Η Κατιούσα προτείνει: «Τα πέτρινα χρόνια» του Παντελή Βούλγαρη

Ο Μπάμπης Γκολέμας και η σύντροφός του Ελένη Βούλγαρη – Γκολέμα είναι οι πραγματικοί «πρωταγωνιστές» της βραβευμένης δραματικής ταινίας του Παντελή Βούλγαρη «Τα πέτρινα χρόνια». Ο γιος τους Μιλτιάδης, ένας από τους πιο μικρούς πολιτικούς κρατούμενους, γεννήθηκε στη φυλακή, όπου κρατούσαν τη μητέρα του επικηρυγμένη σαν κατάσκοπο…

Η Κατιούσα προτείνει την βραβευμένη δραματική ταινία του Παντελή Βούλγαρη «Τα πέτρινα χρόνια».

Ο Παντελής Βούλγαρης μάς μεταφέρει στη Θεσσαλία του 1954, σε μια Ελλάδα που στροβιλίζεται στη δίνη του εμφύλιου σπαραγμού, με το αμερικανόδουλο επίσημο κράτος και παρακράτος να μεθοδεύει την εξόντωση του αριστερού κινήματος. Φυλακίσεις, εξορίες, εκτελέσεις, είναι η μοίρα που ακολουθεί κάθε κομμουνιστή, αγωνιστή, αλλά και τον απλό άνθρωπο που είχε οραματιστεί μετά τον πόλεμο μια ελεύθερη δημοκρατική Ελλάδα.

Η ταινία καταγράφει την αληθινή ιστορία ενός ζευγαριού, που η αγάπη και η αφοσίωσή τους παρέμεινε ζωντανή μέσα σε αυτή την κατάσταση. Ο Μπάμπης και η Ελένη συλλαμβάνονται στα χρόνια του εμφυλίου, δικάζονται και καταδικάζονται σε πολλά χρόνια φυλακή, με αποτέλεσμα να καθυστερήσουν το γάμο τους και το παιδί τους να γεννηθεί και να μεγαλώσει στις φυλακές.

Ο Μπάμπης Γκολέμας και η σύντροφός του Ελένη Βούλγαρη – Γκολέμα είναι οι πραγματικοί «πρωταγωνιστές» της ταινίας. Ο γιος τους Μιλτιάδης, ένας από τους πιο μικρούς πολιτικούς κρατούμενους, γεννήθηκε στη φυλακή, όπου κρατούσαν τη μητέρα του επικηρυγμένη σαν κατάσκοπο, η οποία πιάστηκε μετά από 13 χρόνια παρανομίας που εξελίχθηκε μέσα στην αντίσταση, στον εμφύλιο και στη χούντα και  καταδικάστηκε σε 10 χρόνια φυλάκισης, όντας έγκυος. Ο Μπάμπης Γκολέμας είδε για πρώτη φορά το γιο του πίσω από τα κάγκελα της φυλακής. Σε ηλικία τριών ετών, ο Μιλτιάδης πάντρεψε τους γονείς του στο εκκλησάκι των φυλακών. «Τα πέτρινα χρόνια δεν είμαστε εμείς οι δύο και το παιδί μας», έλεγε ο Μπάμπης Γκολέμας «αλλά μια ολόκληρη στρατιά ανθρώπων που αγωνίστηκαν για ένα καλύτερο αύριο.»

Ταινία ευαίσθητη, συγκινητική, ερωτική, αλλά και σκληρή συνάμα με τους εξαιρετικούς Θέμιδα Μπαζάκα και Δημήτρη Καταλειφό στους πρωταγωνιστικούς ρόλους και υπέροχη μουσική από τον Σταμάτη Σπανουδάκη.

Δείτε την ταινία:

Ο Παντελής Βούλγαρης γεννήθηκε στις 23 του Οκτώβρη 1940. Σπούδασε κινηματογράφο στη Σχολή Σταυράκου και εργάστηκε ως βοηθός σκηνοθέτη σε πολλές παραγωγές. Οι ταινίες του έχουν προβληθεί σε πολλά διεθνή φεστιβάλ και έχουν αποσπάσει πολλά βραβεία και διακρίσεις. Εμφανίστηκε το 1965 με την ταινία «Ο κλέφτης». Από τις πιο γνωστές ταινίες του: «Το προξενιό της Άννας» (1972), «Happy Day» (1976), «Τα πέτρινα χρόνια» (1985), «Η φανέλα με το “9”» (1988), « Ήσυχες μέρες του Αυγούστου» (1991), «Ακροπόλ» (1995), «Νύφες» (2004), «Ψυχή βαθιά» (2009), «Μικρά Αγγλία» (2013), «Το τελευταίο σημείωμα» (2017).

 

Δείτε ακόμα:

Ο Μπάμπης Γκολέμας και τα πέτρινα χρόνια

Η Κατιούσα προτείνει: «Ήσυχες μέρες του Αυγούστου», του Παντελή Βούλγαρη

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/comments.php on line 6

2 Trackbacks

Κάντε ένα σχόλιο: