“Μια σφαίρα στην καρδιά” – Η “χαμένη” ταινία της Τζένης Καρέζη επιστρέφει στις αίθουσες 54 χρόνια μετά

Αν και η ταινία προβλήθηκε σε Ελλάδα και Γαλλία το 1966, τα ίχνη της χάθηκαν για δεκαετίες, μέχρι που το Γαλλικό Κέντρο Κινηματογράφου αποφάσισε το 2019 να χρηματοδοτήσει την πλήρη ψηφιακή της αποκατάσταση.

Μια πραγματικά σπάνια ταινία θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν οι θεατές στην Ελλάδα σε λίγες μέρες, καθώς επιστρέφει μετά από πάνω από μισό αιώνα στη μεγάλη οθόνη μια κυριολεκτικά άγνωστη ταινία της μεγάλης Τζένη Καρέζη, με τίτλο “Μια σφαίρα στην καρδιά”. Πρόκειται για μια γαλλική παραγωγή του σκηνοθέτη Ζαν Ντανιέλ Πολέ, γνωστός για τα ντοκιμαντέρ του, αλλά και τις κομεντί του, ο οποίος για πρώτη φορά είχε έρθει στη χώρα μα τος 1962 μαζί με τον Φόλκερ Σλέντορφ για να γυρίσει τη “Μεσόγειο”, ντοκιμαντέρ που λέγεται ότι επηρέασε και τον Ζαν Λυκ Γκοντάρ στη διάσημη ταινία του “Περιφρόνηση”.

Ο Πολέ, έχοντας γοητευτεί από την Ελλάδα, επέστρεψε μετά από δύο χρόνια για ένα ντοκιμαντέρ σχετικά με το ναό του Επικούρειου Απόλλωνα (“Βάσσες”) ενώ το 1965  γύρισε και πάλι για τα γυρίσματα μιας ταινίας μυθοπλασίας. Πλάι στους Σάμι Φρέι και Φρανσουάζ Αρντί, πρωταγωνιστικός ρόλος δόθηκε στη Τζένη Καρέζη, η οποία ήταν γαλλομαθής. Στην ταινία η σπουδαία ηθοποιός ερμηνεύει και δυο τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη στον οποίο ανήκει το σάουντρακ της ταινίας.

Η υπόθεση της ταινίας περιστρέφεται γύρω από έναν ξεπεσμένο αριστοκράτη, που απειλείται από ένα Σικελό μαφιόζο – που ερμηνεύει ο Βασίλης Διαμαντόπουλος – κι έρχεται στην Ελλάδα για να γλιτώσει. Η Καρέζη υποδύεται μια τραγουδίστρια σε καμπαρέ της Τρούμπας, που βοηθά τον άντρα να βρει μάρτυρες για τα εγκλήματα του εκβιαστή του. Όπως εξηγούσε ο ίδιος ο Πολέ για τον τρόπο με τον οποίο θέλησε να απεικονίσει την Ελλάδα,«Θέλησα κυρίως να ξεφύγω από τον παραδοσιακό τρόπο προβολής και εκμετάλλευσης των τόπων. Η ταινία μου δεν είναι ένα τουριστικό φυλλάδιο και αυτό αποτελεί ήδη ένα είδος αφαίρεσης». Η ταινία που γυρίστηκε στην Τρούμπα, το Πέραμα, την Αθήνα, τους Δελφούς, τον Αχλαδόκαμπο και τη Σκύρο, συνέπεσε με την ταραγμένη περίοδο των Ιουλιανών. Με το συνεργάτη του στην ταινία, Κώστα Φέρρη κατέβαιναν μάλιστα στο δρόμο μαζί με τους άλλους διαδηλωτές μετά από τα γυρίσματα. Εκτός από την Καρέζη και το Διαμαντόπουλο, συμμετέχουν πολλοί ακόμα γνωστοί ηθοποιοί της εποχής όπως ο Σπύρος Φωκάς, ο Σωτήρης Μουστάκας, ο Αρτέμης Μάτσας, ο Βασίλης Διαμαντόπουλος, η Άννα Ραυτοπούλου και ο Ζανίνο.

Αν και η ταινία προβλήθηκε σε Ελλάδα και Γαλλία το 1966, τα ίχνη της χάθηκαν για δεκαετίες, μέχρι που το Γαλλικό Κέντρο Κινηματογράφου αποφάσισε το 2019 να χρηματοδοτήσει την πλήρη ψηφιακή της αποκατάσταση. Έχει ήδη κυκλοφορήσει σε DVD στη Γαλλία από το Μάρτιο, ενώ από τις 10 Σεπτέμβρη θα προβληθεί και στην Ελλάδα από την Carouselfilms.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: