Ζέλμις Μαρία Ντομίνγκες Κορτίνα: “Ο Μίκης θα ζει πάντα στις καρδιές των Κουβανών”

“Παρακαλώ δεχθείτε τα θερμά μας συλλυπητήρια για τον χαμό αυτού του σπουδαίου ανθρώπου και φίλου της Κούβας.  Ο Μίκης ήταν ένας επαναστάτης και ένας στενός φίλος του Κουβανικού λαού, ιδιαίτερα του Comandante Φιντέλ Κάστρο και του Ηρωικού Αντάρτη Ερνέστο Τσε Γκεβάρα.” 

Ευχαριστούμε τον Μίκη για τη φιλία και την αλληλεγγύη του με τον κουβανικό λαό, που τον αγαπά ως ένα από τα παιδιά του. Διαβεβαιώνουμε ότι θα ζει πάντα στις καρδιές των Κουβανών, σημειώνεται ανάμεσα σε άλλα στην επιστολή συλλυπητηρίων που απέστειλε στην οικογένεια του Μίκη Θεοδωράκη η Πρεσβεία της Κούβας. Την επιστολή υπογράφει η Πρέσβειρα της Κούβας, Ζέλμις Μαρία Ντομίνγκες Κορτίνα:

Στην οικογένεια και τους φίλους του μεγάλου Μίκη Θεοδωράκη: 

Αγαπητοί φίλοι και φίλες: 

Με βαθύ πόνο μάθαμε για τον θάνατο του μεγάλου μουσικού Μίκη Θεοδωράκη. Παρακαλώ δεχθείτε τα θερμά μας συλλυπητήρια για τον χαμό αυτού του σπουδαίου ανθρώπου και φίλου της Κούβας.  

Ο Μίκης ήταν ένας επαναστάτης και ένας στενός φίλος του Κουβανικού λαού, ιδιαίτερα του Comandante Φιντέλ Κάστρο και του Ηρωικού Αντάρτη Ερνέστο Τσε Γκεβάρα.  

Θυμόμαστε όταν πήγε στην Κούβα, τη συνάντησή του με τον Φιντέλ, την υπέροχη συναυλία του στην Plaza de la Catedral στην Αβάνα με το έργο του Canto General.  

Με βαθιά συγκίνηση θυμόμαστε επίσης τα λόγια του όταν ο Comandante Φιντέλ απεβίωσε και ο Μίκης έγραψε: «Αγαπημένε μου Φιντέλ, μας άφησες και είναι η πρώτη φορά που διαφωνώ μαζί σου. Αθήνα, 26.11.2016 ».  

Θυμόμαστε πάντα την υποστήριξή του στην Κουβανική Επανάσταση και, παρόλο που ήταν άρρωστος, υποστήριξε με την υπογραφή του το αίτημα για το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης 2021 για τη Διεθνιστική Μπριγάδα των Κουβανών γιατρών Henry Reeve. 

 Άντρες όπως ο Μίκης Θεοδωράκης κουβαλούν μέσα τους ένα άσβεστο φως που λάμπει πέρα από το θάνατο, με τον ήχο της μουσικής του και τη μεγάλη σπουδαιότητα της ζωής και του έργου του.  

Όπως είπε ο Εθνικός μας Ήρωας José Martí. “Ο θάνατος δεν είναι αληθινός όταν το έργο της ζωής έχει εκπληρωθεί καλά” και ο Μίκης είχε ένα εξαιρετικό έργο καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του.  

Ευχαριστούμε τον Μίκη για τη φιλία και την αλληλεγγύη του με τον κουβανικό λαό, που τον αγαπά ως ένα από τα παιδιά του. 

Εκφράζουμε ξανά τη συμπάθειά μας και σας διαβεβαιώνουμε ότι ο Μίκης θα ζει πάντα στις καρδιές των Κουβανών.  

Zelmys Marìa Domínguez Cortina  

Πρέσβειρα

Ένα χρόνο νωρίτερα, στις 31 του Αυγούστου 2020, η Πρέσβειρα της Κούβας είχε ευχαριστούσε τον σπουδαίο εκλιπόντα φίλο της Κούβας και του Κουβανικού λαού, για τη στήριξή του στο αίτημα για την απονομή του Βραβείου Νόμπελ Ειρήνης στην Ταξιαρχία των Κουβανών Γιατρών Henry Reeve. Στο ευχαριστήριο μήνυμά της σημείωνε τα εξής:

Προς Κο Μίκη Θεοδωράκη 

Αξιότιμε φίλε Μίκη Θεοδωράκη: 

Ελπίζουμε να είστε καλά στην υγεία σας. Ευχαριστούμε πολύ, εξ ονόματος του Κουβανικού λαού, για την στήριξη με την υπογραφή σας στο αίτημα για την απονομή του Βραβείου Νόμπελ Ειρήνης στην Ταξιαρχία των Κουβανών Γιατρών “Χένρι Ριβ”. Το να βρίσκεται το όνομά σας ανάμεσα στις προσωπικότητες που υποστηρίζουν αυτήν την προσπάθεια, είναι μεγάλη τιμή. 

Αυτή η όμορφη πρωτοβουλία που έχει οργανωθεί από τους αλληλέγγυους φίλους της Κούβας σε όλον τον κόσμο, έχει ως διοργανωτή στην Ελλάδα τον μεγάλο φίλο της Κούβας, Βελισσάριο Κοσσυβάκη. Αυτή η εκστρατεία είναι κυρίως, ένας τρόπος για να φανεί η αλήθεια για την αλληλέγγυα εργασία που προσφέρουν οι κουβανοί γιατροί ανά τον κόσμο, και διαψεύδει τις αρνητικές εκστρατείες που έχουν στόχο να πλήξουν την εικόνα της κουβανικής επανάστασης και το αλληλέγγυο, ανθρωπιστικό και διεθνιστικό πνεύμα της. 

Ευχαριστούμε αγαπημένε Μίκη Θεοδωράκη, για την αλληλέγγυα στήριξή σας και την παντοτινή φιλία σας με τον λαό της Κούβας, ο οποίος γνωρίζει το έργο σας, το θαυμάζει και το σέβεται. 

Με εγκάρδιους χαιρετισμούς,  

Σέλμις Μαρία Ντομίνγκες Κορτίνα 

Πρέσβειρα της Κούβας στην Ελληνική Δημοκρατία

Zelmys Marìa Domínguez Cortina Embajadora de Cuba ante la  República Helénica.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: