«Η πρώτη φορά που ο Θάνος δεν είναι κοντά μας…»

Ο Θάνος Μικρούτσικος και με την απουσία του ήταν παντού παρών στο 46ο Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή. Σε 3 βίντεο καταγράφονται μοναδικές στιγμές από τη σχέση του Θάνου με τη νεολαία του ΚΚΕ, η συναυλία-αφιέρωμα στο μεγάλο συνθέτη και δηλώσεις καλλιτεχνών που συμμετείχαν στο πρώτο «χωρίς τον Θάνο» Φεστιβάλ.

Με τον Γιώργο Νταλάρα και ένα από τα πολλά σπουδαία τραγούδια του Θάνου Μικρούτσικου, το «Ανεμολόγιο», με τους αιχμηρά ειρωνικούς στίχους του Κώστα Τριπολίτη, για την «πόρνη, την ιστορία» που έσπευσε να πει ότι «ξοφλήσαμε», άρχισε το αφιέρωμα στον αγαπημένο Θάνο Μικρούτσικο.

Την ενορχήστρωση του αφιερώματος έκανε ο επί χρόνια στενός συνεργάτης του Θάνου Μικρούτσικου, Θύμιος Παπαδόπουλος και συμμετείχαν καλλιτέχνες που μοιράστηκαν επίσης χρόνια συνεργασίας με τον συνθέτη και σχέσεις αγάπης: Ρίτα ΑντωνοπούλουΧρήστος ΘηβαίοςΚώστας ΘωμαΐδηςΓιώργος ΚιμούληςΓιώργος ΜεράντζαςΓιώργος ΝταλάραςΜίλτος Πασχαλίδης.

Από τα μελωδικά ταξίδια στην ποίηση του Νίκου Καββαδία και τη δύναμη του στίχου του Άλκη Αλκαίου, μέχρι την ποίηση του Μαγιακόφσκι, του Χικμέτ, του Μπρεχτ, τα τραγούδια του Θάνου Μικρούτσικου πλημμύρισαν τον χώρο, με ηχηρά φανερή την απουσία του ίδιου από τη σκηνή, με τη σκέψη όλων όμως σε εκείνον. Σ’ εκείνον και στον κόσμο που από κοινού ονειρευτήκαμε και συνεχίζουμε να παλεύουμε γι’ αυτόν. Για τις στιγμές που θα απλώνεται «μεγάλο ποτάμι φουσκωμένο η οργή του λαού»… θα «βαδίζουμε μαζί στον ίδιο δρόμο»… «όπως μας φώτιζαν το δρόμο οι σελίδες από το Κομμουνιστικό μας Μανιφέστο»… προς την «πιο όμορφη θάλασσα που δεν έχουμε ακόμα ταξιδέψει»…

Δείτε τη συναυλία-αφιέρωμα στον Θάνο Μικρούτσικο:

Δυνατές ερμηνείες, δυνατές στιγμές, τραγούδια μιας ζωής που μεγάλωσαν διαφορετικές γενιές, που όλες ενώνουν τις φωνές τους σε αυτά, «πάντα γελαστοί»… Έτσι όπως αρμόζει στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ. Γιατί για άλλη μια φορά μέσα σε αυτές τις συνθήκες η ΚΝΕ κατάφερε να κάνει ένα μεγάλο Φεστιβάλ που όλοι θα θυμόμαστε για πολύ καιρό, ένα Φεστιβάλ που έκλεισε με τον καλύτερο τρόπο, με τις αγαπημένες μελωδίες του δικού μας Θάνου.

Έπαιξαν οι μουσικοί: Γιώργος ΚατσίκαςΜίμης ΝτούτσουληςΓιάννης ΠαπαζαχαριάκηςΘοδωρής ΟικονόμουΒαγγέλης Μαχαίρας, Δημήτρης Αγάθος, Τζίμης Σταρίδας.

Το αφιέρωμα ξεκίνησε με μια «βαθιά υπόκλιση στον Θάνο Μικρούτσικο», ένα βίντεο της ΚΝΕ, το οποίο μας θύμισε τη σχέση του Θ. Μικρούτσικου με τη νεολαία του ΚΚΕ, την αδιάλειπτη σχέση του με το Φεστιβάλ της ΚΝΕ από τα πρώτα κιόλας βήματα του νεολαιίστικου θεσμού.

Δείτε το βίντεο της ΚΝΕ για τον Θάνο:

Η κάμερα του «902.gr» βρέθηκε στα παρασκήνια του 46ου Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή», την ώρα που βρίσκονταν σε εξέλιξη το μουσικό αφιέρωμα στον Θάνο Μικρούτσικο.

Οι συντελεστές του αφιερώματος, που μοιράστηκαν χρόνια συνεργασίας και αγάπης με τον συνθέτη, μας μίλησαν για τη συμμετοχή τους στο φετινό Φεστιβάλ, που χαρακτηρίζεται τόσο από το γεγονός ότι είναι το πρώτο «χωρίς τον Θάνο», αλλά και από το γεγονός ότι πραγματοποιείται υπό τα μέτρα για τον κορονοϊό.

Δείτε το βίντεο με τις δηλώσεις των καλλιτεχνών:

902.γρ

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: