Ο Δημήτρης Κουτσούμπας στο Αιτωλικό: Να στρατευτεί όλος ο λαός της περιοχής για να σώσουμε το Μουσείο της Βάσως Κατράκη

“Θα πρέπει να ενωθούμε όλοι, ανεξάρτητα τι πιστεύει πολιτικά, κομματικά ο καθένας, να στρατευτούμε σ’ αυτό για να σώσουμε το Μουσείο, να μην υπάρξει άλλη εγκατάλειψη…”

Στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Αιτωλοακαρνανία, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας παραβρέθηκε σε σύσκεψη φορέων στο Αιτωλικό, όπου αναφέρθηκε στο «Κέντρο Χαρακτικών Τεχνών και Μουσείο Βάσως Κατράκη» που απειλείται με κλείσιμο μετά την απόφαση της κυβέρνησης για την κατάργησή του ως ΝΠΔΔ.

Στη σύσκεψη πήρε τον λόγο η Μαριάννα Κατράκη, κόρη της σπουδαίας χαράκτριας Βάσως Κατράκη, με την οποία συναντήθηκε ο Δημήτρης Κουτσούμπας (φωτογραφία) και συζήτησαν για την ανάγκη να στηριχθεί το Μουσείο. Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ έκανε ειδική αναφορά στο Μουσείο Βάσως Κατράκη, όπως είπε, «μιας εξέχουσας φυσιογνωμίας της τέχνης, όχι μόνο για την πατρίδα μας αλλά για όλη την Ευρώπη, για όλο τον κόσμο, γνωστής αγωνίστριας, επίσης, με πάρα πολλές διώξεις στο παρελθόν στα πέτρινα χρόνια που πέρασε ο λαός μας, οι αγωνιστές. Με ένα τεράστιο έργο εμπνευσμένο και απ’ αυτήν εδώ την περιοχή, απ’ το Αιτωλικό, απ’ την Αιτωλοακαρνανία την πατρίδα της, αλλά και απ’ όλη την Ελλάδα, απ’ τον αγώνα του ελληνικού λαού, της ελληνικής νεολαίας, των γυναικών αγωνιστριών στις φυλακές, στις εξορίες, αλλά και στους αγώνες της καθημερινής ζωής. Πρέπει το Μουσείο να μην καταργηθεί ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου. Σ’ αυτό πρέπει να είμαστε όλοι ενωμένοι και να το διεκδικούμε. Θα πρέπει να παραμένει ανοιχτό, θα πρέπει να συντηρηθούν τα έργα, γιατί καταστρέφονται. Οταν δεν λειτουργεί το Μουσείο, δεν κάνει εκδηλώσεις, δεν έχει το απαραίτητο προσωπικό για τη συντήρηση αυτών των σπουδαίων έργων, τότε οδηγείται σταδιακά στην απαξίωση και στην καταστροφή αυτού του έργου. Θα πρέπει να ενωθούμε όλοι, ανεξάρτητα τι πιστεύει πολιτικά, κομματικά ο καθένας, να στρατευτούμε σ’ αυτό για να σώσουμε το Μουσείο, να μην υπάρξει άλλη εγκατάλειψη, και εδώ πρέπει να πω ότι έχει ευθύνες το υπουργείο Πολιτισμού και πρέπει να μας ακούσει η κυρία Μενδώνη και η κυβέρνηση και απ’ το Αιτωλικό σήμερα που υψώνουμε φωνή διαμαρτυρίας και απαιτούμε να υλοποιηθούν μια σειρά προτάσεις και ζητήματα που έχει θέσει και η οικογένεια της Βάσως Κατράκη, αλλά και εμείς ως Κόμμα, διάφοροι πολιτιστικοί φορείς, όλοι όσοι ενδιαφέρονται πραγματικά για την ανάταση του πολιτισμού στον τόπο μας. Γιατί, πραγματική παιδεία, πραγματική ανάπτυξη, και οικονομική και οποιαδήποτε άλλη, δεν μπορεί να γίνει χωρίς την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, χωρίς την προστασία αυτού του τεράστιου έργου, των ανθρώπων που πάλεψαν και μάτωσαν γι’ αυτή τη γη, γι’ αυτή την πατρίδα».

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: