«Όταν ο Μαρξ συνάντησε τον Ένγκελς» – Απόψε σε Α’ τηλεοπτική μετάδοση από την ΕΡΤ2

Σε πρώτη τηλεοπτική μετάδοση προβάλλεται απόψε από την ΕΡΤ2, η πολύ καλή ταινία του Ραούλ Πεκ «Όταν ο Μαρξ συνάντησε τον Ένγκελς».

Σε πρώτη τηλεοπτική μετάδοση προβάλλεται απόψε από την ΕΡΤ2, στις 22.00, η ταινία του Ραούλ Πεκ «Όταν ο Μαρξ συνάντησε τον Ένγκελς».

Ο 26χρονος Καρλ Μαρξ παίρνει το δρόμο της εξορίας με την σύζυγό του, Τζένι, και στο Παρίσι του 1844 γνωρίζουν τον νεαρό Φρίντριχ Ένγκελς, γιο εργοστασιάρχη, που έχει μελετήσει και ζήσει από κοντά την εμφάνιση του προλεταριάτου στην Αγγλία.

Η ταινία επικεντρώνεται στην περίοδο από το 1843 έως το 1847, όταν ο Καρλ Μαρξ γνωρίζεται με τον Φρίντριχ Ενγκελς και αναπτύσσουν μια δυνατή φιλία αμοιβαίας αλληλοεκτίμησης. Σ’ αυτά τα χρόνια, οι δύο σύντροφοι συνειδητοποιούν πως το ζητούμενο δεν είναι να ερμηνεύουμε με διάφορους τρόπους τον κόσμο, αλλά να τον αλλάξουμε…

Παρακολουθούμε την κοινή δράση των δύο νέων επαναστατών που θεμελίωσαν την επιστημονική κοσμοθεωρία του σοσιαλισμού – κομμουνισμού, δίνοντας στην πρωτοπόρα επαναστατική τάξη, την εργατική, τα όπλα για να γίνει τάξη για τον εαυτό της. Η ταινία αναδεικνύει διάφορες πλευρές της ζωής τους, εστιάζοντας στο γεγονός ότι επρόκειτο για μαχόμενους στοχαστές, που συμμετείχαν στην πολιτική δράση και τους διεκδικητικούς αγώνες της εργατικής τάξης.

Η μεγαλύτερη αρετή της ταινίας είναι ότι παρακολουθεί κι αναπαριστά γλαφυρά αυτή τη διαδρομή, χωρίς να κάνει πολιτικές εκπτώσεις, για να γίνει αρεστή-προσιτή σε ένα ευρύτερο κοινό ούτε καταλήγει να είναι μια στεγνή πολιτική προκήρυξη χωρίς καλλιτεχνική αξία.

Πάρτε μια γεύση από το trailer της ταινίας:

Σκηνοθεσία: Ραούλ Πεκ.
Σενάριο: Πασκάλ Μπόνιτσερ, Ραούλ Πεκ.
Διεύθυνση φωτογραφίας: Κόλια Μπραντ.
Μοντάζ: Φρεντερίκ Μπρους.
Μουσική: Αλεξέι Εγκί.
Παίζουν: Αουγκούστ Ντιλ, Στέφαν Κόναρσκε, Βίκι Κριπς, Ολιβιέ Γκουρμέ, Χάνα Στιλ, Αλεξάντερ Σιρ, Χανς-Ούβε Μπάουερ.
Διάρκεια: 114΄

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: