«Από τα σίδερα και τον πόνο θα ’ρθει μια μέρα η λευτεριά…» – Τραγούδι για το Καρναβάλι από τις γυναικείες φυλακές Αβέρωφ

«Το καρναβάλι» είναι ένα τραγούδι που αντιπροσωπεύει την στάση του Χορευτικού Τμήματος Δήμου Πάτρας όλα αυτά τα χρόνια απέναντι στον εκφυλισμό και την εμπορευματοποίηση των πάντων και ιδιαίτερα του αγοραίου πολιτισμού – Πρώτη διασκευή από την χορωδία των πολιτικών κρατουμένων στις γυναικείες φύλακες Αβέρωφ 1948-1952

«Το καρναβάλι» είναι ο τίτλος του θαυμάσιου τραγουδιού που εμπεριέχεται στο μουσικό πρόγραμμα «Τα Αντίδωτα» – 12 τραγούδια για το Καρναβάλι, που παρουσιάζει αυτές τις μέρες από το κανάλι της στο YouTube η Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Πατρέων – Καρναβάλι Πάτρας.

Οι στίχοι έχουν γραφτεί από την πολιτική κρατούμενη Νίνα Ξανθού και ντυθεί μουσικά από παλιά ιταλική μελωδία. Η πρώτη διασκευή έγινε από την χορωδία των πολιτικών κρατουμένων στις γυναικείες φύλακες Αβέρωφ 1948-1952. «Το καρναβάλι» αποδίδεται μουσικά από την Ορχήστρα Χορευτικού Τμήματος Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων (Ενορχήστρωση: Δήμητρα Αψόμωτου – Περικλής Αλιώπης) και το ερμηνεύει εξαιρετικά η Ιωάννα Ζιάκου.

Η Ορχήστρα δημιουργήθηκε πριν 5 χρόνια από μια ομάδα εθελοντών μουσικών και έτσι συνεχίζει να είναι. Αποτελεί τμήμα του Χορευτικού Τμήματος Δήμου Πατρέων. Έχει πραγματοποιήσει αρκετές συναυλίες – εκδηλώσεις στην πόλη, σαν αυτόνομο σχήμα αλλά και μαζί με το χορευτικό. Έχει επίσης συμμετάσχει στο Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας, στην έναρξη του Πατρινού Καρναβαλιού 2021 κ.α.

Όπως σημειώνει για «Το καρναβάλι» η Δήμητρα Αψόμωτου: «Συνειδητά η ορχήστρα επέλεξε να το παρουσιάσει, γιατί πιστεύουμε ότι περνάει με έναν διαφορετικό τρόπο το μήνυμα της ελπίδας, της αισιοδοξίας και της ανθρώπινης δύναμης. Ταιριάζει στις μέρες που διανύουμε, μιας και δεν μπορούμε να γιορτάσουμε το ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ όπως έχουμε συνηθίσει.

Άλλωστε αυτό λέει και το τραγούδι: “Το καρναβάλι κίνησε μπήκε μες στους θαλάμους τριγυρνά/ φέρνει το γλέντι και το τραγούδι τις πίκρες πέρα τις πετά…”»

«Το καρναβάλι»

Αρχίζει αλήθεια σαν παραμύθι
από αυτά που έλεγε η γιαγιά
πως από τα σίδερα και τον πόνο
θα ‘ρθει μια μέρα η λευτεριά

Χαρείτε νέες, γριούλες παιδιά
θα ‘ρθει κι η αληθινή η χαρά
αυτό που λέει το παραμύθι
θα γίνει αλήθεια μια φορά
πως απ’ τα σίδερα και τον πόνο
θα ‘ρθει μια μέρα η λευτεριά

Το καρναβάλι κίνησε, μπήκε
μες τους θαλάμους τριγυρνά
φέρνει το γλέντι και το τραγούδι
τις πίκρες πέρα τις πετά

Το καρναβάλι δεν θέλει σίδερα
θέλει ελεύθερη απλωσιά
μα στην ψυχή μας κλείνουμε κόσμους
που φτερουγίζει η λευτεριά

«Το καρναβάλι» ένα τραγούδι που θεωρούμε ότι  αντιπροσωπεύει την στάση του Χορευτικού Τμήματος Δήμου Πάτρας όλα αυτά τα χρόνια απέναντι  στον εκφυλισμό και την εμπορευματοποίηση των πάντων και ιδιαίτερα του αγοραίου πολιτισμού που μάρτυρες της κατάντιας του γινόμαστε όλοι σήμερα», σημειώνει πολύ εύστοχα ο Χρήστος Γιαννόπουλος, υπεύθυνος του Χορευτικού Τμήματος και συνεχίζει:

«Ένα τραγούδι που μας προτρέπει να οραματιζόμαστε και ν΄ αγωνιζόμαστε για να δούμε την κοινωνία μας δημιουργική κι΄ ευτυχισμένη αντλώντας δύναμη από το παράδειγμα αυτών των γυναικών  που αγωνίστηκαν για το δίκιο, αφιερώνοντας την ίδια τους την  ζωή. 

Όλες τους φυλακισμένες για τα πολιτικά τους πιστεύω αγωνιζόμενες για καλύτερη ζωή, προσδοκώντας την μέρα που θα ζουν ελεύθερες σε ένα αλλιώτικο κόσμο.

Στις σημερινές δύσκολες συνθήκες που περνάμε για μας είναι φάρος για το πως πρέπει ν΄ αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες της σημερινής βάρβαρης πραγματικότητάς που μας έχει επιβάλλει ένα απάνθρωπο σύστημα, ποδηγετώντας κάθε έννοια ελεύθερης έκφρασης και κοινωνικής δικαιοσύνης.

Ένα μεγάλο μπράβο στην μαέστρο Δήμητρα Αψόμωτου στα μέλη της ορχήστρας μας πλήκτρα Γεώργιος Ηλιόπουλος, κιθάρα Γεώργιος Μιχαλόπουλος, ηλεκτρική κιθάρα Μάκης Κυριαζής, Ντραμς, Νίκος Παπαδημητρόπουλος και την Ιωάννα Ζιάκου για την υπέροχη ερμηνεία της, στους μουσικούς που συνεργάστηκαν μαζί μας  programing/sound design/keyboards Παναγιώτης Πετρίδης, κρουστά Χρήστος Παγκόπουλος, τούμπα Παναγιώτης Καμβυσίδης, τρομπέτα Περικλής Αλιώπης.

Να ευχαριστήσουμε τον Περικλή Αλιώπη για την βοήθειά του που είχε την οργανωτική και καλλιτεχνική επιμέλεια.

Τέλος ένα μεγάλο μπράβο στον Καρναβαλικό Οργανισμό Δήμου Πάτρας που παλεύει να προσδώσει το πραγματικό νόημα στο Πατρινό Καρναβάλι.»

Παραγωγή / Έκδοση : Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Πατρέων (ΚΕΔΗΠ) –  Καρναβάλι Πάτρας.

Οργάνωση και Εκτέλεση Παραγωγής / Καλλιτεχνική Επιμέλεια: Περικλής Αλιώπης

Ενορχήστρωση: Δήμητρα Αψόμωτου – Περικλής Αλιώπης

 

Η ηχογράφηση πραγματοποιήθηκε 10 & 11 Φεβρουαρίου του 2021 στο NoiseBox Studio στην Πάτρα.

Η ηχογράφηση της τούμπας έγινε στο Tesserakto Studio από τον Νίκο Χρονόπουλο.

Ηχογράφηση, μίξη, Mastering: Διονύσης Μπάστας

 

ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΧΟΡΕΥΤΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΑΤΡΕΩΝ

Μαέστρος: Δήμητρα Αψόμωτου.
Φωνή: Ιωάννα Ζιάκου.
Πλήκτρα: Γεώργιος Ηλιόπουλος.
Κιθάρα: Γεώργιος Μιχαλόπουλος.
Ηλεκτρική Κιθάρα: Μάκης Κυριαζής.
Ντραμς: Νίκος Παπαδημητρόπουλος

Έπαιξαν οι μουσικοί:

Programing/Sound Design/Keyboards: Παναγιώτης Πετρίδης.
Κρουστά: Χρήστος Παγκόπουλος.
Τούμπα: Παναγιώτης Καμβυσίδης.
Τρομπέτα: Περικλής Αλιώπης.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: