Ψαρεύοντας ψήφους σε θολά νερά και στο βούρκο του εθνικισμού

Εδώ δεν είναι απλό πρόβλημα ανάλυσης, όπου χάνεται το ταξικό μες στο εθνικό, πατριωτικό μέτωπο και τον αντιμνημονιακό χυλό. Είναι πρωτίστως ζήτημα καιροσκοπισμού, που ψαρεύει ψηφοφόρους σε θολά νερά, ακόμα και στα βούρκο του εθνικισμού-φασισμού. Με δυο λόγια, αυτό ακριβώς που περιγράφει πολιτικά ο όρος “οπορτουνισμός”.

Θυμάστε το 92′, στα “σκοπιανοφάγα” συλλαλητήρια των Μακεδονομάχων, που συμμετείχε στον εθνικιστικό παροξυσμό και ο Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου -διατεθειμένος να συμμαχήσει και με το Μεσαίωνα, για να φέρει αυτήν την πρόοδο; Θυμάστε μήπως και τον Κύρκο να κριτικάρει το ΚΚΕ για την απουσία του, λέγοντας πως “είμαστε όλοι εδώ, πλην Λακεδαιμονίων”;

Τα χρόνια έχουν περάσει κι έχει κυλήσει πια αρκετό νερό στο αυλάκι. Ο ΣΥΡΙΖΑ τηρεί πλέον “υπεύθυνη”, κοσμοπολίτικη θέση, υπέρ της σύνθετης ονομασίας και της Pax Americana στα Βαλκάνια. Το αστικό πολιτικό σύστημα άφησε πίσω του την “εθνική ομοψυχία”, βλέποντας πως το δίπολο “Μακεδονομάχοι vs Διεθνιστές” εγκλωβίζει πιο αποτελεσματικά λαϊκές συνειδήσεις.

Αλλά ένα κομμάτι που αποσπάστηκε από το ΣΥΡΙΖΑ και βρίσκεται σήμερα στη ΛΑΕ, δεν ξεχνά τις πατριωτικές καταβολές του, επιχειρώντας να γεφυρώσει το χάσμα με τους Λακεδαιμόνιους. Κι αφού δεν του κάθονται αυτοί του ΚΚΕ για μια “αριστερή ενότητα” χωρίς αρχές, βρήκε μπόσικους για υποκατάστατο τους Σπαρτιάτες.gr, και το πολιτικό τους κόμμα-εκπομπή (τύπου ΚΟΛΑΝ) -δίκτυο κοινωνικής δράσης και… αλληλεγγύης.

Ένα απλό κολάζ με πλάνα από παλιότερες εκπομπές, τους καλεσμένους και τη θεματολογία της, είναι αρκετά για να βγάλει κανείς ασφαλές συμπέρασμα για το πολιτικό της ποιόν: Πλεύρης, Λαγός, φασιστικοί χαιρετισμοί, 21η Απρίλη, Γιώργος Παπαδόπουλος κοκ…

Κάποιοι πίστεψαν πως -δεν μπορεί- είναι τρολάρισμα και φωτομοντάζ. Έλα όμως που υπάρχει ως τεκμήριο το σχετικό βίντεο από την εκπομπή με τον άκρως δηλωτικό και “αγωνιστικό” τίτλο “Επανελλήνισις” -που σημαίνει πως έχει μεσολαβήσει ένας αφελληνισμός της χώρας μας- με το Λαφαζάνη να σχολιάζει πως έχει ένα θαυμάσιο και παρεξηγημένο τίτλο (υπονοώντας τους “Σπαρτιάτες”)!

Ο Λαφαζάνης δεν είναι απλά καλεσμένος σε κάποιο εχθρικό ή ουδέτερο περιβάλλον, αλλά ακούει το πολιτικό εγκώμιο του παρουσιαστή-συντονιστή, σα να ήταν ομοϊδεάτες, ενώ βρίσκουν κοινό τόπο σε μια σειρά ζητήματα -όσο διασκεδαστική κι αν είναι η εμφανής αμηχανία των τηλεθεατών της εκπομπής, που εμφανίζεται στο πλαίσιο δίπλα από το κεντρικό πλάνο.

Εδώ δεν είναι απλό πρόβλημα ανάλυσης, όπου χάνεται το ταξικό μες στο εθνικό, πατριωτικό μέτωπο και τον αντιμνημονιακό χυλό. Είναι πρωτίστως ζήτημα καιροσκοπισμού, που ψαρεύει ψηφοφόρους σε θολά νερά, ακόμα και στα βούρκο του εθνικισμού-φασισμού. Με δυο λόγια, αυτό ακριβώς που περιγράφει πολιτικά ο όρος “οπορτουνισμός”. Και εις κατώτερα…

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: