Η Κατιούσα προτείνει: «Μαύρη γη» του Στέλιου Τατασόπουλου

Δείτε την ελληνική νεορεαλιστική ταινία μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ «Μαύρη γη» (1952) του πρωτοπόρου, κομμουνιστή σκηνοθέτη Στέλιου Τατασόπουλου.

Η Κατιούσα προτείνει την ελληνική νεορεαλιστική ταινία μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ «Μαύρη γη» (1952) του πρωτοπόρου, κομμουνιστή σκηνοθέτη Στέλιου Τατασόπουλου.

Η ταινία περιγράφει ρεαλιστικά τις σκληρές έως εφιαλτικές συνθήκες εργασίας στα σμυριδωρυχεία της Απειράνθου Νάξου. Εργάτες του σμυριδωρυχείου και κάτοικοι του χωριού αναπαρέστησαν την άγρια εκμετάλλευσή τους στα ορυχεία και τη στερημένη ζωή τους, ενώ τα αφεντικά τους πλούτιζαν από την υπεραξία του μόχθου τους, αδιαφορώντας για τη σωματική ακεραιότητά τους, ακόμα και για τη ζωή τους.

Η «Μαύρη γη» γυρίστηκε σε σενάριο του συγγραφέα Νίκου Σφυρόερα, σκηνογραφίες του ηθοποιού και ζωγράφου Μιχάλη Νικολινάκου, μουσική Γιώργου Καζάζογλου, φωτογραφία Τζανή Αλιφέρη, με πρωταγωνιστές τους Γιώργο Φούντα, Φρόσω Κοκόλα, και άλλους ηθοποιούς και πολλούς ερασιτέχνες- τεχνικούς και σπουδαστές του κινηματογράφου, αλλά και αυθεντικούς «μάρτυρες» του θέματος που ιστορούσε.

Η ταινία απέσπασε το Α’ Βραβείο των κριτικών κινηματογράφου και την πρώτη τιμητική διάκριση του Διεθνούς Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης στα απριλιανά «πέτρινα χρόνια» (1973), ενώ τιμήθηκε και σε Διεθνές Φεστιβάλ της ΕΣΣΔ.

Ο Στέλιος Τατασόπουλος (1908-2000) οργανώνεται στις γραμμές του ΚΚΕ στη διάρκεια του μεσοπολέμου. Το 1932 δημιουργεί την πρώτη ταινία κοινωνικής κριτικής «Κοινωνική σαπίλα». Συμμετέχει ενεργά στην Αντίσταση και μέσα στα χρόνια της Κατοχής ιδρύει το Σωματείο Καλλιτεχνών Κινηματογράφου, ενώ στην Απελευθέρωση γύρισε τα πρώτα επίκαιρα που απαθανατίζουν τις τελευταίες μάχες του ΕΛΑΣ. Το 1952 γυρίζει την ταινία «Μαύρη γη», η οποία δίπλα στο «Πικρό Ψωμί» (1951) του Γρηγόρη Γρηγορίου θεωρήθηκε η πρώτη νεορεαλιστική ελληνική ταινία.

Δείτε την ταινία:

 

Δείτε ακόμα:

Η Κατιούσα προτείνει: «Κοινωνική σαπίλα» του Στέλιου Τατασόπουλου

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: