Έφυγε από τη ζωή η σπουδαία ηθοποιός Εύα Κοταμανίδου

Συνδέθηκε με τις ταινίες του σπουδαίου Θόδωρου Αγγελόπουλου, ενώ εκλέχτηκε δύο φορές βουλευτής με τον Ενιαίο Συνασπισμό.

Το ελληνικό θέατρο και ο κινηματογράφος πενθούν για την απώλεια της Εύας Κοταμανίδου, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 84 ετών.

Γεννήθηκε το 1936 στην προσφυγική Νέα Φιλαδέλφεια. Σπούδασε στο Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν και συνέδεσε την καλλιτεχνική της διαδρομή με τις ταινίες του σπουδαίου σκηνοθέτη Θόδωρου Αγγελόπουλου, πρωταγωνιστώντας στις ταινίες Ο Θίασος, Μεγαλέξαντρος, Τοπίο στην ομίχλη και Το βλέμμα του Οδυσσέα.

Από τον Θίασο προέρχεται μία από τις πιο χαρακτηριστικές σκηνές που πρωταγωνιστεί, καθώς αφηγείται για τα Δεκεμβριανά και για τη στάση των Βρετανών.

Νιώσαμε να μας προδίδουν…

Η Εύα Κοταμανίδου είχε μακρά πορεία στο θεατρικό σανίδι, ενώ εμφανίστηκε και στην τηλεόραση. Μεταξύ άλλων εμφανίστηκε στις παραστάσεις «Το πανηγύρι» (Θέατρο Τέχνης “Κάρολος Κουν”, 1964), «Το τέλος του παιχνιδιού» (Θέατρο Τέχνης “Κάρολος Κουν”, 1969), «Έστω» (Θεατρική Σκηνή, 1983), «Έξι πρόσωπα ζητούν συγγραφέα» (Λαϊκό Πειραματικός Θέατρο, 1984), «Οκτώ γυναίκες κατηγορούνται» (Θεατρική Επιχείρηση Θάνος Μαρτίνος, 1985), «Το παιχνίδι της τρέλας και της φρονιμάδας» (ΚΘΒΕ, 1986), «Φεγγαρόφωτο» (Καλλιτεχνικός Οργανισμός Φάσμα, 1995), «Παπαγάλος με πορτοκαλί φτερά» (Καλλιτεχνικός Οργανισμός Φάσμα, 1998), «Ο γυάλινος κόσμος» (Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Λάρισας, 1999, «Εφτά λογικές απαντήσεις» (Καλλιτεχνικός Οργανισμός Φάσμα, 2006).

Η Εύα Κοταμανίδου εκλέχτηκε δύο φορές βουλευτής με τον Ενιαίο Συνασπισμό, στις συνεχόμενες κάλπες του 1989 (Ιούνιο και Νοέμβρη). Στις διπλές εκλογές του 2012 ήταν υποψήφια βουλευτής Επικρατείας με τη Δημοκρατική Αριστερά του Φώτη Κουβέλη.

Την είδηση του θανάτου της γνωστοποίησε ο πρόεδρος του ΣΕΗ, Σπύρος Μπιμπίλας με ανάρτησή του.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: