«Χορεύετε;» στο θέατρο «Αλκμήνη» για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων

Μια παράσταση βασισμένη στο αυτοβιογραφικό βιβλίο της Ολυμπίας Παπαδούκα «Γυναικείες Φυλακές Αβέρωφ»

«Χορεύετε;» είναι ο τίτλος της νέας παράστασης του θιάσου «Αντάμα» σε σκηνοθεσία Δανάης Κατσαμένη, που βασίζεται στο αυτοβιογραφικό βιβλίο της Ολυμπίας Παπαδούκα «Γυναικείες Φυλακές Αβέρωφ» και θα παρουσιαστεί στην κεντρική σκηνή του θεάτρου «Αλκμήνη» (Αλκμήνης 8-12, Αθήνα) από την Παρασκευή 8 Οκτώβρη και κάθε Παρασκευή και Σάββατο, για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων.

Ένα νεαρό κορίτσι μπαίνει σ’ ένα -εδώ και χρόνια- αφημένο σπίτι. Εξερευνώντας το, ανακαλύπτει ένα βιβλίο γεμάτο μαρτυρίες γυναικών, πολιτικών κρατουμένων στις Φυλακές Αβέρωφ. Η ιστορία υψώνεται μπροστά της και οι μορφές εκείνων των γυναικών που …«όσο κι αν τις σκοτώναν, υπήρχαν ακόμα πιο δυνατά», ζωντανεύουν ξανά δείχνοντάς της τον δρόμο.

Οι Φυλακές Αβέρωφ, που βρίσκονταν στην οδό Αλεξάνδρας, χτίστηκαν το 1892. Στην Κατοχή αποτέλεσαν το δεσμωτήριο εκατοντάδων αγωνιστών και αγωνιστριών. Μετά τον Δεκέμβρη του ’44, τα κτίρια της οδού Αλεξάνδρας χρησιμοποιούνταν αποκλειστικά ως χώρος κράτησης πολιτικών κρατουμένων.

Το 1947 μεταφέρονται 1.200 γυναίκες και τη διετία που ακολουθεί φτάνουν τις 1.300. Συνολικά στη διάρκεια του Εμφυλίου και μετά οι κρατούμενες φτάνουν τις 3.000. Μαζί με τις κρατούμενες μάνες τους, στις άθλιες και απάνθρωπες συνθήκες των φυλακών βρέθηκαν και 80-100 παιδιά νηπιακής και βρεφικής ηλικίας. Εκεί, μέσα σε ένα καθεστώς βίας και απαγορεύσεων, γυναίκες όλων των ηλικιών έζησαν, άντεξαν, οργάνωσαν τη ζωή τους, δεν σταμάτησαν λεπτό να ονειρεύονται.

Το γυναικείο τμήμα των Φυλακών Αβέρωφ ήταν χτισμένο σε σχήμα Π, στο κέντρο του υπήρχε ένας ελεύθερος χώρος 60×25, που αποτελούσε την αυλή και στο κέντρο της αυλής δέσποζε ένας μεγάλος φοίνικας, σημείο συνάντησης για τις κρατούμενες των φυλακών. Σε αυτόν τον φοίνικα αποχαιρετούσαν τις μελλοθάνατες συγκρατούμενές τους…

Οι συντελεστές της παράστασης

Σκηνοθεσία: Δανάη Κατσαμένη

Δραματουργική επεξεργασία: Δανάη Κατσαμένη, Γεωργία Καούκη

Πρωτότυπη μουσική σύνθεση και εκτέλεση / προγραμματισμός synthesizer: Δημήτρης Ανδρονιάδης

Σκηνικά: Μάρτιν Γαβρίλης

Σχεδιασμός κοστουμιών: Δανάη Κατσαμένη

Κατασκευή κοστουμιών: Μαριλίζα Λούντζη, Κλαίρη Γερανίου

Βοηθός σκηνοθέτη: Σταύρος Πολάκης

Σχεδιασμός φώτων: Μανώλης Μπράτσης

Ερμηνεύουν: Δανάη Αλυσανδράτου, Κατερίνα Καϊμά, Γεωργία Καούκη, Ειρήνη Λιγάτου, Βιβή Τάγαρη

Επιμέλεια κίνησης: Δανάη Κατσαμένη, Κατερίνα Καϊμά

Φωτογραφία/βίντεο: Άκης Βαλεργάκης

Graphic Design: Αριάδνη Μιχαηλάρη

Θέατρο «Αλκμήνη»: Αλκμήνης 8-12, Κάτω Πετράλωνα. Σταθμός Μετρό «Κεραμεικός» / σταθμός ΗΣΑΠ «Πετράλωνα». Τηλ.: 210 3428650 / https://www.theatro.gr/

Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό: 10,00 ευρώ. Μειωμένο (φοιτητές – άνεργοι – θεατές άνω των 65 ετών): 8,00 ευρώ

Προπώληση εισιτηρίων: https://www.viva.gr/tickets/festival/theater/chorevete/

Σημείωση: Το θέατρο Αλκμήνη θα λειτουργεί ως μεικτός κλειστός χώρος με ποσοστό πληρότητας 50%. Η είσοδος των θεατών στον χώρο του θεάτρου θα πραγματοποιείται με:

-Πιστοποιητικό εμβολιασμού σε ισχύ (ενεργοποιείται 14 ημέρες μετά τη β’ δόση εμβολίου ή 14 ημέρες μετά το μονοδοσικό εμβόλιο)

-Πιστοποιητικό νόσησης σε ισχύ (εκδίδεται 30 ημέρες μετά το θετικό test και ισχύει για 180 ημέρες)

-Αρνητικό PCR test (72 ωρών) ή rapid test (48 ωρών) πριν την έναρξη της παράστασης

Οι θεατές κάτω των 18 ετών μπορούν να εισέρχονται με self-test (24 ωρών), με υπογεγραμμένη από γονέα και πρωτοκολλημένη δήλωση μέσω του self-testing.gov.gr

Η χρήση μη ιατρικής μάσκας, καθ’ όλη τη διάρκεια της παράστασης αλλά και της παραμονής των θεατών στον χώρο του θεάτρου, είναι υποχρεωτική.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: