Βασίλης Μπουγιουκλάκης, ο ρεπόρτερ του λαού

Το μεγάλο όπλο για το Κανάλι 29 ήταν η εκπομπή Κάμερα Αλήθεια και ο άνθρωπος που αγάπησε τον λαό όσο λίγοι, Βασίλης Μπουγιουκλάκης. Ο άλλοτε δήμαρχος Χουρχούδας της Λιλιπούπολης έμελλε να παίξει και πρωτοπόρο ρόλο στην ελληνική τηλεόραση όσον αφορά τα ζωντανά ρεπορτάζ αλλά και τα ρεπορτάζ δρόμου.

Λίγο μετά το σκάνδαλο Κοσκωτά και την ανάληψη της διακυβέρνησης από τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη το κλίμα για το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα και τον αρχηγό του Ανδρέα Παπανδρέου δεν ήταν και το καλύτερο δυνατό, ειδικά στα νεοϊδρυθέντα τηλεοπτικά κανάλια που κρατούσαν φιλοκυβερνητική στάση. Η φωνή της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρισκόταν στο περιθώριο. Τότε ο όμιλος Κουρή έκανε ένα βήμα μπρος και ανέλαβε δράση για να αποκαταστήσει την αδικία. Το 1990 ιδρύει τον τηλεοπτικό σταθμό Κανάλι 29 που καταφέρνει να εξασφαλίσει άδεια πανελλαδικής εμβέλειας. Αμέσως ο σταθμός κάνει σαφείς τις πολιτικές του προτιμήσεις και επανδρώνει τα πάνελ των εκπομπών του με στελέχη και πρώην υπουργούς του ΠΑΣΟΚ. Ο Ευάγγελος Γιαννόπουλος μάλιστα θα αποκτήσει και δική του εκπομπή με τον τίτλο “Η άλλη όψη” που θα μείνει στην ιστορία καθώς μέσω αυτής θα εξαπολύσει ανηλεείς επιθέσεις με βαρείς χαρακτηρισμούς κατά του τότε Προέδρου του Αρείου Πάγου Βασίλειου Κόκκινου για τους χειρισμούς του στο Ειδικό δικαστήριο (τενεκές ξεγάνωτος, σούργελο, μωρή με το γουνάκι κτλ).

Εξαιτίας του χαρακτήρα που είχε ο σταθμός απέκτησε γρήγορα φανατικούς τηλεθεατές και υψηλά νούμερα τηλεθέασης. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα η κυβέρνηση Μητσοτάκη να προσπαθήσει να περιορίσει την δράση του μέσω της ΕΥΠ, η οποία έστειλε άνδρες της να προκαλέσουν παράσιτα στο σήμα του σταθμού! Όταν ο Ανδρέας Κουρής πληροφορήθηκε τι συμβαίνει πήρε ένα τηλεοπτικό συνεργείο, βρήκε το βαν της ΕΥΠ που προκαλούσε τα παράσιτα και αφαίρεσε από αυτό τον εξοπλισμό και τις υπηρεσιακές ταυτότητες των δραστών. Το υλικό προβαλλόταν για μέρες από το κανάλι 29, δυστυχώς όμως αυτή η κίνηση παλαιοπασοκικού τσαμπουκά και σπασίματος της δεξιάς τρομοκρατίας δεν υπάρχει διαθέσιμη στο διαδίκτυο. Για να θυμηθούν οι παλιοί και να μάθουν οι νεότεροι. 

Το μεγάλο όπλο του σταθμού όμως ήταν άλλο και κανένα βαν με Κυπατζήδες με παράσιτα δεν μπορούσε να το σταματήσει. Η εκπομπή Κάμερα Αλήθεια και, ο άνθρωπος που αγάπησε τον λαό όσο λίγοι, Βασίλης Μπουγιουκλάκης, που καθημερινά και ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες γύριζαν τις γειτονιές της Αθήνας δια μέσου των λαϊκών αγορών και έβγαζαν στον αέρα ένα εικοσάλεπτο αγνού, αμοντάριστου υλικού με την γνώμη των ανθρώπων του μόχθου και της βιοπάλης. Ο Βασίλης Μπουγιουκλάκης εκμεταλλευόμενος την αναγνωρισιμότητα και τη λαϊκή αποδοχή που του χάρισε μια μακρά πορεία στο θέατρο και την τηλεόραση σαν ηθοποιός, κατάφερνε να αγκαλιάζεται από τον κόσμο στις λαϊκές και να γίνεται ένα με τον κόσμο.  

Ειδικά σε μια δύσκολη εποχή για το λαό, όπως ήταν η εποχή της διακυβέρνησης Μητσοτάκη -και όσοι διαφωνείτε θα αλλάξετε γνώμη παρακάτω- ο Βασίλης με μοναδικό του όπλο ένα μικρόφωνο πάλεψε να ακουστεί η φωνή του λαού, του περήφανου λαού που θα δώσει κάποια στιγμή την πολιτική απάντηση που πρέπει στην κυβέρνηση που δυστυχώς επιφύλαξε τόσα δεινά για το λαό. Τα αποσπάσματα που σώζονται είναι από την εκπομπή την παραμονή Πρωτοχρονιάς του 1993. Πάντα στις επάλξεις μην γνωρίζοντας γιορτές και αργίες, άδειες και ξεκούραση.  

Bασίλης Μπουγιουκλάκης ήταν ο άνθρωπος που προτεραιότητα του ήταν η εργατική τάξη, γι’ αυτό όταν έβλεπε οικοδόμους, τα χέρια που χτίζουν την ίδια την πατρίδα, έσπευδε να τους δώσει τον λόγο. Εδώ τον απολαμβάνουμε σε μία πανέμορφη σκηνή Πασοκοκατάστασης 

Διότι δεν έφτανε ο Μητσοτάκης, τα χαμηλά μεροκάματα, η ακρίβεια, έρχονται και οι ξένοι εδώ χάμω και μας παίρνουνε τις δουλειές. Αλλά μόνο ένας ποιητής της εργατιάς όπως ο Βασίλης Μπουγιουκλάκης θα μπορούσε να περιγράψει με τόσο γλαφυρό τρόπο την κατάσταση, που τόσο εύστοχα εντόπισε να αντικατοπτρίζεται στα πελιδνά τους μάτια.  

Απόφοιτος του Εθνικού Θεάτρου και μέλος του Θεάτρου Τέχνης για οχτώ χρόνια ο άλλοτε δήμαρχος Χουρχούδας  της Λιλιπούπολης, Βασίλης Μπουγιουκλάκης, έμελλε να παίξει και πρωτοπόρο ρόλο στην ελληνική τηλεόραση όσον αφορά τα ζωντανά ρεπορτάζ αλλά και τα ρεπορτάζ δρόμου, αφού μετά την Κάμερα Αλήθεια πολλοί σταθμοί το καθιέρωσαν στο πρόγραμμα τους. 

Μαθημένος να αποφεύγει τα κακοτράχαλα μονοπάτια και πάντα σεβόμενος την άποψη του λαού. Αμα βγάλετε αυτά που θα σου πω στον αέρα…” (στροφή 90 μοίρες) “Καλημέρα, καλημέρα, χρόνια πολλά”  

Η πίκρα σταλάζει στα χείλη όλων μας, όλου του λαού. Αυτή η ποιητική πινελιά έρχεται να κουμπώσει πανέμορφα στην πιο εύστοχη ευχή για το 1993. Να μας βρει καλύτερα με τον Αντρέα πάνω. Πάντα ταπεινός ο Βασίλης Μπουγιουκλάκης, και με ένα χαμόγελο μέχρι τα αυτιά, θα υποκλιθεί στη θέληση του λαού. Ό,τι πει ο λαός (δις). Αμοντάριστη, άκοπη λαϊκή σοφία. Αυτό ήταν η Κάμερα Αλήθεια 

Πάντα δίπλα στον παραγωγό, στον εργάτη, στην νοικοκυρά ακόμα και στο λαχειοπώλη που προκαλεί την τύχη μας στην αλλαγή του χρόνου, το μικρόφωνο είναι πάντα ανοικτό, έστω και για μία καλημέρα. 

Ενας λαχειοπώλης, να του πω μια καλημέρα
-Αφού είσαι Νεοδημοκράτης ρε, δε θα τουπξσνβδσ
ξω πούστη
Λοιπόν,σιγά, σιγά
ξω πούστη
-Να μιλήσουμε, να πούμε για τη…
ξω
-Ο λαός εδώ…
-Μένα λες πούστη ρε; 
-Κοίταξε να δεις
-Ενωμένος ο λαός και με το χιούμορ! Χα, με το χιούμορ μέσα στο λαό χεχε
-Σταμάτα
Αντε πάγαινε
Προχωρούμε λοιπόν να ακούσουμε κι άλλες φωνές του λαού.  

Συμβαίνουν αυτά στις ζωντανές εκπομπές θα λέγαμε.  

Παρόλα αυτά τα πράγματα δεν ήταν πάντα ρόδινα και ευχάριστα. Ειδικά από τη στιγμή που η δεξιά έχει στήσει τους παρακρατικούς της παντού. Ο Βασίλης Μπουγιουκλάκης, στο πιο γνωστό  στο ευρύ κοινό και συνάμα βίαιο επεισόδιο κατά την διάρκεια της εκπομπής του δέχεται επίθεση με ένα καφάσι στο κεφάλι τη στιγμή που διενεργούσε ελεύθερο γκάλοπ για το πιο κανάλι παρακολουθεί ο κόσμος. Οι σκηνές που ακολουθούν θα έπρεπε να είχαν ανακηρυχθεί μνημείο παγκόσμιας πολιτισμικής κληρονομιάς από την Ουνέσκο 

Κάμερα Αλήθεια, Βασίλης Μπουγιουκλάκης, Κανάλι 29, ελεύθερο γκάλοπ. Αααα, Με χτύπησε. Αυτός μου επιτέθηκε, με ένα καφάσι και μου μάτωσε το κεφάλι. Εγώ κάθομαι ήρεμος. Δεν πειράζει. Δεν πειράζει. Ανοιξε; Μου άνοιξαν το κεφάλι. Δεν πειράζει. Προσκυνώ τη χάρη σου λαέ μου. Δείξε το, δείξε το φακό. Δείξε το κανάλι. Δείξε με εμένα. Έχω αίμα; Έχω; Δεν πειράζει και ο Χριστός είπε Άφες αυτοίς ου γαρ οίδασι τι ποιούσι. Παίρνε τους κι αυτούς. Έχει αίμα; Εχει αίμα. Δείξε και το αίμα – Το αίμα το δικό σου να το πληρώσουνε όλοι, ΟΛΟΙ!- Δεν πειράζει, μένω εδώ ανάμεσα στο λαό. Φωνάξτε τον αστυφύλακα. Φωνάξτε τον αστυφύλακα να με προστατέψει. Εγώ κάθομαι. Ας με ματώσουνε δεν πειράζει. Έχουνε γίνει μεγαλύτερες θυσίες για το λαό. Έχουνε πάει φυλακή, έχουνε δώσει θυσία το αίμα και τη ζωή τους. 

Ίσως ο συγκλονιστικότερος μονόλογος στην ιστορία της ιδιωτικής τηλεόρασης.  

Το κερασάκι στην τούρτα δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από την παρέμβαση Ευάγγελου Γιαννόπουλου και Μάκη Κουρή στο Αστυνομικό Τμήμα και τις δηλώσεις του πρώτου αμέσως μετά. “Τι περιμένατε; Κράτος της Δεξιάς. Αυτό είναι το παρακράτος”. Διότι το παρακράτος δεν είναι καμιά οργανωμένη δύναμη αλλά είναι κυρίως οι παρακρατικοί μανάβηδες που κοπανάνε με καφάσια τον Βασίλη Μπουγιουκλάκη. Δόξα τω Θεώ ο συγκεκριμένος παρακρατικός συνελήφθη και οδηγήθηκε στον εισαγγελέα, όπως διαπιστώνουμε στα τελευταία πλάνα του βίντεο.  

Λίγα χρόνια αργότερα και παρά το γεγονός ότι “ο Αντρέας ήταν πάνω” δεν στάθηκε ικανή η διάσωση του Καναλιού 29, μετά τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπιζε ο όμιλος Κουρή. Ετσι ο σταθμός πουλήθηκε και μετονομάστηκε Κανάλι 5. Ο Βασίλης Μπουγιουκλάκης έχασε την δουλειά του και αντιμετώπισε αρκετά οικονομικά προβλήματα που λέγεται ότι τον ανάγκασαν ακόμα και να μπαρκάρει στα καράβια για να μπορέσει να συντηρήσει την οικογένεια του. Το 1999 μετά από σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο έχασε τη μάχη για τη ζωή ύστερα από 9 μέρες στο νοσοκομείο. Όμως μένει ζωντανή η αγάπη του για το λαό και μερικά αποσπάσματα που το αποδεικνύουν  για να μας τον θυμίζουν.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/comments.php on line 6

1 Trackback

Κάντε ένα σχόλιο: