«Μάρκος Βαμβακάρης: Ενθυμήματα – Εμπειρίες» – Μόνιμη έκθεση για τον μεγάλο Συριανό, «Πατριάρχη» του ρεμπέτικου και το έργο του

Το Φεστιβάλ Ρεμπέτικου «Η Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη» υποδέχεται για έβδομη χρονιά τους λάτρεις του είδους από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Φέτος συμπίπτει με τα εγκαίνια της μόνιμης έκθεσης «Μάρκος Βαμβακάρης: Ενθυμήματα – Εμπειρίες».

Το Φεστιβάλ Ρεμπέτικου «Η Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη» υποδέχεται για έβδομη χρονιά τους λάτρεις του είδους από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο, στο διάστημα από 30 Αυγούστου έως 2 Σεπτέμβρη. Το 2023 το φεστιβάλ της Σύρας συμπίπτει με τα εγκαίνια της μόνιμης έκθεσης «Μάρκος Βαμβακάρης: Ενθυμήματα – Εμπειρίες».

Η έκθεση αναπτύσσεται σε δύο χώρους στην Πιάτσα της Άνω Σύρου. Αποτελείται από δύο ενότητες, η κάθε μια στο χώρο της.

Η πρώτη ενότητα, με τίτλο «Μάρκος Βαμβακάρης: Ενθυμήματα», αποτελεί την αναθεωρημένη και εμπλουτισμένη έκθεση που υπήρχε από πριν στην Άνω Σύρο. Στην έκθεση αυτή συγκεντρώνονται κάποια προσωπικά αντικείμενα του Μάρκου και μερικά ακόμη που σχετίζονται με τη ζωή και το έργο του. Με σύστημα ακουστικής ξενάγησης ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να ακούσει διηγήσεις από την αυτοβιογραφία του.

Στη δεύτερη ενότητα, με τίτλο «Μάρκος Βαμβακάρης: Εμπειρίες» παρουσιάζεται με πρωτότυπο τρόπο αφενός η ιστορία και το περιβάλλον που καθόρισαν τον βίο και το έργο του Μάρκου. Αφετέρου, δίνεται η ευκαιρία στον επισκέπτη να έχει μία διαδραστική επαφή με μερικά σημαντικά τραγούδια του. Και στο περιβάλλον αυτό, σύστημα ακουστικής ξενάγησης εμβαθύνει στην ιστορία της λαϊκής μουσικής και τη σημασία του έργου του Μάρκου Βαμβακάρη.

Το έργο υλοποιήθηκε από τον Δήμο Σύρου-Ερμούπολης. Τη βραδιά των εγκαινίων, Τετάρτη 30 Αυγούστου, θα ντύσει ηχητικά μια μεγάλη συναυλία της Μουσικής Σχολής «Εν χορδαίς & οργάνοις» στον Ταρσανά της Ερμούπολης στις 21.00. Σε αυτόν τον χώρο μαθητές της Σχολής, δάσκαλοι, καθώς και διακεκριμένοι μουσικοί και ερμηνευτές του ρεμπέτικου θα παρουσιάσουν μια μουσική παράσταση σε δύο μέρη και τίτλο «Το πολύτιμο μοίρασμα της μνήμης: Μάρκος Βαμβακάρης, ο Συριανός & Κώστας Παπαδόπουλος, ο θρύλος του τρίχορδου».

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: