Σ. Διγενή: Από το «I can’t breathe», της Μινεάπολις, στο «Πονάω» της Ν. Σμύρνης – Ο τρόμος ως εργαλείο “κοινωνικής υγιεινής”

«Ο τρόμος είναι εργαλείο κοινωνικής υγιεινής», έλεγε ο Λένιν και σήμερα ο «εχθρός – λαός» το θυμάται ξανά και ξανά, με τον πιο βάρβαρο τρόπο, στη Ν. Σμύρνη, στο Χαλάνδρι, στους Αμπελόκηπους, στην Κυψέλη, στον Κολωνό, στη Νίκαια, στη Θεσσαλονίκη…

Κανείς μόνος του στην επίθεση που δεχόμαστε

«Ο τρόμος είναι εργαλείο κοινωνικής υγιεινής», έλεγε ο Λένιν και σήμερα ο «εχθρός – λαός» το θυμάται ξανά και ξανά, με τον πιο βάρβαρο τρόπο, στη Ν. Σμύρνη, στο Χαλάνδρι, στους Αμπελόκηπους, στην Κυψέλη, στον Κολωνό, στη Νίκαια, στη Θεσσαλονίκη… Στο κατάπτυστο, διχαστικό «διάγγελμά» του ο πρωθυπουργός της κατεστραμμένης χώρας έκρινε πως δεν χρειαζόταν να καταγγείλει τη βία της αστυνομίας, αλλά μόνο την αντίδραση σε αυτήν τη βία. Μια κίνηση που θύμισε τη σιωπή του Τραμπ στο θέμα Φλόιντ και τους καταγγελτικούς φανφαρονισμούς του για το κίνημα που ξέσπασε μετά.

Ο κ. Μητσοτάκης, κρίνοντας πως δεν χρήζουν διαγγέλματος θέματα ανεργίας, φτώχειας, κατάχρησης εξουσίας, παιδεραστίας, αστυνομικής τρομοκρατίας και τόσα άλλα, κατέκτησε επαξίως το θλιβερό ρεκόρ χιλιάδων αρνητικών σχολίων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Από το «I can’t breathe», της Μινεάπολις, στο «Πονάω» της Ν. Σμύρνης, συλλαβίζουμε στις λεπτομέρειές τους τις εφιαλτικές συνθήκες του επιθετικού και του απάνθρωπου καπιταλισμού, νιώθουμε τι σημαίνει στην πράξη και στην καθημερινότητα κρατική τρομοκρατία και καταστολή, απέναντι όχι μόνο σε όλους όσοι αγωνίζονται, διεκδικούν και βγαίνουν στον δρόμο, αλλά και σε ανθρώπους που απλώς κινούνται στην πόλη.

Βία, αυταρχικότητα και αστυνομοκρατία είναι τα συστατικά στοιχεία της κρατικής κυβερνητικής πολιτικής. Στόχος να εκφοβίσει το λαό και να τον κάνει να νιώσει ένοχος για την ανεξέλεγκτη επιδείνωση της πανδημίας. Αντί να θωρακίσει αποφασιστικά το δημόσιο σύστημα Υγείας, να προστατεύσει τον κόσμο στους χώρους εργασίας και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, επιλέγει να φέρνει αντιλαϊκούς νόμους, να μαγειρεύει νομοθετικά τερατουργήματα στα Εργασιακά, το νέο συνδικαλιστικό νόμο και να κινητοποιεί αφηνιασμένους αστυνομικούς να τρομοκρατούν και να κακοποιούν πολίτες.

Κρατικός τραγέλαφος

Κάνοντας μια σύντομη αναδρομή σε μερικά μόνο κατορθώματα της κυβερνητικής τακτικής, ξεχωρίζουμε τη θρασύτατη εισβολή της αστυνομίας στο σπίτι του σκηνοθέτη Ινδαρέ, στο Κουκάκι, τους αστυνομικούς που βασάνισαν τον Βασίλη Μάγγο στον Βόλο, τη βίαιη διάλυση της συγκέντρωσης στη δίκη της ΧΑ, τους αστυνομικούς που ξυλοκόπησαν ολόκληρη την οικογένεια Κατή στον Κολωνό, την αποστολή διμοιριών στον Εβρο, την άγρια καταστολή σε φοιτητές και εργαζόμενους που αντιδρούν στην κυβερνητική πολιτική, την αδικαιολόγητη επέμβαση στην επέτειο του Πολυτεχνείου, τα θρασύτατα πανηγυρτζίδικα εγκαίνια στην Ομόνοια, με την ταυτόχρονη επίθεση των ΜΑΤ σε πλατείες της Κυψέλης, την απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση πολιτών από ΜΑΤατζήδες στο πάρκινγκ της Μπουμπουλίνας, τη φωτιά στη Μόρια, τα ΜΑΤ σε Χίο και Λέσβο, την πρόσληψη αστυνομικών στα πανεπιστήμια, τα ΜΑΤ που κυνηγούν μαθητές που διαμαρτύρονται σε εμπορικό κέντρο, τον εξευτελισμό φοιτητή στο Μουσείο και της γυναίκας στην πλατεία Βικτωρίας και πολλά ακόμη…. Ο Συνήγορος του Πολίτη ανέφερε ότι οι καταγγελίες για αστυνομική βία έχουν αυξηθεί κατά 75%.

Εγκλημα διαρκείας

Γι’ αυτό το επικίνδυνο κράτος μιλάμε, που έχει οικοδομηθεί με ευθύνη όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων και των προηγούμενων, αυτών που σήμερα υποκριτικά διαμαρτύρονται για την ένταση της καταστολής, όταν αυτή έχει και το δικό τους αποτύπωμα, των δικών τους νόμων και πρακτικών. Επί των ημερών τους, για παράδειγμα, με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αστυνομικοί συνέπραξαν στη βάναυση δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου. Άλλωστε, όλοι μαζί δηλώνουν πως το κράτος έχει συνέχεια. Κι αυτό το συνεχιζόμενο έγκλημα δεν θα μπορούσε παρά να έχει και την υπογραφή της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ. Την κυβέρνηση της τραγελαφικής ανευθυνότητας, του «Σκόιλ Ελίκικου», του Μεγάλου Περιπάτου, του τσιμέντου στην Ακρόπολη, με τις ελαφρώς καμένες Μυκήνες, την πεσμένη πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης την πρώτη μέρα λειτουργίας της, το θράσος των γαλάζιων στελεχών που εμβολιάζονται εκτός σειράς, το περιβόητο χαρτάκι στην αίθουσα σύνταξης της ΕΡΤ, με οδηγίες για το τι πρέπει να αναφέρουν και τι να αποκρύπτουν στις ειδήσεις, τον Γεωργιάδη που ζητάει να του παραδοθούν τα κλειδιά των επιχειρήσεων, γιατί, όπως είπε, «τι να τα κάνετε τα επιδόματα, θα γίνετε 300 κιλά», του γλεντιού στο μπαλκόνι βουλευτή της Ικαρίας, του ανοίγματος του Τουρισμού και της «ατομικής ευθύνης», των προσλήψεων χιλιάδων αστυνομικών αντί γιατρών, των παγουρίνο και των γιγαντιαίων παιδικών μασκών, της κλεισμένης Εθνικής οδού λόγω χιονιού και των προαστίων χωρίς ρεύμα για μέρες, της σφιχταγκαλιασμένης με τον θώκο της Μενδώνη, που δεν παραιτείται, αφού παραπλανήθηκε από τη βαθιά υποκριτική τέχνη του Λιγνάδη. Και το σουρεαλιστικό σκηνικό συμπληρώνεται με τον πρωθυπουργό να βολτάρει ανέμελος στην Πάρνηθα, όταν η πολιτική της κυβέρνησής του είναι επικίνδυνη για το λαό και έχει πυροδοτήσει τεράστια λαϊκή αγανάκτηση, οργή, αλλά και μαζική κινητοποίηση. Κατάφερε να ενώσει και να βγάλει στους δρόμους χιλιάδες ανθρώπων από συλλόγους, εργατικά σωματεία, φορείς, συλλογικότητες, ακόμη και πολίτες που δεν συμμετέχουν συνήθως σε κινητοποιήσεις.

Κράτος αποτελεσματικό για τους λίγους

Ολα αυτά κι άλλα πολλά παρόμοια θα μπορούσαν να είναι για γέλια, αν δεν ήταν πραγματικά αδιανόητα, απαράδεκτα και πολλά απ’ αυτά απάνθρωπα κι εγκληματικά. Το αναποτελεσματικό για τους πολλούς και αποτελεσματικότατο για τους λίγους κράτος, η κυβέρνηση της ΝΔ παίζουν με ιδιαιτέρως εύφλεκτα υλικά, βάζουν τον αυταρχισμό στην καθημερινότητά μας, υποθάλπουν φασίζουσες λογικές ενώ τα «πάρε – δώσε» τους με ύποπτους μηχανισμούς και προβοκάτορες δεν τους «ξεπλένουν» από τις ευθύνες τους για την κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής τους στην Υγεία, αλλά και σε όλα τα μέτωπα που έχουν ανοίξει. Δεχόμαστε επίθεση, αλλά αυτήν τη φορά κανείς δεν είναι μόνος του. Συνεχίζουμε όλοι μαζί να υπερασπιζόμαστε την υγεία, τη ζωή μας, τα δικαιώματά μας στη δουλειά και στη μόρφωση των παιδιών μας. Δεν θα περάσουν η βία, η τρομοκρατία και η καταστολή τους.

Σεμίνα Διγενή

Πηγή Ριζοσπάστης

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: