υποκριτική στο Θέατρο Τέχνης του Κάρολου Κουν.

Μετά την αποφοίτησή της παρέμεινε στο πλευρό του Κουν ως καλλιτεχνική συνεργάτιδά του μέχρι το 1970. Στη συνέχεια και για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα βρέθηκε στη Γαλλία όπου σπούδασε κινηματογράφο και εργάστηκε ως ηθοποιός.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα συνέχισε την καλλιτεχνική της πορεία συνεργαζόμενη με το Εθνικό Θέατρο, το Θέατρο Τέχνης, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας και άλλους θιάσους αναλαμβάνοντας μεγάλους και απαιτητικούς ρόλους.

Η Μάγια Λυμπεροπούλου άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα της στο ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, που ιδρύθηκε το 1988  ως Δημοτικό Θέατρο Πάτρας (μετεξελίχθηκε σε ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας το 1989) υπό τη διεύθυνση της ίδιας και του Βίκτορα Αρδίττη. Σκηνοθέτησε και την πρώτη παράστασή του («Η Μαρκησία ντε Σαντ» του Μισίμα) ενώ έμεινε στο τιμόνι του θεάτρου μέχρι το 1993.

Ενδεικτικές της συνεισφοράς της στο θέατρο οι παραστάσεις «Ο θείος Βάνιας», «Ιστορίες από το δάσος της Βιέννης», «Άγγελοι στην Αμερική», «Οι δούλες», «Το πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα», «Η τριλογία του παραθερισμού», «Ιλιάδα», Πάθος», «Φάουστ» κ.ά.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: