Σημειώσεις για την κρίση και την ελληνική οικονομία

Σειρά άρθρων και μελετών του Γιώργου Λαμπρινίδη για την κρίση, το Κεφάλαιο του Μαρξ και τη δομή της ελληνικής οικονομίας.

Η πρόσφατη ελληνική και παγκόσμια οικονομική κρίση αναζωπύρωσε – με διαφορετικής ποιότητας αποτελέσματα – το ενδιαφέρον για τη μαρξιστική θεωρία, αλλά και τη μελέτη της οικονομικής θεωρίας συνολικά. Μια από τις πλέον αξιόλογες προσπάθειες αυτών των χρόνων αποτελεί αυτή του Γιώργου Λαμπρινίδη, η οποία καλύπτει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, από το Κεφάλαιο του Μαρξ ως και τη δομή της ελληνικής οικονομίας. Κάποια εξαιρετικά ενδιαφέροντα δείγματα του έργου του μπορεί να βρει κανείς συγκεντρωμένα στην ιστοσελίδα Voice of People. Πιο συγκεκριμένα, διατίθενται προς δωρεάν κατέβασμα τα εξής πονήματα του μελετητή:

Σημειώσεις για το Β’ τόμο του Κεφαλαίου του Μαρξ.

Οι σημειώσεις αυτές, σε συνέχεια εκείνων για τον πρώτο τόμο – για τις οποίες δίδεται σύνδεσμος – χάρη στον εκτενή και αναλυτικό τους χαρακτήρα αποτελούν χρήσιμο οδηγώ στον αναγνώστη του Κεφαλαίου, παρά την ακατέργαστη μορφή τους.

Η ΕΕ και η δομή της ελληνικής οικονομίας.

Στο άρθρο αυτό, που έχει γραφτεί στα αγγλικά από τους Κώστα Πασσά και Γιώργο Λαμπριανίδη, εξετάζεται το θεσμικό και οικονομικό πλαίσιο της Ελλάδας τη δεκαετία του ’70 και του ’80 και θέτει το ερώτημα γιατί οι ελίτ της Ελλάδας αποφάσισαν να αλλάξουν το μοντέλο λειτουργίας τους συνδέοντας το μέλλον τους με την ΕΕ, εξετάζοντας παράλληλα τις συνέπειες αυτής της πρόσδεσης στην ελληνική οικονομία.

Σημειώσεις για την “Ιστορία των Οικονομικών Θεωριών” του Ι.Ι Rubin

Όπως και στην περίπτωση του Κεφαλαίου, έτσι και σε αυτή, οι προσωπικές σημειώσεις παραδίδονται σε μη επιμελημένη μορφή στον αναγνώστη, όχι για υποκατάσταση του πρωτοτύπου, αλλά για την καλύτερη περιήγηση σε αυτό. Η ανάγνωση του σημαντικού αυτού έργου έγινε χωρίς συγκεκριμένο ερευνητικό ερώτημα, απαλλάσσοντας την έτσι από το ελάττωμα της επιλεκτικής ανάγνωσης. 

Eλλάδα: Μια χύτρα που βράζει χωρίς βαλβίδα ασφαλείας

Παρουσίαση στα αγγλικά του 2017 υπό μορφή σημειώσεων, πινάκων και φωτογραφιών της σύγχρονης πολιτικής και οικονομικής ιστορίας της Ελλάδας από την κατοχή και ιδίως από τη μεταπολίτευση κι έπειτα.

Σημειώσεις για την κρίση και τις σχετικές θεωρίες

Εννέα σημεία – μπούσουλας για τη μελέτη της κρίσης του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής, βασισμένες στο Κεφάλαιο του Μαρξ και τις Θεωρίες για την Υπεραξία του ίδιου. Μια δουλειά αφιερωμένη στην εργατική τάξη, τους αγώνες και τις αγωνίες της.

 

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: