Οι νότες της Οχτωβριανής Επανάστασης «αντηχούν» στην Πάτρα (φωτογραφίες)

Παρά το ότι «τέτοιες» εκδηλώσεις δεν προβάλλονται από τα κυρίαρχα ΜΜΕ, και… τις απαγορεύσεις, όπως βλέπετε και στις φωτογραφίες της Κατιούσα οι αφίσες και τα πανό στους δρόμους και σε άλλα σημεία της πόλης ενημερώνουν τον λαό της Πάτρας για τις σημαντικές αυτές εκδηλώσεις, που φωτίζουν από την πλευρά της τέχνης το κοσμοϊστορικό γεγονός του Οχτώβρη του 1917.

Η Πάτρα είναι έτοιμη να υποδεχτεί τις εκδηλώσεις για την συμπλήρωση των 100 χρόνων από την Οχτωβριανή Επανάσταση, που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου.

Πρόκειται για σειρά εκδηλώσεων που ανοίγει την Τρίτη 7 του Νοέμβρη, στις 8 το βράδυ, η συναυλία «Σοβιετικοί Συνθέτες», από τα σύνολα του Δημοτικού Ωδείου, στην οποία θα παρουσιαστεί το έργο κορυφαίων Σοβιετικών συνθετών, που συνδέθηκαν με την κορυφαία μουσική παραγωγή της ΕΣΣΔ. Η συναυλία θα δοθεί στο Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών και η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Θα ακολουθήσουν δυο ακόμα εκδηλώσεις, τον Δεκέμβρη, η μία αφιερωμένη στο χορό και η άλλη στον κινηματογράφο, ένα τριήμερο προβολών, με ένδοξες στιγμές του σοβιετικού κινηματογράφου από κορυφαίους Ρώσους σκηνοθέτες.

Παρά το γεγονός ότι «τέτοιες» εκδηλώσεις δεν προβάλλονται από τα κυρίαρχα ΜΜΕ, και… τις απαγορεύσεις, όπως βλέπετε και στις φωτογραφίες της Κατιούσα οι αφίσες και τα πανό στους δρόμους και σε άλλα σημεία της πόλης ενημερώνουν τον λαό της Πάτρας για τις σημαντικές αυτές εκδηλώσεις, που φωτίζουν από την πλευρά της τέχνης το κοσμοϊστορικό γεγονός του Οχτώβρη του 1917.

Η εκδήλωση θα ανοίξει με ομιλία του Δημάρχου Πατρέων Κώστα Πελετίδη και θα ακολουθήσει η συναυλία «Σοβιετικοί Συνθέτες» με τα Σύνολα του  Δημοτικού Ωδείου Πατρών να παρουσιάζουν έργα των: D. Shostakovich, S. Prokofiev, A. Khachaturian, I. Dunayevsky και G. Sviridov. Συμμετέχουν:  oι μουσικοί της «Ορχήστρας Πατρών», το σύνολο κρουστών «Κρούσις», η Ορχήστρα Δωματίου Δημοτικού Ωδείου.

Ενδεικτικά αναφέρουμε*, ότι μεταξύ των έργων, που θα παρουσιαστούν είναι τα αριστουργήματα: «String Quartet No 8» από την Chamber Symphony του D. Shostakovich. Είναι αφιερωμένο στα θύματα του φασισμού και του πολέμου. Tο έργο γράφτηκε μέσα σε τρεις μέρες, από τις 12 έως τις 14 Ιουλίου 1960 στη Δρέσδη, όπου ο Shostakovich έπρεπε να γράψει μουσική για την ταινία “Five Days, Five Nights”, ένα κοινό έργο των σοβιετικών και ανατολικογερμανών κινηματογραφιστών σχετικά με τον βομβαρδισμό της Δρέσδης στον Β Παγκόσμιο Πόλεμο. Έκανε πρεμιέρα το 1960 στο Λένινγκραντ από το Beethoven Quartet.

Και το «Masquerade» που γράφτηκε το 1941 από τον Aram Khachaturian για τη θεατρική παράσταση του ομώνυμου έργου του Ρώσου ποιητή και θεατρικού συγγραφέα Mikhail Lermontov. Η μουσική είναι γνωστή με τη μορφή σουίτας 5 κινήσεων. Έκανε πρεμιέρα στις 21 Ιουνίου 1941 στο Θέατρο Vankhtangov της Μόσχας. Ήταν η τελευταία παραγωγή που ανέβηκε στο θέατρο πριν τη γερμανική εισβολή στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Με την εισβολή η παραγωγή διακόπηκε. Το περίφημο θέμα του Valse από το «Masquerade» ο  Khachaturian το έγραψε με μεγάλη δυσκολία. Ο συνθέτης εμπνεύστηκε και κινητοποιήθηκε από τα λόγια της ηρωίδας Νίνα του έργου: «Πόσο όμορφο είναι το νέο βαλς!

Ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων, Βασίλης Θωμόπουλος, αναφερόμενος στις εκδηλώσεις του Δήμου χαρακτήρισε την Οχτωβριανή Επανάσταση «σπουδαίο ιστορικό γεγονός παγκόσμιας σημασίας που συγκλόνισε τον κόσμο και καθόρισε σε μεγάλο βαθμό την παγκόσμια ιστορία του 20ου αιώνα» και τόνισε ότι «στη διάρκεια των 100 χρόνων μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση που συμπληρώνονται φέτος, τα σύμβολα, οι εικόνες, τα μηνύματα και τα συνθήματα, το πνεύμα, η ορμή, ο δυναμισμός και οι διαστάσεις του τεράστιας αξίας ιστορικού γεγονότος παρέμειναν αναλλοίωτα και επίκαιρα και αποτέλεσαν κεφαλαιώδους σημασίας ορόσημα στη μακραίωνη και πολύμοχθη πορεία των λαών της Γης για την κοινωνική απελευθέρωση».

*Αναλυτικά για τα έργα που θα παρουσιαστούν στη συναυλία μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: