Πιο βαθιά στο βούρκο του ναζισμού: Η Ουκρανία απαγορεύει τα ρωσικά βιβλία και τη μουσική Ρώσων συνθετών!

Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος: Πρόκειται για μια εξέλιξη ανατριχιαστική η οποία φέρνει μνήμες από ναζιστική ιδεολογία και πρακτική Γ’ Ράιχ, αρία φυλή, φυλετική ανωτερότητα, αντίστοιχα στη χώρα μας Τρίτος Ελληνικός Πολιτισμός, κάψιμο βιβλίων κλπ. Αυτά τα μέτρα ψηφίζονται από το αντιδραστικό καθεστώς του προέδρου Ζελένσκι το οποίο απολαμβάνει απόλυτη στήριξη και από τη χώρα μας…

Το κοινοβούλιο της Ουκρανίας υπερψήφισε χθες δύο απαράδεκτα νομοσχέδια με τα οποία επιβάλλονται απαγορεύσεις στα ρωσικά βιβλία και τη μουσική, συνεχίζοντας τον αυταρχικό κατήφορο της αντιδραστικής κυβέρνησης Ζελένσκι και εντείνοντας ένα «κυνήγι μαγισσών» απέναντι σε κάθε τι ρωσικό – ακόμη και στον πολιτισμό- και μάλιστα σε μια χώρα που ένα μεγάλο μέρος πληθυσμού είναι ρωσόφωνοι.

Ο ένας νόμος απαγορεύει την έκδοση βιβλίων Ρώσων συγγραφέων, εκτός και αν αυτοί πάρουν την ουκρανική υπηκοότητα. Η απαγόρευση ισχύει μόνο για εκείνους που είχαν τη ρωσική υπηκοότητα μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ το 1991. Θα απαγορευτεί επίσης η εισαγωγή, για εμπορικούς σκοπούς, βιβλίων που έχουν τυπωθεί στη Ρωσία, τη Λευκορωσία και τα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη. Για τα ρωσικά βιβλία που εκδόθηκαν σε άλλες χώρες θα απαιτείται ειδική άδεια.

Με άλλο νόμο απαγορεύεται η μουσική Ρώσων συνθετών (όσων είχαν την υπηκοότητα μετά το 1991) στα μέσα ενημέρωσης και στις δημόσιες μεταφορές. Αυξάνεται εξάλλου το ποσοστό των έργων σε ουκρανική γλώσσα και της ουκρανικής μουσικής που θα προβάλλονται από την τηλεόραση και το ραδιόφωνο αντίστοιχα,

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters»)
902.γρ

Την καταδίκη του στην υπερψήφιση από το κοινοβούλιο της Ουκρανίας των δυο νομοσχεδίων με τα οποία επιβάλλονται απαγορεύσεις στα έργα Ρώσων συγγραφέων και συνθετών, εκφράζει ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος, τονίζοντας ότι πρόκειται για μια απαράδεκτη και επικίνδυνη ενέργεια η οποία θέτει την υπηκοότητα ως τεκμήριο ενοχής και μάλιστα ως απόλυτο κριτήριο. Στην ανακοίνωσή του, ο ΠΜΣ αναφέρει:

«Η αιτιολογική έκθεση για την ψήφιση των δυο νομοσχεδίων προβάλλει τον στόχο της ανατροπής των “πολιτικών που επιδιώκουν να συντρίψουν την ουκρανική ταυτότητα”.

Συνεπώς, με ένα απαράδεκτο άλμα λογικής, όποιος συγγραφέας ή συνθέτης έχει ρωσική υπηκοότητα θεωρείται αυτομάτως συνένοχος στην απαράδεκτη ρωσική εισβολή και επιπλέον τα έργα του στοχεύουν στη “συντριβή της ουκρανικής ταυτότητας”.

Η διευκρίνιση πως οι κυρώσεις αφορούν όσους διατήρησαν τη ρωσική υπηκοότητα μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης όχι μόνο δεν αλλάζει την ουσία, αλλά αποκαλύπτει πως οι εμπόλεμες πλευρές ενώνονται από το μίσος απέναντι στους λαούς, αλλά και απέναντι στη Σοβιετική Ένωση η οποία έδειξε πως μπορούν να λύνονται και να ξεπερνιούνται εθνοτικές και φυλετικές διαφορές όταν παραμερίζεται ο παράγοντας καπιταλιστικό κέρδος.

Πρόκειται για μια εξέλιξη ανατριχιαστική η οποία φέρνει μνήμες από ναζιστική ιδεολογία και πρακτική Γ’ Ράιχ, αρία φυλή, φυλετική ανωτερότητα, αντίστοιχα στη χώρα μας Τρίτος Ελληνικός Πολιτισμός, κάψιμο βιβλίων κλπ. Και είναι σημαντικό πως αυτά τα μέτρα ψηφίζονται από το αντιδραστικό καθεστώς του προέδρου Ζελένσκι το οποίο απολαμβάνει απόλυτη στήριξη από τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και όλων των μελών-χωρών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και η χώρα μας. Η συμμετοχή της χώρας μας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, μετά από τη συγκεκριμένη εξέλιξη ανεβαίνει ακόμα ένα σκαλοπάτι (ή μήπως θα έπρεπε να πούμε κατεβαίνει ακόμα ένα βήμα προς τον βούρκο;) αφού κάνει πλάτες σε πρακτικές του ναζισμού.

Με την υπερψήφιση των συγκεκριμένων νομοσχεδίων παίρνει με τον πιο επίσημο τρόπο σάρκα και οστά το πογκρόμ σε βάρος καλλιτεχνών και ανθρώπων του Πνεύματος, μια εξέλιξη που προαναγγέλθηκε από τις διώξεις σε βάρος καλλιτεχνών οι οποίοι αρνήθηκαν να πάρουν θέση υπέρ της μιας ή της άλλης εμπόλεμης πλευράς. Και είναι σίγουρο πως είμαστε ακόμα στην αρχή, καθώς τα στρατιωτικά επιτελεία των αντιμαχόμενων πλευρών προετοιμάζουν την κοινή γνώμη για πόλεμο διαρκείας.

Πρέπει επίσης να επισημάνουμε πως και από την απέναντι πλευρά, από την πλευρά της Ρωσίας αξιοποιείται ως πρόσχημα για την απαράδεκτη εισβολή η προστασία των ρωσόφωνων πληθυσμών. Ταυτόχρονα στο εσωτερικό της Ρωσίας οργιάζει η καταστολή σε βάρος πολιτικών οργανώσεων και άλλων φορέων που αντιτάσσονται στην πολεμική εμπλοκή. Σε αντιστοιχία βεβαίως με την Ουκρανία όπου έχει απαγορευτεί το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης, με το ΚΚ Ουκρανίας μάλιστα να βρίσκεται υπό απαγόρευση από το 2014.

Καταδικάζουμε την προσπάθεια να δηλητηριαστούν οι λαοί με το μίσος του εθνικισμού και του φασισμού. Εκφράζουμε για ακόμα μια φορά την αμέριστη αλληλεγγύη μας στους λαούς και των δυο χωρών, και της Ρωσίας και της Ουκρανίας. Καλούμε σε δυνάμωμα της κοινής πάλης των λαών απέναντι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, στην απαράδεκτη ρώσικη εισβολή, αλλά και στην πολιτική ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ που οξύνουν την αντιπαράθεση με την Ρωσία με επίδικο το ξαναμοίρασμα συνόρων, αγορών και σφαιρών επιρροής. Ειδικά στη χώρα μας να δυναμώσει η πάλη για άμεση απεμπλοκή από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, να σταματήσει κάθε είδους στήριξη προς το αντιδραστικό καθεστώς Ζελένσκι.

Καλούμε ειδικά τους καλλιτέχνες και τους ανθρώπους του Πολιτισμού στη χώρα μας να καταδικάσουν το πογκρόμ σε βάρος των καλλιτεχνών και της Τέχνης, την προσπάθεια υποβιβασμού της Τέχνης σε όπλο “πολιτιστικής διπλωματίας” σύμφωνα με την ορολογία της ΕΕ.

Οι λαοί δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα στοιχιζόμενοι πίσω από τον ένα ή τον άλλο ιμπεριαλιστή που βαφτίζει “εθνικά” τα συμφέροντά του και τους καλεί να πολεμήσουν και να πεθάνουν για αυτά. Αντίθετα μπορούν να λύσουν όλα τα μεταξύ τους προβλήματα παραμερίζοντας αυτούς που κερδίζουν από την εκμετάλλευσή τους».

 

Φωτογραφία © Getty Images/Keystone: Οι ναζί στο Βερολίνο καίνε χιλιάδες «αντιγερμανικά» βιβλία τον Μάη του 1933

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: