Καθυστερούν την έγκριση για την τοποθέτηση μνημείων του ΚΚΕ σε Γυάρο και Μακρόνησο

Ενώ έχουν προσκομιστεί όλα τα σχέδια και τα δικαιολογητικά που έχουν ζητηθεί. Η Αλέκα Παπαρήγα έθεσε το ζήτημα στην υπ. Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Ήταν αρχή του χρόνου, όταν το ΚΚΕ ανακοίνωνε την απόφαση να τοποθετήσει συμβολικά δύο μνημεία στα δύο μαρτυρικά νησιά της Μακρονήσου και της Γυάρου, ως ελάχιστο φόρο τιμής στους αγωνιστές που εξορίστηκαν, φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν ή άφησαν τη ζωή τους σ’ αυτά τα δυο κολαστήρια. Για την επιλογή των δυο μνημείων είχε προηγηθεί πανελλήνιος καλλιτεχνικός διαγωνισμός και το κάλεσμα του Κόμματος αφορούσε στο πιο δύσκολο στάδιο που ήταν η κατασκευή και τοποθέτησή τους. Όπως φαίνεται όμως, στο έτσι κι αλλιώς δύσκολο αυτό εγχείρημα ήρθε να προστεθεί μια επιπλέον δυσκολία, που είναι η καθυστέρηση σχετικά με την έγκριση της τοποθέτησης των δυο μνημείων από πλευράς του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ).

Το ζήτημα έθεσε χτες στην υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής την Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ και βουλευτή του Κόμματος.

Όπως διαβάζουμε στον Ριζοσπάστη, “η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ ενημέρωσε την υπουργό για τα μνημεία που επιλέχθηκαν κατόπιν πανελλήνιου καλλιτεχνικού διαγωνισμού, της παρέδωσε ακόμα τα σχέδια των μνημείων και τις περιγραφές των γλυπτών. Η Αλέκα Παπαρήγα έθεσε το ζήτημα των καθυστερήσεων σχετικά με την έγκριση της τοποθέτησης των μνημείων και ενώ έχουν προσκομιστεί προς το Συμβούλιο όλα τα σχέδια και τα δικαιολογητικά που έχουν ζητηθεί. Επισήμανε ότι το ζήτημα γίνεται ακόμα πιο επιτακτικό, δεδομένων των καιρικών συνθηκών που επικρατούν από τέλη Σεπτέμβρη στα δύο νησιά και ιδίως στη Γυάρο, που δεν θα επιτρέπουν να προσεγγίσει το καράβι και να γίνουν όλες οι απαραίτητες εργασίες.”

Σύμφωνα με την εφημερίδα, “η ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού αντιμετώπισε με κατανόηση το ζήτημα και δεσμεύτηκε ότι το θέμα θα επανέλθει προς συζήτηση στις αμέσως επόμενες Συνεδριάσεις του ΚΣΝΜ.”

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/comments.php on line 6

2 Trackbacks

Κάντε ένα σχόλιο: