Κινηματογραφική Λέσχη Πετρούπολης: Από την καταξίωση στην απαξίωση με ευθύνη της νέας δημοτικής αρχής

Η νέα δημοτική αρχή μοιάζει να αδιαφορεί για την Κινηματογραφική Λέσχη Πετρούπολης, δημιουργώντας της πολλά προβλήματα που δεν της επιτρέπουν να λειτουργήσει κανονικά. Ας ξετυλίξουμε το κουβάρι όλων όσων έχουν συμβεί το τελευταίο διάστημα.

Για την Κινηματογραφική Λέσχη Πετρούπολης είχαμε γράψει στις 9 Σεπτεμβρίου του 2019 τα καλύτερα: μία ομάδα εθελοντών που έχει δημιουργήσει μια κοιτίδα ώσμωσης και αλληλεπίδρασης κοινών προβληματισμών μέσα από τη διοργάνωση κινηματογραφικών προβολών. Μια ομάδα ανθρώπων που με επιμονή, υπομονή, μπόλικο μεράκι και αγάπη για τον κινηματογράφο και φυσικά συλλογική δουλειά, πέτυχαν αυτό που φάνταζε αδιανόητο το 2015 – χρονιά επαναλειτουργίας του δημοτικού χειμερινού κινηματογράφου μετά την καταστροφή που είχε υποστεί το Πνευματικό Κέντρο.

Η ομάδα αυτή επιλέγει κάθε χρόνο με ψηφοφορία το πρόγραμμα των ταινιών που προβάλλονται στον Δημοτικό Θερινό (Σινέ Πετρούπολις) και τον Χειμερινό Κινηματογράφο (Κινηματοθέατρο Πετρούπολις), με γνώμονα την πιο αντιπροσωπευτική και πληρέστερη παρουσίαση ταινιών από το σύγχρονο Ελληνικό, Ευρωπαϊκό και Αμερικανικό Κινηματογράφο, τα νέα ρεύματα της παγκόσμιας κινηματογραφικής τέχνης και τις βραβευμένες ταινίες από τα διεθνή φεστιβάλ.

Νέες συνθήκες, νέες δεδομένα;

Μπορεί να μην έχει αλλάξει τίποτα όσον αφορά τους ανθρώπους που απαρτίζουν την Κινηματογραφική Λέσχη και την προσπάθεια που κάνουν, αλλά έχουν αλλάξει πολλά σε σχέση με τις συνθήκες που καλούνται να αντιμετωπίσουν.

Συναντηθήκαμε με το Δ.Σ της Κινηματογραφικής Λέσχης, το οποίο μας είπε πως «μετά την αλλαγή της δημοτικής αρχής, η Κινηματογραφική Λέσχη μοιάζει να υπολειτουργεί, αφού αυτή τη στιγμή δεν μας επιτρέπεται να λειτουργήσουμε κανονικά όπως λειτουργούσαμε τα προηγούμενα χρόνια. Δεν μας επιτρέπεται η προβολή ταινιών με πληρωμή το Σαββατοκύριακο, ενώ ο θεσμός της Τετάρτης με τις δωρεάν ταινίες ανατρέπεται ριζικά».

Θυμίζουμε πως τα προηγούμενα χρόνια, σχεδόν από το μηδέν, η Κινηματογραφική Λέσχη κατάφερε όχι μόνο να αυξήσει την επιρροή της, αλλά να φτάσει να θεωρείται ως μία από τις πιο γνωστές και αγαπητές Κινηµατογραφικές Λέσχες της Ελλάδας.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε με τον δήμαρχο της Πετρούπολης, Στέφανο Βλάχο, μας είπε πως: «Υπάρχουν χρέη από πέρσι στον προμηθευτή για τις κινηματογραφικές ταινίες που ενοικιάζονται από την ΔΗΚΕΠΕ. Δεν υπάρχει η δυνατότητα αυτή τη στιγμή να καλύψει ο προϋπολογισμός της ΔΗΚΕΠΕ αυτό το κενό. Προτεραιότητα είναι οι μισθοί και τα ασφαλιστικά ταμεία. Εγώ μίλησα με το Δ.Σ της Κινηματογραφικής Λέσχης και τους υποσχέθηκα πως θα κάνω ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να λειτουργήσει ομαλά σύντομα ο δημοτικός χειμερινός κινηματογράφος».

Το Δ.Σ της Κινηματογραφικής Λέσχης θεωρεί, με τη σειρά του, πως τα χρέη που επικαλείται ο δήμαρχος είναι απλώς δικαιολογίες.  «Ο θερινός κινηματογράφος είναι κερδοφόρος και θα μπορούσαν αν ήθελαν να στηρίξουν με τα κέρδη που βγαίνουν από εκεί και τον χειμερινό. Το θέμα, όμως, είναι πως δεν θέλουν».

Για του λόγου το αληθές, από τα 10.000 εισιτήρια που έκοψε ο θερινός κινηματογράφος το 2015, έφτασε να κόβει το 2019 περίπου 17.000 εισιτήρια, με αποτέλεσμα όχι μόνο να καλύπτει τα έξοδά του, αλλά και να φτάνει στο σηµείο να τα υπερκαλύπτει και να µπορεί να χρηµατοδοτήσει τις χειµερινές προβολές για τα Σαββατοκύριακα.

Ο πρώην δήμαρχος, Βαγγέλης Σίμος, ανέφερε στην Κατιούσα πως «αφήνουν να εννοηθεί πως σκόπιμα αφήσαμε απλήρωτους τους προμηθευτές, ενώ κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει και το ξέρουν και οι ίδιοι. Όποιος έχει επιχείρηση και συναλλάσσεται με προμηθευτές, γνωρίζει καλά πως πρόκειται για μια δυναμική σχέση, ενώ συνήθως οι ίδιες οι συμβάσεις περιλαμβάνουν την πληρωμή μετά από μερικούς μήνες».

Θα έρθει το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο;

Από τις αρχές Νοέμβρη, η Κινηματογραφική Λέσχη έχει καταθέσει επίσημο αίτημα να μπει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο για να συζητηθεί και να βρεθεί επιτέλους μια μόνιμη και οριστική λύση. «Δεν ξέρουμε ποιον βοηθάει να σέρνεται αυτή η κατάσταση, αλλά σίγουρα δεν βοηθάει την Κινηματογραφική Λέσχη και τους πολίτες της Πετρούπολης που θέλουν να απολαύσουν τις ταινίες τους στον χειμερινό κινηματογράφο», δήλωσε το Δ.Σ της Κινηματογραφικής Λέσχης.

Πάντως, στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε στις 5 Δεκεμβρίου του 2019, το θέμα ήρθε στην επιφάνεια μετά από παρέμβαση του πρώην δημάρχου, Βαγγέλη Σίμου, που ανέφερε πως «αν η ΔΗΚΕΠΕ θέλουμε να εξυπηρετεί κοινωνικούς σκοπούς […] θα πρέπει να συμφωνήσουμε ότι δεν μπορεί να είναι κερδοφόρα. Αυτό ήταν ομόφωνη απόφαση του προηγούμενου δημοτικού συμβουλίου της ΔΗΚΕΠΕ» και θύμισε πως όταν είχε αναλάβει η Λαϊκή Συσπείρωση τον δήμο την 1η Ιανουαρίου του 2011, ύστερα από τη διακυβέρνηση του Στέφανου Βλάχου, βρήκε μεγαλύτερα χρέη απ’ ότι άφησε τώρα εκείνη σε αυτόν και μάλιστα επισήμανε πως τότε «η ΔΗΚΕΠΕ έπαιρνε από τον δήμο 150.000 ευρώ ως υποστήριξη και όχι 80.000 – 90.000». Ταυτόχρονα, κάλεσε τη νέα δημοτική αρχή να σταματήσει να διαδίδει πως δεν λειτουργεί ο δημοτικός χειμερινός κινηματογράφος, επειδή άφησε χρέη η προηγούμενη διοίκηση.

Ο δήμαρχος, Στέφανος Βλάχος, απάντησε με τη σειρά του πως «μια κοινωφελής επιχείρηση δεν απαιτεί κανείς να είναι κερδοφόρα» και πρόσθεσε πως «ποτέ δεν λέχθηκε από επίσημο χείλος της διοίκησης πως αφήσατε χρέη. Εμείς περιμένουμε την επίσημη τοποθέτηση του προέδρου της ΔΗΚΕΠΕ, πάνω στην οποία θα τοποθετηθούμε κι εμείς. Άρα, από εμάς μακριά αυτά τα λόγια».

Στο ίδιο δημοτικό συμβούλιο εγκρίθηκε κονδύλι 22.000 ευρώ για χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις στον Δήμο Πετρούπολης, ενώ την ίδια στιγμή, όπως μας είπε το Δ.Σ της Κινηματογραφικής Λέσχης, το συνολικό budget του χειμερινού κινηματογράφου δεν υπολογίζεται να ξεπερνάει τις 10.000 ευρώ.

Ανατρέπεται και ο θεσμός των δωρεάν προβολών;

Σε ανακοίνωσή τους, τα μέλη του Δ.Σ. γράφουν: «Το τακτικό μας ραντεβού, οι Τετάρτες της έβδομης τέχνης, της συζήτησης με τους δημιουργούς των ταινιών, των αφιερωμάτων, θα διαταραχθεί αρκετές φορές, καθώς το Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου αποφάσισε να παραχωρεί το κινηματοθέατρο και σε άλλες συλλογικότητες, τις οποίες φυσικά και σεβόμαστε απόλυτα, απλά νομίζουμε ότι όπως τόσα χρόνια θα μπορούσε να γίνει καλύτερη διαχείριση των αιτημάτων τους».

Στην επικοινωνία που είχαμε μαζί τους τόνισαν πως «οι δωρεάν προβολές δεν θα έχουν φέτος σταθερή μέρα και ώρα προβολής, όπως είχαμε συνηθίσει να έχουν την Τετάρτη, στις 20:00, τα προηγούμενα χρόνια».

Ο πρώην δήμαρχος, Βαγγέλης Σίμος, σχετικά με αυτό ανέφερε πως «πρόκειται για μία πολύ άσχημη εξέλιξη, αφού οι δωρεάν προβολές της Τετάρτης ήταν ένα κεκτημένο της Κινηματογραφικής Λέσχης που χρειάστηκε αρκετό χρόνο μέχρι να καθιερωθεί. Τώρα όλα μοιάζουν να ξαναρχίζουν από την αρχή».

Κι, όμως, τα προβλήματα δεν σταματούν εδώ

Όπως μας είπε το Δ.Σ της Κινηματογραφικής Λέσχης, «δεν έχει ακόμα εξασφαλιστεί μηχανή ψηφιακής  προβολής, αφού νέα διοίκηση δεν είναι διατεθειμένη να προβεί σε ενοικίαση ή αγορά. Αυτό έχει σαν συνέπεια να είναι κακή η ποιότητα της ταινίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την προσέλευση του κόσμου».

Ο ίδιος ο δήμαρχος δήλωσε στην Κατιούσα πως έχει στα άμεσα σχέδιά του να αγοράσει καινούργια ψηφιακή μηχανή προβολής, αλλά «θα πρέπει πρώτα να εξορθολογιστούν τα οικονομικά του δήμου για να έχουμε τα χρήματα για να το κάνουμε».

Το Δ.Σ της Κινηματογραφικής Λέσχης με τη σειρά του, δήλωσε πως «ο πολιτισμός περιλαμβάνεται στην κοινωνική πολιτική που οφείλει να προσφέρει ένας δήμος. Δεν μπορούν να λειτουργούν όλα με γνώμονα το κέρδος».

Το μόνο σίγουρο, πάντως, είναι πως όλη αυτή η κατάσταση έχει σαν συνέπεια μια άνευ προηγουμένου αναστάτωση που μόνο κακό μπορεί να κάνει στο καλλιτεχνικό οικοδόμημα που είχε φτιαχτεί τα προηγούμενα χρόνια από την Κινηματογραφική Λέσχη.

Αξίζει ακόμη να αναφερθεί πως στην πρώτη δωρεάν χειμερινή προβολή που πραγματοποιήθηκε στις 20 Νοεμβρίου του 2019, το κυλικείο παρέμεινε κλειστό, ενώ δεν είχαν φροντίσει να δώσουν τα κλειδιά στους υπεύθυνους για να ανοίξουν το Πνευματικό κέντρο, με αποτέλεσμα ο κόσμος να περιμένει έξω μέχρι να έρθει κάποιος υπάλληλος από τον δήμο για να το κάνει. Μπορεί για ορισμένους αυτά να θεωρούνται ήσσονος σημασίας θέματα, αλλά αν τα εξετάσουμε συνολικά μαζί με τα υπόλοιπα προβλήματα, θα δούμε πως εμπεριέχονται σε ένα γενικότερο πλαίσιο απαξίωσης και υποβάθμισης της δουλειάς και της προσπάθειας της Κινηματογραφικής Λέσχης.

Πρόβλημα και με τα γραφεία;

Στις 27 Σεπτεμβρίου του 2019, είχαμε γιορτάσει μαζί με την Κινηματογραφική Λέσχη τα εγκαίνια των γραφείων της δίπλα ακριβώς από το Cine Πετρούπολις. Σήμερα, υπάρχει έντονη ανησυχία για το αν τελικά αυτά τα γραφεία θα συνεχίσουν να στεγάζουν την Κινηματογραφική Λέσχη, αφού όπως μας είπε το Δ.Σ της, «η νέα διοίκηση έχει επικαλεστεί κάποια θέματα νομικής φύσης, αλλά εμείς θεωρούμε πως είναι απλώς προφάσεις για να φύγουμε από εδώ».

Εμείς συμπαρατασσόμαστε ξεκάθαρα μαζί τους, ελπίζοντας να λυθούν άμεσα όλα τα προβλήματα και να μπορέσουμε να απολαύσουμε ξανά τις όμορφες ταινίες που μας έχουν συνηθίσει να επιλέγουν…

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: