Σπύρος Χαλβατζής: Τα μηνύματα του ξεσηκωμού του Πολυτεχνείου είναι επίκαιρα όσο ποτέ… (ΒΙΝΤΕΟ)

…όταν έχουν ακρωτηριαστεί εργατικά δικαιώματα όπως το 8ωρο, η παιδεία και η υγεία, έχουν επεκταθεί οι βάσεις του ΝΑΤΟ σε όλη τη χώρα, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, έχουμε καταστολή εργατικών λαϊκών κινητοποιήσεων όπως στη Μαλαματίνα, εντείνεται η κρατική καταστολή όπως δείχνει και το παράδειγμα της Πανεπιστημιακής αστυνομίας.

Στην επικαιρότητα των μηνυμάτων της εξέγερσης του Πολυτεχνείου αναφέρθηκε ο Σπύρος Χαλβατζής, στέλεχος του ΚΚΕ και αντιπρόεδρος του ΔΣ του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (την περίοδο της Χούντας ήταν μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ) μιλώντας σε εκπομπή του «Kontra» το βράδυ της Πέμπτης 17 Νοέμβρη, σημειώνοντας πως το Πολυτεχνείο ήταν αποτέλεσμα της ασίγαστης λαϊκής δράσης από την πρώτη μέρα της χούντας.

Υπογράμμισε ότι τα μηνύματα του Πολυτεχνείου σήμερα, είναι επίκαιρα όσο ποτέ, όταν έχουν ακρωτηριαστεί εργατικά δικαιώματα όπως το 8ωρο, η παιδεία και η υγεία, έχουν επεκταθεί οι βάσεις του ΝΑΤΟ σε όλη τη χώρα, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, έχουμε καταστολή εργατικών λαϊκών κινητοποιήσεων όπως στη Μαλαματίνα, εντείνεται η κρατική καταστολή όπως δείχνει και το παράδειγμα της Πανεπιστημιακής αστυνομίας.

Η επικαιρότητα των μηνυμάτων για ψωμί – παιδεία – ελευθερία, αποτυπώνεται στην κατάσταση που ζει σήμερα ο λαός με την ενεργειακή κρίση, που είχε ξεκινήσει πριν τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία και επιδεινώθηκε με αυτόν. Οι βάσεις, που έχουν επεκταθεί στη χώρα μας με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων αποτελούν μαγνήτη ολέθρου σε μια γενικότερη ανάφλεξη που προωθούν οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις στην ευρύτερη περιοχή σημείωσε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε πως την ίδια ώρα απογυμνώνονται τα ελληνικά νησιά ενώ η Τουρκική αστική τάξη κλιμακώνει την επιθετικότητά της. Γι’ αυτό το ΚΚΕ παλεύει για να κλείσουν οι ΝΑΤΟϊκές βάσεις στη χώρα μας, να μη φύγει κανένας φαντάρος έξω από τα σύνορά μας, και να επιστρέψει στην χώρα το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, που βρίσκεται σε ΝΑΤΟϊκές αποστολές.

Τα παλλαϊκά χαρακτηριστικά της εξέγερσης του Πολυτεχνείου

Κάνοντας μια ιστορική αναδρομή στο πολιτικό πλαίσιο που ίσχυε, σημείωσε πως η δικτατορία στη χώρα μας, προετοιμάστηκε χρόνια πριν. Ήταν σε ισχύ το Σύνταγμα του 1952, ένα σύνταγμα αντιδημοκρατικό, αντιλαϊκό, αντικομμουνιστικό. Το ΚΚΕ ήταν εκτός νόμου.

Γϊνονταν δολοφονίες αγωνιστών όπως ο Στέφανος Βελδεμίρης, ο Διον. Κερπινιώτης, ο Σωτήρης Πέτρουλας κ.α. Οι πολιτικές δυνάμεις στη χώρα, όπως στελέχη της ΕΡΕ και ο Γ. Παπανδρέου προετοίμαζαν το έδαφος λέγοντας ότι μπορεί να γίνει παραβίαση του αντιλαϊκού συντάγματος για να στρώσουν τα πράγματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο στη Γυάρο, πριν τελειώσει ο Απρίλης του ’67, βρίσκονταν πάνω από 7.000 αγωνιστές, και ο ίδιος ανάμεσά τους.

Αναφέρθηκε επίσης στο ρόλο του παλατιού και σημείωσε πως το πραξικόπημα στηρίχθηκε από τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, την ΕΟΚ και τμήματα της αστικής τάξης, που ήθελαν τη δικτατορία στη χώρα μας.

Κατήγγειλε ότι τα τελευταία χρόνια γίνεται μια συστηματική προσπάθεια από δυνάμεις αστικής τάξης και μερίδας μέσων ενημέρωσης να διαστρεβλώσουν την ιστορία του Πολυτεχνείου, που ήταν μια λαϊκή εξέγερση, που πήρε παλλαϊκά και πανεργατικά χαρακτηριστικά, που δημιούργησε προϋποθέσεις βαθύτερων ανακατατάξεων στη λαϊκή συνείδηση. Ηταν ένα ποιοτικό άλμα, όταν λαός και νεολαία, ξεπέρασαν τον φόβο την μοιρολατρία και την ηττοπάθεια και αντιστάθηκαν. Αυτή την παρακαταθήκη φοβούνται και σήμερα, επισήμανε χαρακτηριστικά και κάλεσε ιδιαίτερα τη νέα γενιά να πάρει το νήμα του αγώνα και να συνεχίσει να αγωνίζεται συλλογικά για τα δικαιώματά της.

Δείτε το βίντεο:

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: