Το Δημοτικό Συμβούλιο Ικαρίας μετά από πρόταση της ΛΑ.ΣΥ ζητάει την απόσυρση του Ν/Σ που επεκτείνει την επιχειρηματική δράση στην Υγεία

Η Λαϊκή Συσπείρωση καλεί τους  Ικαριώτες,  να διεκδικήσουν  οργανωμένα, με επόμενο βήμα τις κινητοποιήσεις ενάντια στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας , την Πέμπτη 1η Δεκεμβρίου  στο  Νοσοκομείο στις 12:00 (ΣΕΝΙ), και στις 18:00 στην Πλατεία Ευδηλου (ΕΚΣ).

Στην χθεσινή (12η-2022) συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου μετά από πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης  αποφάσισε ομόφωνα να στηρίξει την διεκδίκηση  των ομοσπονδιών των εργαζόμενων στην Υγειά, για απόσυρση του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας που επεκτείνει την επιχειρηματική δράση στην Υγεία, και στέλνει τους ασθενείς να γίνουν πελάτες ιδιωτικών κλινικών.

Η Λαϊκή Συσπείρωση κατάθεσε την παρακάτω πρόταση :

  Κύριε Πρόεδρε αφουγκραζόμενοι την κοινωνική αναστάτωση που προκαλεί το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας  που επεκτείνει την επιχειρηματική δράση στην Υγεία .

Σας καλούμε να εντάξετε στην σημερινή συνεδρίαση ως θέμα Ε.Η.Δ την πρόταση στήριξης των θέσεων των ομοσπονδιών των εργαζομένων στην Υγεία ΟΕΝΓΕ και ΠΟΕΔΗΝ (επισυνάπτονται), που αναδεικνύουν τα προβλήματα στην λειτουργία των δημόσιων δομών υγείας που θα προκαλέσει το συγκεκριμένο νομοθέτημα αλλά και την επιβάρυνση της πλειονότητας του Ελληνικού λαού αφού το νομοσχέδιο, ουσιαστικά στέλνει τους ασθενείς να γίνουν πελάτες ιδιωτικών κλινικών και υποβαθμίζει ακόμη περισσότερο τις δημόσιες μονάδες υγείας.

Αφού το αίτημα έγινε αποδεκτό να συζητηθεί από το Δ.Σ , στην συζήτηση κατατέθηκε η συνοπτικά η παρακάτω πρόταση:

«Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τη Δευτεροβάθμια Περίθαλψη, είναι απαράδεκτο. Δεν φτάνουν τα όσα τράβηξε και συνεχίζει να τραβάει ο λαός μας, λόγω της διαχείρισης της πανδημίας, που αποκάλυψε την αδυναμία του εμπορευματοποιημένου και ιδιωτικοποιημένου συστήματος υγείας, να ανταπεξέλθει στις μεγάλες ανάγκες. Δεν φτάνει η αποψίλωση των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας από γιατρούς, η υποχρηματοδότηση, η έλλειψη υποδομών, σύγχρονου εξοπλισμού.

 Έρχονται να γκρεμίσουν ό,τι έχει μείνει όρθιο! Παραδίδουν ουσιαστικά την υγεία του λαού μας στους επιχειρηματίες του κλάδου, στους κλινικάρχες, που για τα πάντα θα βάζουν το χέρι στην τσέπη των ασθενών – πελατών! Κάνουν τα Νοσοκομεία, κέντρα αναμονής των ιδιωτικών ιατρείων και κλινικών. Ταυτόχρονα, διαλύουν τις εργασιακές σχέσεις των γιατρών και συνολικά των εργαζομένων στον τομέα της υγείας.

Ο ελληνικός λαός, δεν πρέπει να επιτρέψει να περάσει αυτό το νομοσχέδιο. Πρέπει να αποσυρθεί και να ενισχυθεί το δημόσιο σύστημα υγείας, με μόνιμες προσλήψεις, χρηματοδότηση, υποδομές και εξοπλισμό.

Ουσιαστικά, το νομοσχέδιο στέλνει όσους γιατρούς θέλουν να ενισχύσουν το εισόδημα τους, να χρησιμοποιούν ως δεξαμενή πελατείας τους ασθενείς που προσέρχονται στα δημόσια νοσοκομεία και κέντρα υγείας και εξασφαλίζει ακόμη μεγαλύτερη κερδοφορία τους ιδιωτικούς επιχειρηματικούς ομίλους της υγείας.

Με το νομοσχέδιο, συνεχίζεται η υποστελέχωση και υποβάθμιση των δημόσιων μονάδων υγείας, δεδομένου ότι, αντί για άμεση άρση των αναστολών εργασίας, μονιμοποίηση των συμβασιούχων και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με επείγουσες διαδικασίες, δεδομένου ότι προβλέπεται η πρόσληψη γιατρών με 3ετείς συμβάσεις και 3ήμερη εβδομαδιαία εργασία.

Ταυτόχρονα, επεκτείνεται η επιχειρηματική λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων με την ενίσχυση των ιδιωτικών απογευματινών ιατρείων και χειρουργείων, χειρουργείων με επιβάρυνση των ασθενών είτε με άμεσες πληρωμές είτε μέσω των ασφαλιστικών εισφορών τους.

Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ εντάσσεται στο σχεδιασμό κυβερνήσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης για επέκταση της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία και λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια,», με ότι αυτό συνεπάγεται για τους ασθενείς και τους εργαζόμενους.

Στο νοσοκομείο – επιχείρηση, το κόστος λειτουργίας θα καλύπτεται κυρίως από τις πληρωμές των ασθενών – πελατών, είτε άμεσα είτε μέσω ασφαλιστικών εισφορών.

Δεδομένου ότι στο κόστος λειτουργίας συμπεριλαμβάνεται και η μισθοδοσία του προσωπικού, για να μπορεί το νοσοκομείο – επιχείρηση να είναι «ανταγωνιστικό» με τις αντίστοιχες ιδιωτικές κλινικές, ώστε να «κλείνει συμφωνίες» με τις ασφαλιστικές εταιρείες και τον ΕΟΠΥΥ, θα πρέπει να έχει όσο το δυνατό λιγότερο και φθηνότερο προσωπικό

Δεν ανεχόμαστε να μας κοροϊδεύουν ότι ο κρατικός προϋπολογισμός «δεν αντέχει» αυξήσεις στους μισθούς , ενώ στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2023 προβλέπονται νέες επιδοτήσεις 8,3 δις (και επιπλέον 5,6 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης) για τους επιχειρηματικούς ομίλους, που θα προστεθούν στις ήδη καταβλημένες επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές.

Καταγγέλλουμε την άρνηση της κυβέρνησης της ΝΔ – όπως και της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ – να εφαρμόσει τις αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας για την αποκατάσταση των μισθολογικών περικοπών στους νοσοκομειακούς γιατρούς. Εξίσου εξοργιστική είναι η άρνηση όλων των κυβερνήσεων να αποκαταστήσουν τις περικοπές στους μισθούς των υπολοίπων εργαζομένων στο Δημόσιο.

Αποδεικνύεται, για άλλη μια φορά, ότι τόσο στη φάση της κρίσης όσο και της ανάκαμψης, χαμένοι είναι οι εργαζόμενοι, που πληρώνουν, με την ένταση της εκμετάλλευσης, της φοροληστείας και τις ανατιμήσεις, είτε για να «διασωθούν» είτε για να αυξηθούν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων». 

Τέλος κατατέθηκε σχέδιο απόφασης το οποίο έγινε ομόφωνα αποδεκτό με ορισμένες ακόμα προσθήκες:

Σχέδιο  Απόφασης

  Όλα όσα αναφέρθηκαν στην σημερινή συνεδρίαση σχετικά με  το  Νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας που επεκτείνει την επιχειρηματική δράση στην υγεία,  σε συνδυασμό με τους επικινδύνους σχεδιασμούς  που  προβάλει η κυβέρνηση, όπως την πολιτική των συγχωνεύσεων της μείωσης των περιφερειακών νοσοκομείων και της παραπέρα εμπορευματοποίησης του δημοσίου συστήματος Υγείας, πολιτική που έχει κοστίσει πανάκριβα στο λαό του νησιού και της  χώρας.

Δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα ικανό να διαλύσει τις υπηρεσίες υγείας που παρέχονται στο δημόσιο σύστημα Υγείας.

  • Καταγγέλλουμε τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς συγχωνεύσεων και μείωσης των περιφερειακών νοσοκομείων καθώς και της παραπέρα εμπορευματοποίησης του δημοσίου συστήματος Υγείας .
  • Στηρίζουμε τις θέσεις των εργαζομένων στην υγεία. Αυτό το επαίσχυντο νομοσχέδιο, δεν διορθώνεται ούτε συζητιέται. Ζητούμε την απόσυρση του.
  • Στηρίζουμε όσες κινητοποιήσεις διεκδικούν την ασφαλή λειτουργία των δημόσιων δομών υγείας των νησιών μας, μέσα από ένα σύστημα υγείας που θα είναι πραγματικά δημόσιο και δωρεάν.

Η Λαϊκή Συσπείρωση καλεί τους  Ικαριώτες,  να διεκδικήσουν  οργανωμένα, με επόμενο βήμα τις κινητοποιήσεις ενάντια στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας , την Πέμπτη 1η Δεκεμβρίου  στο  Νοσοκομείο στις 12:00 (ΣΕΝΙ), και στις 18:00 στην Πλατεία Ευδηλου (ΕΚΣ).

Λαϊκή Συσπείρωση Ικαρίας

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: