Τα χρόνια περνούν, τα τραγούδια όχι: «Χάρις Αλεξίου: Τα τραγούδια της ξενιτιάς»

Η Χαρούλα Αλεξίου ερμηνεύει 10 θρυλικά λαϊκά τραγούδια για τον ξενιτεμό και τους ξενιτεμένους, σε ένα δίσκο – έκπληξη που παρέμενε επί 33 χρόνια κλειδωμένος στα συρτάρια των εταιρειών, για να κυκλοφορήσει μόλις πριν μερικές μέρες!

Η στήλη δημιουργήθηκε με σκοπό να παρουσιάζει παλιά τραγούδια που δεν έπαψαν να ακούγονται στο πέρασμα του χρόνου και συνεχίζουν να συγκινούν και να μας συντροφεύουν. Όμως η σημερινή παρουσίαση είναι διαφορετική. Αφορά μεν τραγούδια που γράφτηκαν και ηχογραφήθηκαν πριν από πολλά χρόνια, μα κυκλοφόρησαν μόλις πρόσφατα!

Από τις σημαντικότερες ερμηνεύτριες του ελληνικού τραγουδιού η Χάρις Αλεξίου έχει συνεργαστεί με σπουδαίους συνθέτες και στιχουργούς και ερμηνεύσει μεγάλα τραγούδια. Σχεδόν πενήντα χρόνια μετά την εμφάνισή της στη δισκογραφία, αποφάσισε πρόσφατα να σταματήσει να τραγουδά. Λίγο νωρίτερα, τον Μάη του 2020 είχε κυκλοφορήσει ο δίσκος της με τίτλο «Τα τραγούδια της ξενιτιάς». Ένας δίσκος που είχε ηχογραφηθεί με τη φωνή της πριν από 33 ολόκληρα χρόνια και για άγνωστους λόγους κρατιόταν κλειδωμένος στα συρτάρια των δισκογραφικών εταιρειών.

Τα χρόνια περνούν, τα τραγούδια όχι: «Χάρις Αλεξίου: Τα τραγούδια της ξενιτιάς»

«Τα τραγούδια της ξενιτιάς» – Η Χαρούλα Αλεξίου ερμηνεύει 10 θρυλικά λαϊκά τραγούδια για τον ξενιτεμό και τους ξενιτεμένους, σε ένα δίσκο – έκπληξη που παρέμενε επί 33 χρόνια κλειδωμένος στα συρτάρια των εταιρειών, για να κυκλοφορήσει μόλις τον Μάη του 2020!

Όλα ξεκίνησαν τριάντα τρία χρόνια πριν, δηλαδή το 1987, όταν η Χάρις Αλεξίου ηχογράφησε ένα τραγούδι της ξενιτιάς με αφορμή κάποιο αφιέρωμα του BBC. Το αφιέρωμα εκείνο θα αποτελέσει  αφορμή να γεννηθεί η ιδέα για ένα ολόκληρο άλμπουμ με το ίδιο ακριβώς θέμα: «Τα τραγούδια της ξενιτιάς». Επιλέγονται τα τραγούδια, ηχογραφούνται και το άλμπουμ για διάφορους λόγους δεν κυκλοφορεί… μέχρι τις μέρες μας.

Η κυκλοφορία του δίσκου εν μέσω πανδημίας του κορονοϊού δεν είχε ίσως την προβολή που του αξίζει. Όταν κάποια τραγούδια άρχισαν να παίζονται στο ραδιόφωνο (χαρακτηριστικό παράδειγμα το «Στις φάμπρικες της Γερμανίας», σε στίχους Κώστα Βίρβου και μουσική Θόδωρου Δερβενιώτη που ηχογραφήθηκε με μια στροφή λιγότερη, προφανώς λόγω της προβλεπόμενης περιορισμένης χωρητικότητας του δίσκου βινυλίου), δεν ήταν λίγοι αυτοί που παραξενεύτηκαν και αναρωτήθηκαν με έκπληξη…

Τα χρόνια περνούν, τα τραγούδια όχι: «Χάρις Αλεξίου: Τα τραγούδια της ξενιτιάς»

Τα χρόνια περνούν, τα τραγούδια όχι: «Χάρις Αλεξίου: Τα τραγούδια της ξενιτιάς»

Η φωνή και οι ερμηνευτικές ικανότητες της Χαρούλας στα πρώτα χρόνια της ωριμότητά της, σε 10 θρυλικά λαϊκά τραγούδια για τον ξενιτεμό και τους ξενιτεμένους, του Θόδωρου Δερβενιώτη και του Κώστα Βίρβου, του Στέλιου Καζαντζίδη, του Παναγιώτη Τούντα, του Βασίλη Τσιτσάνη, του Μίκη Θεοδωράκη και του Δημήτρη Χριστοδούλου, του Μάνου Λοΐζου και του Φώντα Λάδη, των Γεράσιμου Κλουβάτου, Χαράλαμπου Βασιλειάδη και Δημήτρη Φραγκιουδάκη, του Χρήστου Κολοκοτρώνη, των Γιάννη Βασιλόπουλου, Βαγγέλη Ατραΐδη και Νάκη Πετρίδη και το παραδοσιακό «Τζιβαέρι» βγαίνουν στον αέρα για πρώτη φορά 33 χρόνια μετά τη μέρα που ηχογραφήθηκαν. Απολαύστε τα μαζί μας:

Τζιβαέρι
Παραδοσιακό

Μας χώρισαν οι θάλασσες
Στίχοι: Χαράλαμπος Βασιλειάδης (Τσάντας) / Δημήτρης Φραγκιουδάκης – Μουσική: Γεράσιμος Κλουβάτος

Βράχο βράχο τον καημό μου
Στίχοι: Δημήτρης Χριστοδούλου – Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης

Μετανάστες
Στίχοι: Φώντας Λάδης – Μουσική: Μάνος Λοΐζος

Σαν απόκληρος γυρίζω
Στίχοι – Μουσική: Βασίλης Τσιτσάνης

Το ψωμί της ξενιτιάς
Στίχοι: Νάκης Πετρίδης / Ευάγγελος Ατραΐδης – Μουσική: Γιάννης Βασιλόπουλος

Απ’ την πατρίδα μακριά
Στίχοι: Χρήστος Κολοκοτρώνης – Μουσική: Γεράσιμος Κλουβάτος

Η πουλημένη στην ξενιτιά
Μουσική – Στίχοι: Παναγιώτης Τούντας

Στις φάμπρικες της Γερμανίας
Στίχοι: Κώστας Βίρβος – Μουσική: Θόδωρος Δερβενιώτης

Φεύγω με πίκρα στα ξένα
Στίχοι – Μουσική: Στέλιος Καζαντζίδης

Τα χρόνια περνούν, τα τραγούδια όχι… Τι κι αν γράφτηκαν πριν από πολλά χρόνια, κάποια τραγούδια συνεχίζουν να συγκινούν τους ανθρώπους ανεξαρτήτως ηλικίας, να τους συντροφεύουν στις μικρές και μεγάλες στιγμές της ζωής, να εκφράζουν τις αγωνίες, τον πόνο και τα όνειρά τους, να εμπνέουν τους αγώνες τους.

Η στήλη, χωρίς να διεκδικεί το αλάθητο ή τον τίτλο του «ειδικού», φιλοδοξεί να «παίξει» τραγούδια που γράφτηκαν για τον έρωτα, την αγάπη, το μεροκάματο, τη μετανάστευση, τον αγώνα για λευτεριά και για καλύτερη ζωή. Τραγούδια που γράφτηκαν από ποιητές, αλλά κι από δημιουργούς, που δεν διάβασαν ποτέ στη ζωή τους ποίηση… Ανασκαλεύοντας το παρελθόν και ψηλαφώντας την ιστορία τους, πότε γράφτηκαν, σε ποιες συνθήκες, από ποιους πρωτοτραγουδήθηκαν, ποιοι τα τραγουδούν στις μέρες μας.

Χωρίς διαχωρισμούς, χωρίς αποκλεισμούς, τραγούδια ελληνικά και «ξένα», με γνώμονα ότι, εκτός από το να θυμίζουν εικόνες από το παρελθόν, συναρπάζουν τις αισθήσεις, γεννούν συναισθήματα, μας εμπνέουν και μας συγκινούν σήμερα.

Τα χρόνια περνούν, τα τραγούδια όχι… Ακούστε τα όλα εδώ.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: