«Και να φτιάξω μια καινούργια κοινωνία άλληνε…» – Το ΚΚΕ τίμησε τον Απόστολο Καλδάρα με μια μεγάλη, αξέχαστη συναυλία – αφιέρωμα στη Θεσσαλονίκη (ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ)

Στιγμιότυπα από τη μεγάλη, αξέχαστη συναυλία – αφιέρωμα στον Απόστολο Καλδάρα, στο Παλαί Ντε Σπορ, με τον Γιώργο Νταλάρα, την Ασπασία Στρατηγού και τον Κώστα Τριανταφυλλίδη, που οργάνωσε η ΚΟ Κεντρ. Μακεδονίας του ΚΚΕ, στην οποία μίλησε ο Δημήτρης Κουτσούμπας

Μέσα σε κλίμα ενθουσιασμού ξεκίνησε η συναυλία – αφιέρωμα στον Απόστολο Καλδάρα, με τον Γιώργο Νταλάρα, την Ασπασία Στρατηγού και Κώστα Τριανταφυλλίδη, στο Παλαί ντε Σπορ, αμέσως μετά την ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα στη συγκέντρωση που διοργάνωσε η ΚΟΚΜ του ΚΚΕ στη Θεσσαλονίκη.

Ανεβαίνοντας στη σκηνή ο Γιώργος Νταλάρας ξεκίνησε συγκινημένος λέγοντας λίγα λόγια για τον Απόστολο Καλδάρα, που όπως είπε «για μένα είναι μια πατρική φιγούρα».

Στάθηκε όμως ιδιαίτερα στη σημασία της βραδιάς και τις πρωτοβουλίες του ΚΚΕ που όπως είπε αποτελούν προσφορά στον πολιτισμό. «Το ΚΚΕ έχει ξεκινήσει εδώ και πολύ καιρό κάποιες πρωτοβουλίες που είναι αξιοπρόσεκτες και αξιότιμες, είναι μια προσφορά στον πολιτισμό. Δεν είναι μόνο ο Απόστολος Καλδάρας απόψε, είναι τα αφιερώματα στον Μάνο Λοϊζο, τον Γιάννη Μαρκόπουλο, τον Θάνο Μικρούτσικο. Θυμίστε μου μια φορά κάποιο από τα κόμματα που τα λένε τα Κεντρώα ή συντηρητικά, που έχουν προβεί σε τέτοιες πρωτοβουλίες. Νομίζω αν υπάρχουν κάποιες από αυτές είναι ελάχιστες. Πρέπει να πιστώσουμε στο ΚΚΕ την αγάπη του, το ενδιαφέρον του, για τον πολιτισμό και για το μέλλον αυτών των τραγουδιών, που εδώ και πολύ καιρό σιγά σιγά νιώθουμε ότι φεύγουν μέσα από τα δάχτυλά μας σαν νερό. (…) Αυτές οι βραδιές είναι ένα χνάρι και ένα μονοπάτι που χαράσσει το ΚΚΕ για το μέλλον του λαϊκού τραγουδιού», είπεΚαι κατέληξε λέγοντας: «Μπράβο λοιπόν στο ΚΚΕ, μπράβο και σ’ εσάς, που είστε απόψε εδώ. Νιώθω όπως τα παλιά χρόνια, ότι θα έχουμε μια βραδιά με αυτή τη σπουδαία και παγκοσμίως γνωστή χορωδία της Θεσσαλονίκης»:

Στο πρώτο τμήμα της συναυλίας το κοινό είχε την ευκαιρία να ακούσει και να τραγουδήσει γνωστά τραγούδια από τα δύο εμβληματικά έργα του Απόστολου Καλδάρα “Μικρά Ασία” και “Βυζαντινός Εσπερινός” που περιγράφουν τις λύπες και τις χαρές του λαού μας, που έζησε την προσφυγιά.

Σε διαρκή επικοινωνία μουσική επικοινωνία με το κοινό, ο Γιώργος Νταλάρας μοιράστηκε πολλούς στίχους και ρεφρέν με αποτέλεσμα οι προβολείς να γυρνούν συχνά προς τις κερκίδες, από όπου με μια φωνή ακούγονταν οι στίχοι από αγαπημένα τραγούδια, με το δεύτερο τμήμα του προγράμματος να ακούγονται τραγούδια όπως ο «Γυάλινος Κόσμος», το «όποια και να ‘σαι», το «τώρα κλαις» και άλλα.

Η συναυλία έκλεισε με ένα παρατεταμένο χειροκρότημα για τους ερμηνευτές και την ορχήστρα, όπως και τους υπόλοιπους συντελεστές της συναυλίας, που παρουσίασε ο Γιώργος Νταλάρας και το τραγούδι «Νύχτωσε χωρίς φεγγάρι» που τραγουδήθηκε με μια φωνή από την σκηνή και τις κερκίδες:

Πριν ξεκινήσει την ερμηνεία του τελευταίου κομματιού, ο Γιώργος Νταλάρας είπε από τη σκηνή: «Αυτό που κάνετε είναι πραγματικά σημαντικό. Μακάρι να υπήρχαν και άλλες δυνάμεις και πρωτοβουλίες  να ασχοληθούν με τη Τέχνη, που είναι ένα σταθερό σπίτι για το λαό μας και μακάρι να μπορούσαμε να ασχοληθούμε και με τις άλλες μορφές Τέχνης, και με τη ζωγραφική, με το θέατρο και το χορό, με ό,τι καταπιάνεται ο λαός για να μη φτάνουμε σε αυτά τα τραγικά σημεία να μη μπορεί η πολιτεία να αναγνωρίσει τις σπουδές των ανθρώπων, να γίνεται αυτό το τερατούργημα»:

Ενώ ολοκληρώνοντας, σημείωσε: «Τα λάθη είναι ανθρώπινα. Όλοι κάνουμε σφάλματα. Έρχεται η ώρα όμως κάθε 4 χρόνια και μπορούμε να διορθώσουμε τα σφάλματά μας, για να δούμε. Να είστε όλοι καλά και δυνατοί»:

Πριν από την έναρξη της μεγάλης συναυλίας – αφιέρωμα στον Απόστολο Καλδάρα, τον λόγο πήρε ο γιος του μεγάλου συνθέτη, Κώστας Καλδάρας, ο οποίος μοιράστηκε την χαρά και την τιμή που νιώθει για την παρουσία του στην μεγάλη εκδήλωση – αφιέρωμα που οργάνωσε το ΚΚΕ. Επίσης, ευχαρίστησε θερμά τους καλλιτέχνες, των οποίων -όπως είπε- το ταλέντο είναι ικανό να σηκώσει το βάρος των τραγουδιών του Απόστολου, του Ελληνικού λαϊκού τραγουδιού και να το μεταφέρουν στο μέλλον.

Ακόμα, σημείωσε πως «είναι πολύ σημαντικό να ευχαριστήσω το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, τον σύντροφο Δημήτρη Κουτσούμπα για αυτήν την πρωτοβουλία, και φυσικά όλους και όλες εσάς που βρίσκεστε εδώ να τιμήσουμε μαζί το έργο του Απόστολου Καλδάρα και είμαι σίγουρος ότι και εκείνος κάπου εκεί πίσω στα καμαρίνια σας ευχαριστεί».

Ο ίδιος, μοιράστηκε μια εμπειρία από την μεγάλη πορεία του Απόστολου Καλδάρα, το διήμερο αφιέρωμα που έγινε το 1987 στο θέατρο του Λυκαβηττού προς τιμήν της συμπλήρωσης των 40 χρόνων της δισκογραφίας του, και είπε πως η σημερινή πρωτοβουλία είναι κάτι αντίστοιχο.

Ακόμα, σημείωσε πως «έτσι και σήμερα, μαζί με τον Απόστολο Καλδάρα θα τιμήσουμε και δύο εμβληματικά έργα του. Τη Μικρά Ασία σε στίχους Πυθαγόρα και τον Βυζαντινό Εσπερινό Λευτέρη Παπαδόπουλου.

Δύο έργα που μιλάνε και μας θυμίζουνε, μας μεταφέρουν σε μια ακόμη τραγική σελίδα της ιστορίας μας, στη καταστροφή της Σμύρνης, των διωγμών, των ξεριζωμών των Ελλήνων δίνοντας παράλληλα και το μήνυμα της αδερφοσύνης των λαών».

902.gr

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: