Δ.Ε. Ηθοποιών: Η άμεση διαγραφή του Λιγνάδη από το ΣΕΗ είναι ηθική κίνηση συμπαράστασης στους καταγγέλλοντες

Το μόνο μέτρο που θα λάβει η κυβέρνηση, είναι το άσφαιρο metoo.gov.gr. -δηλ. καταγγελίες μέσω chat! Η μόνη πραγματική ασπίδα προστασίας για εμάς είναι το ίδιο μας το σωματείο, το ΣΕΗ και ως κόρη οφθαλμού πρέπει να το δυναμώσουμε ακόμα παραπέρα, να δώσουμε μεγαλύτερη ώθηση στις φωνές που σπάνε τη σιωπή.

Ανακοίνωση της Δημοκρατικής Ενότητας Ηθοποιών

ΔΙΝΟΥΜΕ ΤΟ ΧΕΡΙ ΣΕ ΟΠΟΙΟΝ ΣΗΚΩΝΕΤΑΙ.
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΟΙ.

Χθες παρακολουθήσαμε τη συζήτηση που έγινε στη Βουλή με θέμα το «δημόσιο διάλογο». Αυτή η συζήτηση, αντί να απαντήσει στο καυτό θέμα των καταγγελιών που έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας, αντί να μπουν στο επίκεντρο οι αιτίες και οι παθογένειες, η σήψη που ειδικά στο χώρο μας, αναθρέφουν θύτες και θύματα συνεχώς, στήθηκε ένας καυγάς κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, που πέταγε τη μπάλα στην εξέδρα. Το μόνο μέτρο που τελικά η κυβέρνηση είπε ότι θα λάβει, είναι το άσφαιρο metoo.gov.gr. (βλ πλατφόρμα που θα υποβάλλονται καταγγελίες μέσω chat!)

Είναι ηλίου φαεινότερο ότι δε μπορούμε να εμπιστευτούμε τέτοιου τύπου κυβερνητικές πρωτοβουλίες, ότι θα φέρουν οποιαδήποτε «κάθαρση» στο χώρο μας και σε κανέναν άλλο χώρο.

Επιβεβαιώνεται ότι η πραγματική ασπίδα προστασία για εμάς είναι το ίδιο μας το σωματείο, το ΣΕΗ και ως κόρη οφθαλμού πρέπει να το υπερασπιστούμε, να το μαζικοποιήσουμε, να το δυναμώσουμε ακόμα παραπέρα.

Να δώσουμε ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στις φωνές που σπάνε τη σιωπή, να τους δώσουμε το χέρι μας, να σηκωθούμε μαζί, ένα μπόι ψηλότερα, μέσα από μαζικές εγγραφές, μαζικές διαδικασίες, συνελεύσεις, αγώνες, διεκδικήσεις. Άλλωστε, στη μακρόχρονη πορεία του σωματείου μας, αυτό έχει επιβεβαιωθεί ποικιλοτρόπως.

Ακριβώς γιατί η δράση μας ανέκαθεν πήγαινε κόντρα στην εργοδοτική βία, τις κυβερνητικές ευθύνες των εκάστοτε κυβερνήσεων, διοικήσεις θεάτρων. Χωρίς όλα αυτά δεν θα υπήρχαν στο ελάχιστο τα όποια συλλογικά δικαιώματα διατηρούνται σήμερα.

Για αυτό το λόγο ακόμα και σήμερα ο ίδιος ο τέως καλλιτεχνικός διευθυντής Δ. Λιγνάδης, που έχει προφυλακιστεί για πολύ βαριά ποινικά αδικήματα, μέσα και από την απολογία του εξαπολύει επίθεση και στο σωματείο μας.

Η λογική «πετάω λάσπη στον ανεμιστήρα» εδώ δε χωράει, ακόμα και με επικοινωνιακά τρικ όπως οι κατηγορίες δήθεν για τα οικονομικά του σωματείου, που όποιος και παλαιότερα χρόνια και σήμερα προφασίστηκε, έπεσαν σε κενό αέρος. Η λογική του να μετριέται ένας εκλεγμένος στο ΔΣ του ΣΕΗ με βάση το πόσο καταξιωμένος είναι καλλιτεχνικά, αν είναι «καλός» ή όχι, δεν χωράει ούτε στον κλάδο, ούτε στο σωματείο μας.

Και εμείς κάνουμε κριτική, διαφωνούμε με αποφάσεις, με πλευρές της λειτουργίας του ΔΣ και τοποθετούμαστε δημόσια, αλλά και στο ΔΣ για αυτές. Αυτό σε καμία περίπτωση δε δίνει σε κανέναν το δικαίωμα να μετατρέπει προσωπικές υποθέσεις και κατηγορίες, σε επιθέσεις απέναντι σε ένα συλλογικό όργανο.

Η σύνδεση και η αξιοποίηση όλων αυτών των καταγγελιών, για διαπλοκές οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων από κυβέρνηση, αντιπολίτευση, την υπεράσπιση του κ. Λιγνάδη, που όλοι παρακολουθούμε αυτές τις μέρες να διεξάγεται 24 ώρες το 24ωρο στα media, καλλιεργεί ακόμα μεγαλύτερο φόβο στα θύματα να μιλήσουν και τελικά η σιωπή κινδυνεύει να φουντώσει. Ταυτόχρονα απαξιώνονται όλοι εκείνοι που τόλμησαν να μιλήσουν.

Ο κ. Λιγνάδης ακριβώς για όλες αυτές τις βαρύτατες καταγγελίες δε μπορεί να είναι μέλος του σωματείου μας και η διαδικασία διαγραφής του χωρίς καθυστερήσεις, με ευθύνη του ΔΣ, είναι το λιγότερο μια «ηθική κίνηση» συμπαράστασης σε όλους τους καταγγέλλοντες.

Μετά από 1 χρόνο με τους χώρους πολιτισμού κλειστούς, με βαριές ευθύνες της κυβέρνησης πάνω σε αυτό, με απροστάτευτους τους συναδέλφους οικονομικά, αλλά και ψυχολογικά, είναι ανάγκη να δυναμώσουμε τη φωνή διεκδίκησής μας.

Διεκδίκηση για ένα άλλο θέατρο, με άλλη ηθική, μακριά από τη σήψη και την παρακμή, θέατρο που μπορεί να υπάρξει, όσο οι ίδιοι οι ηθοποιοί δυναμώνουμε τη φωνή μας για ζωή και πολιτισμό που θα ανταποκρίνεται στις δικές μας ανάγκες και στις αναβαθμισμένες ανάγκες της κοινωνίας.

Το σωματείο μας λοιπόν πρέπει να πάρει πληθώρα αγωνιστικών πρωτοβουλιών, συντονισμού με άλλα τουλάχιστον 35 καλλιτεχνικά σωματεία και φορείς, φοιτητικούς συλλόγους καλλιτεχνικών σχολών που ήδη έχει ξεκινήσει.

Να συμμετέχουμε μαζικά στο πανελλαδικό διήμερο δράσης με όλους τους εργαζόμενους στον πολιτισμό 13 & 14 Μάρτη, καθώς κλείνει ένας χρόνος από το lockdown και στον πολιτισμό.

Να απαιτήσουμε, ενώνοντας όλοι αυτοί τη φωνή και την τέχνη μας:

– Να ανοίξουν οι χώροι πολιτισμού, τα θέατρα, οι δραματικές σχολές με όλα τα απαραίτητα υγειονομικά πρωτόκολλα,
– Να υπογραφούν παντού συλλογικές συμβάσεις εργασίας, συνολικά εργασιακά δικαιώματα που θα διασφαλίζουν ειδικά τους πιο αδύναμους.
– Να δημιουργηθούν κρατικές δομές, χωρίς καμία εμπλοκή ΜΚΟ, που θα στηρίζουν συναδέλφους που έχουν γίνει θύματα κακοποίησης ή παρενόχλησης.
– Σε κάθε γύρισμα ή πρόβα, οι ηθοποιοί μαζί με το ΔΣ του ΣΕΗ να ορίζουν ένα συνάδελφο αντιπρόσωπο του ΣΕΗ.
– Να αναβαθμιστούν οι σπουδές, συνολικά η θεατρική αγωγή στις δραματικές σχολές με ευθύνη του ΥΠΠΟΑ και Υπ. Παιδείας

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: