Γιώργος Νταλάρας: «Αξίζουν έπαινοι στο ΚΚΕ για την πρωτοβουλία να τιμήσει τον Σταύρο Ξαρχάκο»

Τον μεγάλο μουσικοσυνθέτη Σταύρο Ξαρχάκο τιμά η ΚΕ του ΚΚΕ, με συναυλία που διοργανώνει το Σάββατο 14 Γενάρη στις 7.30 μ.μ. στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (ΣΕΦ), με τη συμμετοχή σπουδαίων ερμηνευτών και τον ίδιο να διευθύνει την ορχήστρα

Τον μεγάλο μουσικοσυνθέτη Σταύρο Ξαρχάκο τιμά η ΚΕ του ΚΚΕ, με συναυλία που διοργανώνει το Σάββατο 14 Γενάρη στις 7.30 μ.μ. στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (ΣΕΦ).

Στη μεγάλη συναυλία – αφιέρωμα θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Στη συναυλία συμμετέχουν οι Δήμητρα Γαλάνη, Μανώλης Μητσιάς, Νατάσσα Μποφίλιου, Γιώργος Νταλάρας, Μίλτος Πασχαλίδης και Ηρώ Σαΐα.

Την ορχήστρα διευθύνει ο ίδιος ο συνθέτης.

Φωτογραφία αφίσας: © VaGGiNet/EvaGGelia Thomakou

Η είσοδος θα γίνεται με προσκλήσεις που διατίθενται από τις κατά τόπους Κομματικές Οργανώσεις.

«Είναι η πρώτη φορά που ένα κόμμα τιμά εμένα και το έργο μου, γι’ αυτό και αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ γι’ αυτήν του την πρωτοβουλία.

Σταύρος Ξαρχάκος».

Τα παραπάνω ανέφερε ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης με αφορμή την πραγματοποίηση συναυλίας προς τιμήν του από το ΚΚΕ.

Πράγματι, η συγκεκριμένη συναυλία είναι ένα ξεχωριστό πολιτιστικό γεγονός. Αποδεικνύει για ακόμα μια φορά την προνομιακή σχέση που έχει το ΚΚΕ με τους ανθρώπους της Τέχνης. Αποδεικνύει ότι το ΚΚΕ μπορεί να τιμήσει την έκταση και την ένταση του πλούσιου κι εμβληματικού έργου του Σταύρου Ξαρχάκου, που μιλάει κατευθείαν στην ψυχή του λαού.

Ο Σταύρος Ξαρχάκος μαζί με τον Μίκη Θεοδωράκη και τον Μάνο Χατζηδάκι ανήκει στην τριάδα των κορυφαίων της ελληνικής μουσικής, αυτούς που, ο καθένας με τον δικό του τρόπο, πάντρεψαν τη μουσική τους παιδεία και γνώση με τα ακούσματα της λαϊκής παράδοσης, αλλά και με την εποχή τους, με τη ζωή των ανθρώπων του λαού μας, αλλά και με την Ιστορία του τόπου μας. Ετσι γεννήθηκε η λεγόμενη «έντεχνη λαϊκή μουσική», όπως την ονόμασε ο Μίκης Θεοδωράκης και που ο Σταύρος Ξαρχάκος είναι ένας εκ των κορυφαίων δημιουργών της.

Τα λόγια του λίγα, οι συνεντεύξεις του σπάνιες, ξεκάθαρα προτιμά να μιλά μέσα από τη μουσική του, μέσα από τη μουσική που όπως έχει πει κι ο ίδιος «θέλει αρετή και τόλμη». Και πραγματικά θέλει ταπεινοφροσύνη και σεμνότητα, όταν «ακουμπάς» τη μουσική αυτή κληρονομιά, ρεμπέτικη, επτανησιακή, δημοτική, βυζαντινή, θέλει γνώση που αναμφισβήτητα ο Σταύρος Ξαρχάκος διαθέτει. Αλλωστε, όλο του το έργο αποδείχνει ότι με την ίδια άνεση και φυσικότητα που αντιμετωπίζει τη λαϊκή μουσική, μπορεί να χειρίζεται την κλασική και τη σύγχρονη μουσική, αφού και τα τρία αυτά είδη συνυπάρχουν στη δημιουργία του, συχνά μάλιστα συμπλέκονται.

Από το «Σαββατόβραδο στην Καισαριανή» μέχρι το «Νυν και Αεί», από τη «Φτωχολογιά (στα χέρια σου μεγάλωσαν)» μέχρι «Το Δίχτυ», κι από την «Αναμπελ» μέχρι τα «Μάτια μπλε» αναγνωρίζουμε τους δασκάλους του, που ίδιος ξεχωρίζει, τον Στράτο Παγιουμτζή, τον Γιάννη Παπαϊωάννου, τον Μάρκο Βαμβακάρη, τον Γιάννη Τσαρούχη, τον Νίκο Γκάτσο, την Νάντια Μπουλανζέ, τον Ντέιβιντ Ντάιαμοντ και τον Μπερνστάιν.

Τα ακούσματά του, από τα πουλιά μέχρι τους ήχους της πόλης και φυσικά οι σπουδές του, του δίνουν όλο το υλικό που χρειάζεται για να φτιάξει τον δικό του μουσικό κόσμο. Κι ήταν μόλις στη δεύτερη δεκαετία της ζωής του όταν άρχισε να υφαίνει αυτόν τον κόσμο, που συνομιλεί με τη λαϊκή ψυχή και προκαλεί ανεπανάληπτη συγκίνηση και ανάταση.

Σήμερα, στα 83 του χρόνια, συνεχίζει να είναι δημιουργικός, αστείρευτος, όλο ζωντάνια, συνεχίζει να είναι δοτικός απλόχερα στη νέα γενιά δημιουργών κι ερμηνευτών, στους νέους μουσικούς.

Ενας δημιουργός που μεγάλωσαν γενιές και γενιές με τα τραγούδια του, ένας δημιουργός που του οφείλουμε τιμή και που ευχόμαστε να συνεχίζει να δημιουργεί και να μας συντροφεύει.

Ο «Ριζοσπάστης» φιλοξενεί σήμερα δηλώσεις των Μανώλη Μητσιά, Γιώργου Νταλάρα, Μίλτου Πασχαλίδη και Ηρώς Σαΐα, που θα συμμετάσχουν στη συναυλία που διοργανώνει προς τιμήν του Στ. Ξαρχάκου το ΚΚΕ στις 14 Γενάρη, καθώς και του Κώστα Φέρρη που έχει συνεργαστεί σε μεγάλες επιτυχίες με τον συνθέτη.

Μανώλης ΜΗΤΣΙΑΣ

Συγχαρητήρια στο ΚΚΕ που τιμάει έναν από τους μεγαλύτερους Ελληνες συνθέτες και είναι μεγάλη τιμή για μένα να παρευρεθώ σε αυτήν την εκδήλωση. Μπράβο και πάλι στο ΚΚΕ που τιμάει μεγάλους δημιουργούς.

Γιώργος ΝΤΑΛΑΡΑΣ

Μια συναυλία αφιέρωμα με τα μεγάλα τραγούδια του Σταύρου Ξαρχάκου είναι πάντα δώρο για τους ακροατές και τιμή για όλους εμάς, τους μουσικούς και τραγουδιστές.

Αξίζουν έπαινοι στο ΚΚΕ για την πρωτοβουλία να τιμήσει τον Σταύρο Ξαρχάκο, αυτόν τον μεγάλο δημιουργό που συνέδεσε τα τραγούδια του με την ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας.

Συμμετέχω με αγάπη κι ευγνωμοσύνη!

Ηρώ ΣΑΪΑ

Μου δίνει ιδιαίτερη χαρά και είναι τιμή για μένα η συμμετοχή μου στη βραδιά αυτή, όπου η μουσική του Σταύρου Ξαρχάκου έχει τον πρώτο λόγο, το λαϊκό συναίσθημα κυριαρχεί, η χαρά και η συγκίνηση γεμίζουν τις καρδιές μας. Είμαι σίγουρη ότι θα είναι μια βραδιά που θα θυμόμαστε για καιρό, μια ιστορική βραδιά με ένταση και παλμό, όπου μετά από κάποια χρόνια θα λέμε «ήμουν κι εγώ εκεί»! Σάββατο 14 Ιανουαρίου στο ΣΕΦ.

Μίλτος ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ

Χαίρομαι που το ΚΚΕ τιμά έναν απ’ τους σπουδαιότερους λαϊκούς μας συνθέτες, τον Σταύρο Ξαρχάκο. Και συγκινούμαι ιδιαίτερα που ο ίδιος με τιμά με την πρόσκλησή του να τραγουδήσω σ’ αυτήν τη βραδιά.

Κώστας ΦΕΡΡΗΣ

Η αναγνώριση και απόδοση τιμής στον Σταύρο Ξαρχάκο, του οποίου το έργο αποτελεί πραγματικό θησαυρό του σύγχρονου ελληνικού Πολιτισμού, αποτελεί βάλσαμο στις ψυχές μας, μπροστά στην καταστροφική και συνειδητή υποβάθμιση του Πολιτισμού που επιχειρούν τα κέντρα εξουσιών στην Ελλάδα. Αλίμονο αν επικρατήσει στο τέλος του δρόμου η καταστροφική μανία των εμπόρων της πολιτικής. Εύχομαι ολόψυχα η πρακτική αυτή να συνεχιστεί και να βρει μιμητές, για να πάρομε κουράγιο στους αγώνες που ξεκινήσαμε.

Πούλμαν για τη συναυλία

Για τη μεγάλη συναυλία – αφιέρωμα στον Στ. Ξαρχάκο από την ΚΕ του ΚΚΕ, το Σάββατο 14 Γενάρη στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (ΣΕΦ), δρομολογούνται πούλμαν από τις εξής περιοχές μέχρι στιγμής:

— Αγία Βαρβάρα: Στις 18.00 από το Ταχυδρομείο.

— Αγία Παρασκευή: Στις 18.00 από την πλατεία Αγίας Παρασκευής.

— Αγιο Δημήτριο: Στις 18.00 από την πλατεία Αρη Βελουχιώτη.

— Αιγάλεω: Στις 18.00 από την πλατεία Εσταυρωμένου.

— Ανω Λιόσια: Στις 17.30 από την τριγωνική πλατεία Ανω Λιοσίων (όπισθεν δημαρχείου).

— Ασπρόπυργο: Στις 17.30 από την πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου (1ο Δημοτικό Σχολείο).

— Γλυφάδα: Στις 18.00 από την Τερψιθέα, πλατεία Αγ. Τρύφωνα.

— Ελευσίνα: Στις 17.30 από το δημοτικό πάρκινγκ.

— Ιλιον: Στις 17.45 από τον ΟΤΕ (κέντρο Ιλίου) και από τα Δημοτικά Ιατρεία (Ανω Ιλιον). Επίσης από την Παλατιανή στις 17.45, από την πλατεία Γοργόνας.

— Καισαριανή: Στις 17.45 από την πλατεία Δημάρχου Π. Μακρή.

— Καλύβια: Στις 17.15 από την πλατεία Καλυβίων.

— Καματερό: Στις 17.45 από τη στάση «Μανάρα».

— Κόκκινο Μύλο: Στις 17.45 από την τριγωνική πλατεία.

— Κορωπί: Στις 17.30 από τον «Σκλαβενίτη».

— Λαύριο: Στις 17.15 από την πλατεία Μεταλλωρύχων, στις 17.30 από τη διασταύρωση Κερατέας, στις 17.45 από τη διασταύρωση Μαρκόπουλου.

— Μαρούσι: Στις 17.30 από το κλειστό γυμναστήριο «Σπύρος Λούης».

— Μελίσσια – Πεντέλη: Στις 17.30 από Λεωφόρο Δημοκρατίας.

— Μενίδι: Στις 17.45 από την πλατεία Καράβου.

— Νέα Μάκρη: Στις 17.30 από την πλατεία Ν. Μάκρης.

— Ολυμπιακό Χωριό: Στις 17.30 από Κακλαμανάκη 21.

— Παιανία: Στις 17.15 από τη διασταύρωση Λαγού και στις 17.30 από τη στρογγυλή πλατεία, «ΑΒ Βασιλόπουλου».

— Παλλήνη: Στις 17.15 από την εκκλησία Αγ. Τρύφωνα και στις 17.30 από τα ΕΛΤΑ Γέρακα.

— Περιστέρι: Στις 18.00 από την πλατεία Δέγλερη, από το δημαρχείο και από τα ΚΕΠ Νέας Ζωής. Στις 18.15 από την πλατεία Λόφου.

— Πετρούπολη: Στις 17.45 από την πλατεία Ηρώ.

— Ραφήνα: Στις 17.30 από τον ΟΤΕ Ραφήνας.

— Χαϊδάρι: Στις 18.00 από το Παλατάκι.

— Χαλάνδρι: Στις 18.00 από τα «Cocomat».

— Χολαργό – Παπάγου: Στις 18.00 από το δημαρχείο.

Ριζοσπάστης

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: