Τα χρόνια περνούν, τα τραγούδια όχι: «Σκόνη»

Τι άλλο λοιπόν από ένα τραγούδι που θα γινόταν «σουξέ», όπως σκέφτηκε πριν προτείνει συνεργασία στον Γιώργο Νταλάρα και έχει πει κατ’ επανάληψη από τότε ο Λαυρέντης.

Το 1984 ο Γιώργος Νταλάρας ερμήνευε τη «Σκόνη» προσθέτοντας μια ακόμα επιτυχία στον μακρύ σαν εθνική οδό κατάλογο των επιτυχιών του. Εκείνη τη χρονιά κυκλοφορεί ο πρώτος δίσκος του συγκροτήματος «Τερμίτες» που μέχρι τότε προσπαθεί, όχι με ιδαίτερη επιτυχία, να βρει το βηματισμό του στη δισκογραφία με την ονομασία «P.L.J. Band». – Η πρώτη εκτέλεση:

Τους στίχους του δημοφιλούς τραγουδιού έγραψε ο Μιχάλης Μαρματάκης και τη μουσική  οι «Τερμίτες» (στο επίσημο κανάλι του Λαυρέντη στο  Youtube αναφέρεται ως δική του), που αναζητούν εναγωνίως το εφαλτήριο της εμπορικής επιτυχίας, που θα βγάλει τη μπάντα από τον αγχωτικό μαραθώνιο αγώνα της επιβίωσης. Τι άλλο λοιπόν από ένα (έστω) τραγούδι που θα γινόταν «σουξέ» όπως σκέφτηκε πριν προτείνει συνεργασία στον Γιώργο Νταλάρα και έχει πει κατ’ επανάληψη από τότε ο Λαυρέντης. – Νταλάρας, «Τερμίτες» και φίλοι ξανασυναντιούνται χρόνια μετά στη «Σκόνη»:

Ο Νταλάρας δέχεται να συνεργαστούν, δεν είναι όμως η «Σκόνη» το τραγούδι που προτιμά αλλά οι «Αρκούδες». Τελικά θα πει και τα δυο, θα κυκλοφορήσει ο δίσκος «Η αμαρτωλή Μαρία» και οι «Τερμίτες» θα βγουν από το τέλμα. Θα ακολουθήσουν η θρυλική συναυλία στο Λυκαβηττό και τρεις ακόμη δίσκοι μέχρι να διαλυθεί η μπάντα. – Ο Γιώργος Νταλάρας ερμηνεύει τη «Σκόνη» στη θρυλική συναυλία στο Λυκαβηττό:

Σκόνη

Αχ, η αγάπη που χάθηκε στη σκόνη
αχ, η ζωή που χάθηκε στη σκόνη

Αχ, το φεγγάρι που έσβησε
τ’ ασημένιο φεγγάρι
η αγάπη που χάθηκε στη σκόνη

Η μέρα μου έρημη, κίτρινη μέρα
χαρές που βουλιάξατε
πνιγμένες χαρές μου

Ζωή μου που καίγεσαι
στον κίτρινο αέρα
η αγάπη που χάθηκε στη σκόνη
η ζωή που χάθηκε στη σκόνη

Τα χρόνια περνούν, τα τραγούδια όχι: «Σκόνη»

Τα χρόνια περνούν, τα τραγούδια όχι: «Σκόνη» – Λαυρέντης Μαχαιρίτσας – Γιώργος Νταλάρας

Η συνέχεια φέρνει τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα σε «μοναχική διαδρομή» (που θα σημαδευτεί από την για χρόνια συμπόρευση με τον «διόσκουρό» του Διονύση Τσακνή). Το 1991 θα συνεργαστεί ξανά με τον Γιώργο Νταλάρα στο φοβερό και τρομερό «Διδυμότειχο Blues» και θα ακολουθήσει μια λαμπρή πορεία γεμάτη όμορφα τραγούδια, συνεργασίες, δίσκους και συναυλίες που θα σταματήσει αιφνιδιαστικά και άδικα, ταυτόχρονα με τους χτύπους της καρδιάς του Λαυρέντη, στις 9 του Σεπτέμβρη 2019. – Ο Λαυρέντης ερμηνεύει τη «Σκόνη»:

Η «Σκόνη» είναι ένα τραγούδι που αγαπήθηκε από τον κόσμο αλλά και από τους τραγουδιστές. Αρκετοί το τραγούδησαν και το τραγουδούν, κάποιοι «μεταφέροντάς» το σε χώρους όπου κυριαρχούν άλλου τύπου τραγούδια. Η στήλη συνηθίζει να επιλέγει εκτός από τις πρώτες εκτελέσεις και κάποιες που θεωρεί ξεχωριστές. Μια τέτοια ξεχωριστή στιγμή βλέπουμε και ακούμε στο επόμενο βίντεο. Μια μεγάλη παρέα, ένα πιάνο, μια κιθάρα και δυο εξαιρετικοί τραγουδιστές με αξιόλογη πορεία, η Ελπίδα και ο Κώστας Καράλης, που δεν πρωταγωνιστούν πια στα μουσικά πράγματα, αλλά δεν έπαψαν να «πρωταγωνιστούν» στις καρδιές όσων άκουσαν τα τραγούδια τους και -κάποιοι- συνεχίζουν να τα σιγοτραγουδούν:

Τα χρόνια περνούν, τα τραγούδια όχι… Τι κι αν γράφτηκαν πριν από πολλά χρόνια, κάποια τραγούδια συνεχίζουν να συγκινούν τους ανθρώπους ανεξαρτήτως ηλικίας, να τους συντροφεύουν στις μικρές και μεγάλες στιγμές της ζωής, να εκφράζουν τις αγωνίες, τον πόνο και τα όνειρά τους, να εμπνέουν τους αγώνες τους.

Η στήλη, χωρίς να διεκδικεί το αλάθητο ή τον τίτλο του «ειδικού», φιλοδοξεί να «παίξει» τραγούδια που γράφτηκαν για τον έρωτα, την αγάπη, το μεροκάματο, τη μετανάστευση, τον αγώνα για λευτεριά και για καλύτερη ζωή. Τραγούδια που γράφτηκαν από ποιητές, αλλά κι από δημιουργούς, που δεν διάβασαν ποτέ στη ζωή τους ποίηση… Ανασκαλεύοντας το παρελθόν και ψηλαφώντας την ιστορία τους, πότε γράφτηκαν, σε ποιες συνθήκες, από ποιους πρωτοτραγουδήθηκαν, ποιοι τα τραγουδούν στις μέρες μας.

Χωρίς διαχωρισμούς, χωρίς αποκλεισμούς, τραγούδια ελληνικά και «ξένα», με γνώμονα ότι, εκτός από το να θυμίζουν εικόνες από το παρελθόν, συναρπάζουν τις αισθήσεις, γεννούν συναισθήματα, μας εμπνέουν και μας συγκινούν σήμερα.

Τα χρόνια περνούν, τα τραγούδια όχι… Ακούστε τα όλα εδώ.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: