Θα στηθεί προτομή του Χο Τσι Μινχ στην Έδεσσα!

Η κυβέρνηση θα στήσει προτομή του Χο Τσι Μινχ για τους λάθος λόγους, τιμώντας τη συμμετοχή του στο γαλλικό στρατό και το Μακεδονικό μέτωπο, στον Α’ Π.Π. Αλλά θα υπάρχουν πάντα αυτοί που θα θυμίσουν σε όλους τι ήταν ο Χο Τσι Μινχ και για ποιον λόγο τιμούν τη μνήμη του οι λαοί!

Δεν είναι “αριστερή στροφή της ΝΔ” -ή έστω του Δένδια, που εσχάτως λατρεύουν διάφοροι “αριστεροί” και θα τον φαντάζονταν με μουσάκι Χο Τσι Μινχ-, δεν είναι πρωταπριλιάτικη είδηση, ούτε γίνεται ακριβώς για τους σωστούς λόγους. Δεν παύει όμως, σε κάθε περίπτωση, να είναι εντυπωσιακό και να αφήνει τη φαντασία ελεύθερη για διάφορους πολιτικούς συνειρμούς.

Ο Ν. Δένδιας ανακοίνωσε ότι θα στηθεί προτομή του πασίγνωστου Βιετναμέζου κομμουνιστή ηγέτη Χο Τσι Μινχ! Του “θείου Χο”, που έγινε παγκόσμιο σύμβολο του αγώνα και στάθηκε η ψυχή του αγώνα του λαού του ενάντια σε δύο μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις (Γαλλία και ΗΠΑ κατά σειρά), πρωτοστατώντας στην ίδρυση του ανεξάρτητου σοσιαλιστικού Βιετνάμ -άσχετα από τη μετέπειτα πορεία της χώρας και τη στροφή της στην καπιταλιστική αγορά.

Παρόλα αυτά, η προτομή του Χο Τσι Μινχ θα στηθεί στην Έδεσσα για να αναδείξει το γεγονός ότι ήταν στις τάξεις του γαλλικού στρατού, κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου -το μεγάλο σφαγείο των λαών, που συνέβαλε καθοριστικά στη δική του πολιτική συνειδητοποίηση και τη μετέπειτα πορεία του- και πήρε μέρος στις μάχες στο Μακεδονικό μέτωπο!

Παράλληλα, η συμφωνία με το κράτος του Βιετνάμ ενδέχεται να συμπεριλάβει και τη μεταφορά της τέφρας του ηρωικού πολεμιστή Κώστα Σαραντίδη (γνωστού και ως Βιετ-Κώστα), ο οποίος πολέμησε στο πλευρό των Βιετ Μινχ και έφυγε από τη ζωή πέρσι το καλοκαίρι, πλήρης ημερών.

https://twitter.com/NikosDendias/status/1554016425689448448?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1554016425689448448%7Ctwgr%5Ec16a179fdf3440f982013c851362f147d6aefd0b%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.in.gr%2F2022%2F08%2F01%2Fpolitics%2Fparaskinio%2Fprotomi-tou-xo-tsi-min-stin-edessa%2F

Την ίδια στιγμή, ο σουρεαλισμός συνεχίζεται με τον Δένδια να καταθέτει στεφάνι, στην επίσκεψή του στο Ανόι, στο Μαυσωλείο του Χο Τσι Μινχ…

 

Ανεξάρτητα από τους λόγους που οδηγούν σε αυτή την κίνηση τις δύο κυβερνήσεις, και τους σκοπούς με τους οποίους θέλει να νοηματοδοτήσει το μνημείο η ελληνική πλευρά, η ουσία είναι πως η προτομή του κομμουνιστή ηγέτη Χο Τσι Μινχ θα στηθεί στην Έδεσσα εντός του επόμενου διαστήματος. Και αν μη τι άλλο δεν προσφέρεται μόνο για πολιτικούς συνειρμούς αλλά και για πολιτικές εκδηλώσεις-κινητοποιήσεις, που θα φροντίσουν να θυμίσουν στους πάντες -περαστικούς και όχι μόνο- ποιος ήταν πραγματικά ο Χο Τσι Μινχ και τι θυμίζει στους λαούς η μορφή του!

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: