Μετα από τριάντα χρόνια ξαναπαρουσιάζονται στο κοινό τα εικαστικά έργα του μεγάλου μας ηθοποιού Μίμη Φωτόπουλου – Παρουσίαση του βιβλίου του “Ελ Ντάμπα”

Ο Μίμης Φωτόπουλος είναι ασφαλώς περισσότερο γνωστός για το ξεχωριστό υποκριτικό του ταλέντο. Οι καλλιτεχνικές του ανησυχίες και δεξιότητες όμως «ξεδιπλώθηκαν» και στη λογοτεχνία, αλλά και στην τεχνική του κολάζ, όπου με τη χρήση ψηφίδων από γραμματόσημα φιλοτέχνησε μεγάλο αριθμό  ζωγραφικών έργων.

Ο Μίμης Φωτόπουλος είναι ασφαλώς περισσότερο γνωστός για το ξεχωριστό υποκριτικό του ταλέντο, στο θέατρο όπου πρωταγωνίστησε, και από τις ασπρόμαυρες ταινίες του παλιού καλού ελληνικού κινηματογράφου μέσα από τις οποίες συνεχίζει να χαρίζει το γέλιο και να συγκινεί. Οι καλλιτεχνικές του ανησυχίες και δεξιότητες όμως «ξεδιπλώθηκαν» και στη λογοτεχνία, αλλά και στην τεχνική του κολάζ, όπου με τη χρήση ψηφίδων από γραμματόσημα φιλοτέχνησε μεγάλο αριθμό  ζωγραφικών έργων.

Ο σπουδαίος ηθοποιός, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης Μίμης Φωτόπουλος γεννήθηκε στις 20 του Απρίλη 1913, στη Ζάτουνα Αρκαδίας και έφυγε από τη ζωή στις 29 του Οκτώβρη 1986. Υπηρέτησε για πενήντα χρόνια το θέατρο, συμμετείχε σε δεκάδες ταινίες (Κάλπικη Λίρα, Λατέρνα, φτώχεια και φιλότιμο, Ο Πατούχας, Το σωφεράκι κ.ά.) και στην τηλεόραση, ενώ έγραψε συνολικά εφτά βιβλία (τέσσερις ποιητικές συλλογές: «Μπουλούκια» 1940, «Ημιτόνια» 1960, «Σκληρά τριολέτα» 1961 και ο «Θάνατος των ημερών» 1976) και τρία αυτοβιογραφικά («25 χρόνια θέατρο» 1958, «Το ποτάμι της ζωής μου» και «Ελ Ντάμπα – Ομηρος των Εγγλέζων» 1965) καθώς επίσης σενάρια και δύο θεατρικά έργα.

Υπήρξε μέλος του ΔΣ του ΣΕΗ, μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Ελευθέρου Θεάτρου και πρόεδρος του ΔΣ Άρματος Θέσπιδος.

Στη διάρκεια της Κατοχής ο Μίμης Φωτόπουλος δραστηριοποιείται στο ΕΑΜ Λογοτεχνών. Η Συμφωνία της Βάρκιζας τον βρίσκει πίσω από τα συρματοπλέγματα του στρατοπέδου ΕΛ Ντάμπα, στην έρημο της Αιγύπτου, μαζί με χιλιάδες άλλους Έλληνες κομμουνιστές και αντιφασίστες, που βρίσκονται όμηροι στα χέρια των Άγγλων. Στα τέλη Μάρτη του 1945, παίρνει το δρόμο του γυρισμού. Θα μεταφέρει την εμπειρία του αυτή στο αυτοβιογραφικό του βιβλίο «Όμηρος των Εγγλέζων – Ελ Ντάμπα», που πρωτοεκδόθηκε το 1980 από τη Σύγχρονη Εποχή (στην Κατιούσα έχουμε παρουσιάσει ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα από το βιβλίο που μπορείτε να διαβάσετε πατώντας εδώ).

Η Έλλη Αλεξίου γράφει για το βιβλίο του Μ. Φωτόπουλου: «Ο Φωτόπουλος στην “Ελ Ντάμπα” δίνει κάθε επεισόδιο με αξιοζήλευτο μέτρο. Λες και δε γράφεται το βιβλίο αυτό από άνθρωπο με νεύρα, μα από μια δύναμη υπεράνθρωπη, που μπορεί να συγκρατεί και να υποτάσσει τα πιο φυσικά και επιτρεπτά ξεσπάσματα. Και η γλώσσα του, ο διάλογος του έχει φυσικότητα. Είναι λιτός και συμπυκνωμένος».

Το βιβλίο κυκλοφορεί με τον τίτλο “Ελ Ντάμπα” από τις εκδόσεις 24γράμματα και παρουσιάζεται την Κυριακή 29 του Απρίλη 2018, στις 7 το βράδυ στον Πολυχώρο Πολιτισμού «24γράμματα» στο Χαλάνδρι (Λεωφ. Πεντέλης 77, Χαλάνδρι 210 612 70 74), όπου θα παρουσιαστεί επίσης και ενδεικτική έκθεση ζωγραφικής του αγαπημένου μας ηθοποιού.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: