Το ζεϊμπέκικο του Δ. Κουτσούμπα στο Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή

Τι με κοιτάζεις Ρόζα μουδιασμένο…
Η στιγμή που ο ΓΓ αφήνει την καρέκλα του και σηκώνεται να χορέψει, ενώ δεκάδες σύντροφοι γύρω του κρατούν το ρυθμό με παλαμάκια.

Στην κοινωνία του θεάματος, πολλά ΜΜΕ κυνηγάνε τις στιγμές, αντί για την ανάλυση, κάνουν είδηση μια ατάκα ή μια ιδιαίτερη σκηνή -πχ ένα χορό- αντί για μια πολιτική ομιλία που περιέχει την ουσία, όπως πχ η σημερινή κεντρική ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο πάρκο Τρίτση.

Άλλοι πολιτικοί αρχηγοί μπορεί να το αξιοποιούσαν αυτό, για να παίξουν με “επικοινωνιακούς όρους”, πουλώντας την εικόνα τους στο διάβολο της τηλεθέασης και των ποσοστών. Αντιθέτως, ο Δ. Κουτσούμπας ενεργεί μακριά από τις δημοσιογραφικές κάμερες, γνωρίζοντας πως τα κυρίαρχα ΜΜΕ σνομπάρουν ή μάλλον αποσιωπούν σκόπιμα τις εκδηλώσεις του μεγαλύτερου ίσως πολιτικού-πολιτιστικού θεσμού, με τη συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων κόσμου.

Χτες, ο Δημήτρης Κουτσούμπας παρακολούθησε τη συναυλία-αφιέρωμα στο Δημήτρη Μητροπάνο, με αφορμή τη συμπλήρωση πέντε χρόνων από το θάνατό του, στην οποία βρέθηκε κι η χήρα του δημοφιλούς λαϊκού τραγουδιστή. Και όταν έφτασε η σειρά της Ρόζας, ο ΓΓ άφησε την καρέκλα του και σηκώθηκε να χορέψει, ενώ γύρω του δεκάδες σύντροφοι κρατούσαν το ρυθμό με παλαμάκια.

 

(Το βίντεο αλιεύτηκε από το Twitter και το προφίλ της Αφροδίτης Ιωάννου, ενώ η φωτογραφία είναι αρχείου, από το 41ο Φεστιβάλ, το 2015).

Στην περίπτωση του Κουτσούμπα, δεν έχουμε ένα “επικοινωνιακό σόου” για τις κάμερες και τη δημόσια εικόνα του ως πολιτικό πρόσωπο, αλλά μια αυθεντική στιγμή, βαθιά λαϊκή, και χωρίς ίχνος επιτήδευσης. Κι αυτό είναι που την κάνει πραγματικά ξεχωριστή, και ο λόγος που επιλέξαμε την προβάλουμε.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: