«Είμαι εγώ, μόνος μου. Χωρίς κανέναν από κάτω…» – Το επίσημο κανάλι του Θάνου Μικρούτσικου στο YouTube

Το σπουδαίο αρχείο του μεγάλου μας συνθέτη που «έφυγε» από τη ζωή τον περασμένο Δεκέμβρη τίθεται στη διάθεση του κοινού, του κόσμου που τόσο τον αγάπησε, των ανθρώπων κάθε ηλικίας που τραγούδησαν και εξακολουθούν να τραγουδούν τα τραγούδια του.

Το σπουδαίο αρχείο του μεγάλου μας συνθέτη Θάνου Μικρούτσικου, που «έφυγε» από τη ζωή τον περασμένο Δεκέμβρη, τίθεται στη διάθεση του κοινού, του κόσμου που τόσο τον αγάπησε, των ανθρώπων κάθε ηλικίας που τραγούδησαν και εξακολουθούν να τραγουδούν τα τραγούδια του.

Στο επίσημο κανάλι του Θάνου Μικρούτσικου στο YouTube όποιος επιθυμεί μπορεί να παρακολουθήσει δεκάδες στιγμές, οι οποίες εμπλουτίζονται σε τακτά χρονικά διαστήματα, από την 50χρονη δημιουργική διαδρομή του συνθέτη, καθώς και να κάνει εγγραφή στο κανάλι για να ενημερώνεται άμεσα, όποτε ανεβαίνουν καινούργια τραγούδια και βίντεο. Ντοκουμέντα με ανέκδοτα τραγούδια και ηχογραφήσεις, εμβληματικές συνεργασίες, πρώτες εκτελέσεις, ολόκληρα άλμπουμ, ζωντανές εμφανίσεις συνθέτουν το μωσαϊκό της πορείας του συνθέτη.

Χαρακτηριστικά μπορούμε να αναφέρουμε την πρώτη εκτέλεση, μια Κυριακή του 1983 στο Μοσχάτο, του τραγουδιού που έμελλε να γίνει το πλέον εμβληματικό του, «Οι 7 νάνοι στο S/S Cyrenia» σε στίχους Νίκου Καββαδία. Το τραγούδι που δεν θα σταματήσει να δουλεύει και να το επεξεργάζεται από τότε… Η ερμηνεία του, πότε δυναμική, πότε σπαρακτική, πότε πιο εσωτερική… Εκείνος είχε πει σε συνέντευξή του στον «Ριζοσπάστη»: «Κοίτα τι συμβαίνει… Ξεκινάω… Στο πρώτο λεπτό; Στα 30 δευτερόλεπτα, στο 1μισι λεπτό; Είμαι εγώ, μόνος μου. Χωρίς κανέναν από κάτω. Μόνος μου. Και αισθάνομαι ότι απογειώνομαι, μαζί με το πιάνο, γιατί είναι προέκταση των χεριών μου το πιάνο σε αυτό το τραγούδι… Βεβαίως, ως φιλόδοξος καλλιτέχνης. Γυρίζω για το χειροκρότημα»… Στο συγκλονιστικό βίντεο που έχει ανέβει, ακούμε και τον συνθέτη να προλογίζει στο κοινό το καινούργιο του τραγούδι.

«Είμαι εγώ, μόνος μου. Χωρίς κανέναν από κάτω…» – Το επίσημο κανάλι του Θάνου Μικρούτσικου στο YouTube

Υπάρχουν σπάνια οπτικοακουστικά ντοκουμέντα από την περίφημη συναυλία, στο γήπεδο του Πανιωνίου το 1981, των Θ. Μικρούτσικου, Μ. Λοΐζου και Χ. Λεοντή. Αναφέρουμε χαρακτηριστικά την πρώτη εκτέλεση της «Πιρόγας» («Ερωτικό») από την Χαρούλα Αλεξίου. «Δεν είναι εύκολο να περιγράψω αλλά κυρίως να εξηγήσω τι ήταν αυτό που συνέβη με το τραγούδι εκείνη την ώρα. Μετά το πρώτο τετράστιχο, σαράντα οχτώ χιλιάδες άνθρωποι σταμάτησαν να μιλάνε, επικράτησε απόλυτη σιωπή, και θυμάμαι έντονα το ξέσπασμα ενθουσιασμού μόλις τελείωσε» (από το βιβλίο «Ο Θάνος και ο Μικρούτσικος», συνομιλίες με τον Οδυσσέα Ιωάννου, εκδ. «Πατάκη»).

Ξεχωριστό επίσης και το βίντεο που περιλαμβάνεται όπου ο Θάνος Μικρούτσικος απευθύνεται σε μαθητές και μιλάει για τον ρόλο που έπαιξε ο Μπέρτολτ Μπρεχτ στο θέατρο, στην τέχνη γενικότερα.

Τελευταίο ανέβασμα, προς το παρόν, είναι η τελευταία εκτέλεση της «Πιο όμορφης θάλασσας» από την Μαρία Δημητριάδη. Της ερμηνεύτριας που συνδέθηκε όσο καμία με τον Θάνο Μικρούτσικο. «Ακόμη κι αν άλλαζα κάτι σήμερα, δεν θα πείραζα στο ελάχιστο τις ερμηνείες της Δημητριάδη. Επική, λυρική και δραματική, μία ερμηνεύτρια που τόσο εγώ όσο και το έντεχνο νεοελληνικό τραγούδι τής χρωστάμε πολλά» (λόγια του Θ. Μικρούτσικου από το ίδιο βιβλίο του Οδ. Ιωάννου).

Ριζοσπάστης

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: