«Της φτώχειας την οργή… » κάνουμε αγώνα για την ανατροπή!

Συζήτηση με την Ντίνα Γκοκάκη, τον Μάρκο Μπεκρή, τον Μάνο Μυλωνά και τον Σωτήρη Πουλικόγιαννη, ενόψει της συγκέντρωσης Κλαδικές Οργανώσεις της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, την Δευτέρα 5 Φλεβάρη στις 7 μ.μ. στο γήπεδο του Σπόρτινγκ, με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα

Οι Κλαδικές Οργανώσεις της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ πραγματοποιούν συγκέντρωση τη Δευτέρα 5 Φλεβάρη στις 7 μ.μ. στο γήπεδο του Σπόρτινγκ (ΗΣΑΠ «Αγ. Ελευθέριος») με θέμα «”Της φτώχειας την οργή…” κάνουμε αγώνα για την ανατροπή!». Θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, και θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις και συναυλία με τους «Υπεραστικούς».

Ο «Ριζοσπάστης» συζήτησε με στελέχη της ΚΟ Αττικής ενόψει της συγκέντρωσης. Συγκεκριμένα, με την Ντίνα Γκοκάκη, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Αττικής και πρόεδρο του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, τον Μάρκο Μπεκρή, μέλος της ΕΠ Αττικής, πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Πειραιά και του σωματείου ΕΝΕΔΕΠ, τον Μάνο Μυλωνά, μέλος της ΕΠ Αττικής και γενικό γραμματέα του Σωματείου Εργαζομένων «Swissport», και τον Σωτήρη Πουλικόγιαννη, μέλος της Τομεακής Επιτροπής Μετάλλου και πρόεδρο του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής.

— Η εκδήλωση έχει θέμα το μεγάλο ζήτημα του εργατικού – λαϊκού εισοδήματος και της αύξησης του κόστους ζωής που αφορά, εκτός από τους καθηλωμένους μισθούς, ιδιαίτερα τις τιμές στα τρόφιμα, τα είδη λαϊκής κατανάλωσης, την Ενέργεια. Πώς αποτυπώνεται και ποια η ευρύτερη κατάσταση των εργαζομένων στους σχετικούς κλάδους, όπως για παράδειγμα στο Εμπόριο;

Ντ. Γκ.: Η εκδήλωση στις 5 Φλεβάρη έχει θέμα ένα ζήτημα που καίει κάθε εργατική – λαϊκή οικογένεια. Η ακρίβεια αγγίζει ακόμα και βασικά καταναλωτικά αγαθά που έχουν γίνει απλησίαστα, όπως είναι το λάδι, τα γαλακτοκομικά, τα λαχανικά και τα φρούτα, το κρέας, τα απορρυπαντικά. Είναι χαρακτηριστικές οι εικόνες καταναλωτών που στέκονται μπροστά από τα ράφια των σούπερ μάρκετ, με το κομπιουτεράκι στο χέρι ή κάνουν σαφάρι από κατάστημα σε κατάστημα για να βρουν τις «προσφορές». Φεύγουν από εκεί με 2 – 3 προϊόντα και αναρωτιούνται «καλά, μα τι πήρα και πλήρωσα 20 και 30 ευρώ;». Ενδεικτικές για την κατάσταση είναι επίσης οι εικόνες με αντικλεπτικά πάνω σε είδη πλατιάς κατανάλωσης.

Κι ενώ για τα λαϊκά νοικοκυριά τα ψώνια είναι ένας εφιάλτης και συνεχώς κόβουν και στερούνται βασικά αγαθά, οι σουπερμαρκετάδες στην κυριολεξία θησαυρίζουν. Είναι χαρακτηριστικά τα νούμερα που είδαν το φως της δημοσιότητας, με τον συνολικό τζίρο το 2023 να ξεπερνάει τα 11 δισ. ευρώ! Με τον «Σκλαβενίτη» να αγγίζει τα 5 δισ. ευρώ, τον ΑΒ τα 2 δισ. ευρώ, τα «My market» το 1,58 δισ. ευρώ, τον «Μασούτη» το 1,076 δισ. ευρώ, τον «Κρητικό» τα 620 εκατ. ευρώ και πάει λέγοντας. Δισ. ευρώ στα ταμεία των σουπερμαρκετάδων, πείνα και ανέχεια για τον λαό και την ίδια στιγμή λιώσιμο για τους χιλιάδες εργαζόμενους των σούπερ μάρκετ που αναγκάζονται να δουλεύουν στο «κόκκινο», 6 μέρες τη βδομάδα, Κυριακές με ανοιχτά ή και κλειστά καταστήματα, ακόμα και σπαστά ωράρια, με απουσία ακόμα και των πιο στοιχειωδών μέτρων για την προστασία της υγείας και της ασφάλειάς τους.

Είναι πρόκληση να προπαγανδίζονται από πληρωμένα δημοσιεύματα ως κοσμογονία οι ελάχιστες αυξήσεις που δίνουν στους εργαζόμενους όλοι αυτοί που έχουν σκάσει από τα κέρδη. Πώς αλλιώς μπορούμε να χαρακτηρίσουμε το γεγονός ότι σε μια από τις μεγαλύτερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ εργαζόμενος με 19 χρόνια στην εταιρεία πήρε αύξηση 23 ευρώ καθαρά;!

Να δυναμώσει η πάλη για τα εργατικά δικαιώματα, για ουσιαστικές αυξήσεις μισθών

— Ωστόσο η κυβέρνηση λέει ότι παίρνει μέτρα…

Σ. Π.: Η αλήθεια είναι ότι τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση, μπας και μετριάσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια, δεν φτάνουν ούτε για «ζήτω». Τα διάφορα «pass» και άλλα που πάνε και έρχονται, εξανεμίζονται, ενώ η ακρίβεια συνεχίζει να καλπάζει. Αν ήθελε η κυβέρνηση να πάρει ουσιαστικά μέτρα, θα ικανοποιούσε τα αιτήματα των σωματείων για ικανοποιητικές αυξήσεις, ΣΣΕ κ.ά. Και όχι μόνο δεν παίρνει τέτοια, αλλά νομοθετεί οπλίζοντας την εργοδοσία ώστε να δουλεύουν οι εργαζόμενοι εξαντλητικά ωράρια, υποδεικνύοντας ότι αυτός είναι ο τρόπος να αυξήσουν το εισόδημά τους και να τα βγάλουν πέρα.

Παράλληλα προχωρά την αντιλαϊκή επίθεση συνολικά, φέρνοντας νέα βάρη στις πλάτες των λαϊκών οικογενειών. Ενισχύει περαιτέρω την εμπορευματοποίηση της Υγείας, που ήδη χρυσοπληρώνει ο λαός πατώντας στη χρόνια υποβάθμιση και υποχρηματοδότηση από όλες τις κυβερνήσεις. Για να μην περιμένεις στις λίστες αναμονής, «πήγαινε και πλήρωνε» στα απογευματινά ιατρεία λένε. Αντίστοιχα και στην Παιδεία, την ώρα για παράδειγμα που οι φοιτητές βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για νοίκι, αναλώσιμα, κόστος διαβίωσης, φέρνει και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια για να πληρώνουν δίδακτρα και με τη βούλα. Και μην ξεχνάμε τις τεράστιες δαπάνες για την ενεργότερη εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, με τον λαό να πληρώνει και αυτές αλλά και τις συνέπειες των πολεμικών συγκρούσεων.

Οι κομμουνιστές, παλεύοντας μέσα στο εργατικό – λαϊκό κίνημα για να αποκρουστεί η παραπάνω επίθεση, αναδεικνύουμε ότι δεν πρέπει να υπάρχει καμιά προσμονή από τα μεγάλα κυβερνητικά λόγια ούτε στο μέτωπο της ακρίβειας. Αντίθετα χρειάζεται να δυναμώσει η πάλη για τα εργατικά δικαιώματα, για ουσιαστικές αυξήσεις μισθών, για την υπογραφή και υποχρεωτική εφαρμογή ΣΣΕ. Από αυτή την πάλη έχουμε θετικά παραδείγματα, που οι εργαζόμενοι απέσπασαν κάποιες ανάσες. Στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη οι εργαζόμενοι συσπειρωμένοι στο σωματείο τους υπογράφουν ΣΣΕ και μάλιστα επέβαλαν την αναπροσαρμογή προς τα πάνω όσον αφορά τις αποδοχές, ακριβώς λόγω της τεράστιας ακρίβειας. Πρόσφατα, ΣΣΕ με αυξήσεις 8% πέτυχαν οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της ΕΜΕΚ.

Απαντάμε στα φλέγοντα προβλήματα από τη σκοπιά του μέλλοντος της εργατικής εξουσίας και του σοσιαλισμού

— Σε τι μπορεί να συμβάλει η εκδήλωση;

Μ. Μπ: Θέλουμε να βαθύνουμε τη συζήτηση για το μεγάλο ζήτημα του εργατικού – λαϊκού εισοδήματος και της αύξησης του κόστους ζωής των εργαζομένων, για την πολιτική που την προκαλεί και για την ανάγκη να μεγαλώσουν και να δυναμώσουν η αμφισβήτηση και η αντίθεση με αυτή. Για την αγωνιστική συσπείρωση με τις μαχητικές θέσεις του ΚΚΕ, την οργάνωση της εργατικής – λαϊκής πάλης. Αυτό αποτυπώνει και ο τίτλος της εκδήλωσης που επιλέξαμε: «”Της φτώχειας την οργή…” κάνουμε αγώνα για την ανατροπή!».

Γιατί το ΚΚΕ έχει πολιτική πρόταση που μπορεί να δώσει διέξοδο από τα αδιέξοδα του καπιταλιστικού συστήματος, γιατί έχει προτάσεις που μπορούν σήμερα να προσφέρουν ανακούφιση από την ασφυκτική κατάσταση που βιώνουν οι εργαζόμενοι.

Γνωρίζοντας ότι δεν υπάρχουν προτάσεις που να ικανοποιούν και εμάς και τους εργοδότες μας, ότι δεν υπάρχουν ουδέτερες λύσεις, θέλουμε να απαντήσουμε στα φλέγοντα προβλήματα του λαού μας από τη σκοπιά των συμφερόντων της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, από τη σκοπιά του μέλλοντος της εργατικής εξουσίας και του σοσιαλισμού.

Προοπτική που παλεύουμε από σήμερα για να γίνει αύριο πραγματικότητα, δίνοντας μάχη για την ανάπτυξη, την οργάνωση και τον προσανατολισμό της εργατικής – λαϊκής πάλης.

Στην COSCO, όπως και στους άλλους χώρους δουλειάς, υπάρχει μεγάλη δυσαρέσκεια των εργαζομένων για την επιδείνωση των όρων ζωής τους. Αυτή η δυσαρέσκεια δεν θα βρει ελπιδοφόρα διέξοδο αν οδηγήσει σε αναμονή κάποιων λύσεων από τα πάνω, από διάφορους επίδοξους σωτήρες, αλλά μόνο αν μετατραπεί σε οργάνωση και αγώνα με την ενεργητική παρέμβαση των εργαζομένων στις εξελίξεις. Η αποκάλυψη των αιτιών αυτής της επιδείνωσης παίζει κρίσιμο ρόλο. Οι εργαζόμενοι έχουν πια περισσότερες αποδείξεις για να απορρίψουν διάφορες θεωρίες που στόχο έχουν να τους «αποκοιμίσουν», όπως ότι το «γδάρσιμό» μας στα σούπερ μάρκετ ή το «ηλεκτροσόκ» που δεχόμαστε όταν βλέπουμε τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος οφείλονται στην «εισαγόμενη ακρίβεια», ή στην «κυβερνητική ανικανότητα». Οφείλονται σε μια πολιτική που υπηρετεί τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, ενάντια στις ζωές μας, και απέναντι σε αυτήν την πολιτική θέλουμε να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις.

Οι κομμουνιστές εργάτες δεν θα λογαριάσουμε την κούραση προκειμένου να υπάρχει μαζική οργάνωση και πάλη της εργατικής τάξης, σε συμμαχία με τα λαϊκά στρώματα, για να δυναμώσουν οι διεκδικήσεις των σωματείων και των λαϊκών οργανώσεων, για να πάρουμε οι εργαζόμενοι, συνολικά ο λαός την υπόθεση στα χέρια μας, για να βάλουμε τη δική μας σφραγίδα στις εξελίξεις.

Αυτό το μήνυμα μπορεί να σταλθεί και με πανεργατική πανελλαδική απεργία, για την πραγματοποίηση της οποίας συνεδριάζουν δεκάδες όργανα συνδικάτων. Στην κατεύθυνση αυτή, το σωματείο ΕΝΕΔΕΠ έχει πάρει ήδη απόφαση για απεργία στις 28 Φλεβάρη, καλώντας όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα σε συντονισμό της αγωνιστικής μας δράσης. Θέλουμε να υπάρχει προετοιμασία από τα κάτω ώστε εκείνη τη μέρα να νεκρώσουν όλοι οι χώροι δουλειάς, να βουλιάξουν οι πλατείες όλης της χώρας από τη συμμετοχή μας στις συγκεντρώσεις, βάζοντας στο επίκεντρο τα δικά μας αιτήματα και ανάγκες.

Η εκδήλωση μπορεί να αποτελέσει πραγματικά μια μεγάλη εργατική συγκέντρωση

— Πώς ξεδιπλώνεται το κάλεσμα των Οργανώσεων;

Μ. Μυλ.: Το σημαντικό είναι ότι δεν ξεκινάμε από το μηδέν. Είναι χιλιάδες οι εργαζόμενοι που συμπορεύονται μαζί με τις δυνάμεις του ΚΚΕ στους χώρους δουλειάς. Πολλοί απ’ αυτούς μάλιστα δίνουν παλικαρίσια μάχη απέναντι στην εργοδοσία για να γίνουν καλύτερες οι συνθήκες εργασίας, να δυναμώνουν η διεκδίκηση και η αλληλεγγύη από όλο και περισσότερους συναδέλφους.

Φυσικά, είναι πολλοί περισσότεροι αυτοί που για πρώτη φορά «στήνουν αυτί» με ενδιαφέρον στις θέσεις μας, στήριξαν τα ψηφοδέλτια του Κόμματος σε μια σειρά εκλογικές μάχες και αρχαιρεσίες. Στόχος μας λοιπόν είναι να φτάσουμε σχεδιασμένα σε όλους αυτούς, αξιοποιώντας όλες τις μορφές, με εξορμήσεις και περιοδείες με την ανακοίνωση, με προσωπική πρόσκληση, με συσκέψεις ανά χώρο δουλειάς κ.ά. Ηδη σε συσκέψεις και συζητήσεις στους εργασιακούς χώρους αυτές τις μέρες ανοίγεται η ανάγκη για υπογραφή ΣΣΕ, αυξήσεις και κατοχύρωση δικαιωμάτων, απέναντι στην επίθεση της εργοδοσίας. Ολο και περισσότεροι εργαζόμενοι και συνδικαλιστές μπαίνουν στη μάχη, με συνεδριάσεις Διοικητικών Συμβουλίων, με Γενικές Συνελεύσεις, κλιμακώνοντας με την απεργία στις 28 Φλεβάρη, απαντώντας στην ολοένα εντεινόμενη ακρίβεια την ώρα που οι επιχειρηματικοί όμιλοι πανηγυρίζουν για την κερδοφορία τους.

Η εκδήλωση μπορεί να αποτελέσει πραγματικά μια μεγάλη εργατική συγκέντρωση, όπου θα συναντηθούμε για το δυνάμωμα της διεκδίκησης, για την προοπτική που παλεύουμε από σήμερα ώστε να γίνει αύριο πραγματικότητα, για την κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: