“Ο Αντιφασιστικός Αγώνας στη Μέση Ανατολή” – Η ΕΡΤ προβάλει το ντοκιμαντέρ του Λεωνίδα Βαρδαρού

20 χρόνια συνεντεύξεων από Έλληνες αγωνιστές, που την περίοδο 1941-1944 βρίσκονται στη Μέση Ανατολή, οι συνεντεύξεις των ιστορικών Γιώργου Μαργαρίτη και Προκόπη Παπαστράτη, αλλά και πλούσιο αρχειακό υλικό συνθέτουν τη βάση αυτού του ντοκιμαντέρ.

1941… Όπως σήμερα έτσι και τότε οι ίδιες αιτίες, πόλεμος και πείνα, ξεσηκώνουν τα κύματα της προσφυγιάς. Μόνο οι διαδρομές είναι αντίστροφες: Από την κατεχόμενη Ελλάδα, την ηπειρωτική χώρα και τα νησιά, αμέτρητοι αυτοί που θαλασσοδέρνονται και θαλασσοπνίγονται προς τα τουρκικά παράλια,  κι από εκεί για Κύπρο, Αίγυπτο, Συρία… Ύστερα, οι γυναίκες με τα μικρά και τους γέρους, στους καταυλισμούς της Ασίας και της Αφρικής. Και οι άντρες: “στολή και δρόμο για την Παλαιστίνη”, στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις της Μέσης Ανατολής.

Δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες, αεροπόροι, ναύτες, προσφέρουν τη ζωή τους για να πολεμήσουν το φασισμό, για να κερδίσει ο λαός την ελευθερία του. Αντιμέτωποι, την ίδια ώρα, με το μοναρχοφασιστικό καθεστώς της “4ης Αυγούστου”, με τα αγγλικά σχέδια κυριαρχίας στην μεταπολεμική Ελλάδα και τους πολιτικούς εκφραστές τους.

Μετά τη μάχη του Ελ Αλαμέιν, και ενώ πια η σοβιετική αντεπίθεση στο ανατολικό μέτωπο προαναγγέλλει την τελική έκβαση του πολέμου, το κρίσιμο ερώτημα τίθεται όλο και πιο άμεσα, όλο και πιο αναπόδραστα: Θα γυρίσουν στην Ελλάδα σαν στρατός που πολέμησε για την ελευθερία της, όπως κι ο λαός της σε βουνά και πόλεις, ή σαν στρατιωτική φρουρά του βασιλιά και του άρματος των αγγλικών συμφερόντων; Η βίαιη παρέμβαση των Άγγλων σηματοδοτεί την αρχή του Εμφυλίου.

20 χρόνια συνεντεύξεων από Έλληνες αγωνιστές, που την περίοδο 1941-1944 βρίσκονται στη Μέση Ανατολή, οι συνεντεύξεις των ιστορικών Γιώργου Μαργαρίτη και Προκόπη Παπαστράτη, αλλά και πλούσιο αρχειακό υλικό συνθέτουν τη βάση αυτού του ντοκιμαντέρ.

Δείτε το trailer:

Η προβολή του ντοκιμαντέρ από την ΕΡΤ2 την 1η Απρίλη στις 23:30 συμπίπτει με την εξέγερση των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων της Μέσης Ανατολής 75 χρόνια πριν, τον Απρίλη του 1944.

Κύριο αίτημα του εξεγερμένου στρατού στην κορύφωση του κινήματος, ο σχηματισμός κυβέρνησης εθνικής ενότητας με βάση την Πολιτική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης (ΠΕΕΑ), γνωστή και ως “Κυβέρνηση του Βουνού”.

Ντοκιμαντέρ – διάρκεια 72΄

Μιλούν οι ιστορικοί: Γιώργος Μαργαρίτης, Προκόπης Παπαστράτης

Αφήγηση: Ρήγας Αξελός

Διεύθυνση παραγωγής: Θεοδοσία Γραμματικού

Ηχοληψία: Ανδρέας Γκόβας

Διεύθυνση φωτογραφίας – μοντάζ: Ξενοφώντας Βαρδαρός

Σενάριο – σκηνοθεσία: Λεωνίδας Βαρδαρός

Παραγωγή: ΕΡΤ 2018

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: