«Ποιον περιμένετε να ‘ρθει, ποιον καρτεράτε να σας σώσει…» – Με Γιώργη Αμπαζή, Άννα Βερνιώτου, Αγλαΐα Κυρίτση και Άρη Μιχαλάκη το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ στη Χίο

Το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ που εκπροσωπεί το δυναμικό αγωνιστικό παρόν και μέλλον του νησιού. Αποτελείται από ανθρώπους που ξεχωρίζουν για τη σταθερή – μαχητική παρουσία στο κίνημα και στους αγώνες, για την ανιδιοτελή προσφορά τους, τη συγκρότηση και τις ικανότητές τους

Ηχηρό, δυναμικό και ξεκάθαρο μήνυμα για την ισχυροποίηση του ΚΚΕ στάλθηκε με την παρουσίαση του ψηφοδελτίου του ΚΚΕ στη Χίο και για τα νησιά Οινούσσες, Ψαρά. Με μεγάλη συμμετοχή στην αίθουσα του Ομηρείου, από νωρίς βρέθηκαν εργατοϋπάληλλοι, αγρότες, γυναίκες, νεολαία, αυτοαπασχολούμενοι και επιστήμονες, εκπαιδευτικοί, συνταξιούχοι.

Την εισηγητική ομιλία στην εκδήλωση έκανε ο Γραμματέας της Τομεακής Επιτροπής Χίου του ΚΚΕ, Λευτέρης Μπαρμπαγιάννης. Ξεκίνησε λέγοντας ότι «δεν υπάρχουν λόγια και από δω για να εκφράσουμε την απέραντη θλίψη μας γι’ αυτή την ανείπωτη τραγωδία στα Τέμπη, για να εκφράσουμε τα συλλυπητήριά μας στους συγγενείς των αθώων αυτών θυμάτων αυτής της μεγάλης τραγωδίας. Δεν μπορεί να χωρέσει ανθρώπου νους ότι εν έτει 2023 δύο τρένα για αρκετή ώρα πλησίαζαν το ένα το άλλο στις ίδιες ράγες…», απαιτώντας να υπάρξει πλήρης διερεύνηση των αιτιών αυτής της τραγωδίας, να μη συγκαλυφθεί τίποτα και ότι το ΚΚΕ θα δώσει όλες του τις δυνάμεις γι’ αυτό!

Ανέλυσε ότι η τραγωδία στα Τέμπη δεν ήταν κάτι που ήρθε από το πουθενά, αφού εδώ και καιρό υπήρχαν ενδείξεις, προειδοποιήσεις και πολυάριθμες καταγγελίες από τους εργαζόμενους ότι έχει διαμορφωθεί μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση στον σιδηρόδρομο. Πριν λίγες μέρες την είχε καταγγείλει με ανακοίνωσή της η συνδικαλιστική παράταξη του ΚΚΕ στους σιδηροδρομικούς, με τη σοκαριστική πρόβλεψη ότι «δεν θα περιμένουμε το δυστύχημα που έρχεται, για να τους δούμε να χύνουν κροκοδείλια δάκρυα κάνοντας διαπιστώσεις». Το είχε καταγγείλει και το ΚΚΕ μέσα από το βήμα της Βουλής. Συνεπώς, δεν πρόκειται για μια «κακή στιγμή», δεν πρόκειται για δυστύχημα ή ατύχημα, πρόκειται για προδιαγεγραμμένο έγκλημα με αιτίες και ενόχους τη διαχρονικά εγκληματική πολιτική την οποία υπηρέτησαν όλα τα αστικά κόμματα και οι κυβερνήσεις τους.

Σε ό,τι αφορά τις εκλογές τόνισε ότι όλο και πιο δύσκολα πια κρύβεται ότι ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ έχουν τέτοια σύγκλιση και τέτοια ταύτιση θέσεων στα βασικά ζητήματα που καθορίζουν τη ζωή του λαού και την πορεία της χώρας, που κάλλιστα μπορούν να σχηματίσουν μεταξύ τους κυβέρνηση ενώ πρόθυμο για τα αντιλαϊκά σενάρια δηλώνουν και το ΜέΡΑ25 και η Ελληνική Λύση.

Το μεγάλο τους πρόβλημα, όπως είπε, «είναι ότι αυτό δεν το βλέπει μόνο το ΚΚΕ, αλλά και ευρύτερες λαϊκές δυνάμεις γι’ αυτό και επιδιώκουν να αποτρέψουν την εκλογική ενίσχυση του ΚΚΕ στις ερχόμενες εκλογές, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «μεγάλα τμήματα δεν τους εμπιστεύονται και το χειρότερο για αυτούς είναι ότι έχουν αυξηθεί σημαντικά αυτοί που παρακολουθούν και συμφωνούν με τις θέσεις και τις δράσεις του ΚΚΕ που καταλαβαίνουν το πόσο σημαντικό είναι για τον λαό, για το παρόν και το μέλλον του η ισχυροποίηση του ΚΚΕ.

Ενώ αντίθετα, τα ιδεολογήματα της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ χρεοκοπούν με πάταγο και με βαριές συνέπειες για τη ζωή τους. Αποδεικνύεται ότι είναι μια απάτη οι υποσχέσεις τους, ότι η ανάπτυξη που υπηρετεί την κερδοφορία των μεγάλων καπιταλιστών ωφελεί και τους εργαζόμενους. Αποδείχτηκε με τον χειρότερο τρόπο στα Τέμπη!

Είναι πια πολλοί αυτοί που νιώθουν πόσο σωστό, πόσο δυνατό και αληθινό είναι το σύνθημά μας ότι “μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό με ΚΚΕ πιο ισχυρό”, πως δεν υπάρχουν κυβερνητικοί σωτήρες, πως ο λαός γίνεται παντοδύναμος και πρωταγωνιστής μόνο όταν βρίσκεται στον δρόμο του αγώνα, όταν παλεύει ασυμβίβαστα για τα δικαιώματά του στον δρόμο της ανατροπής.

Αυτό το σύνθημα δεν το φτιάξαμε μόνοι. Το διαμορφώσαμε μαζί με όλους αυτούς που συμπορεύτηκαν μαζί μας, το ανάδειξε η δράση και η πείρα των χιλιάδων που αγωνιστήκαμε και δράσαμε μαζί. Το ανάδειξε ο ξεσηκωμός του λαού της Χίου ενάντια στην εισβολή των ΜΑΤ που ανάγκασε την κυβέρνηση της ΝΔ να τα πάρει άρον άρον πίσω ταπεινωμένη. Ο ξεσηκωμός όλα αυτά τα χρόνια που ακυρώνουν τη δημιουργία φυλακών ψυχών κόντρα στην ΕΕ, τις κυβερνήσεις και τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.

Το διαμορφώσαμε μαζί με τους υγειονομικούς και τα εργατικά σωματεία στον αγώνα και έξω από τις πύλες του Νοσοκομείου της Χίου για να προστατευτεί ο λαός από την πανδημία. Κόντρα στις τεράστιες ελλείψεις στο νοσοκομείο, στο ΕΚΑΒ και στην Πρωτοβάθμια Υγεία στο νησί, σε άλλους πολυάριθμους αγώνες για τα δικαιώματα των γυναικών, των Ατόμων με Αναπηρίες, των εμποροϋπαλλήλων, των οικοδόμων, των εκπαιδευτικών, των μαστιχοπαραγωγών.

Η ορθότητα και η δύναμή του επιβεβαιώθηκε ακόμα στη μαζική αγωνιστική δράση που ματαίωσε πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας ανέργων, βιοπαλαιστών και συνταξιούχων, από τον ξεσηκωμό των φοιτητών που δεν επέτρεψε την επιβολή της αστυνομίας στα ιδρύματα.

Αυτό το σύνθημα, αυτή η προτροπή που θέλει τον λαό όρθιο και μαχητή, που εμπνέει εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του, πρέπει να αναδειχθεί δυνατό και μέσα από τις εκλογές με την ενίσχυση του ΚΚΕ.

Ας φανταστούμε πώς θα ήταν τα πράγματα με ένα πολύ πιο δυνατό ΚΚΕ σε ό,τι αφορά την τύχη των τροπολογιών που κατέθεσε και απέρριψαν όλα τα αστικά κόμματα για την παύση πλειστηριασμών, για την επαναφορά και καταβολή του 13ου και 14ου μισθού και σύνταξης στους εργαζόμενους στο Δημόσιο και τους συνταξιούχους, για τις ρυθμίσεις για τα χρέη ατομικής ασφάλισης προς τα ασφαλιστικά ταμεία των μη μισθωτών και των ασφαλισμένων στον ΟΓΑ, για το εφάπαξ των ελεύθερων επαγγελματιών μηχανικών, για την άμεση μονιμοποίηση των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών κόντρα στην αντιδραστική – τιμωρητική αξιολόγηση», σημείωσε.

Το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ στο νησί

Τέλος, παρουσίασε το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ που εκπροσωπεί όπως είπε «…το δυναμικό αγωνιστικό παρόν και μέλλον του νησιού. Αποτελείται από ανθρώπους που ξεχωρίζουν για τη σταθερή – μαχητική παρουσία στο κίνημα και στους αγώνες, για την ανιδιοτελή προσφορά τους, τη συγκρότηση και τις ικανότητές τους», παρουσιάζοντας τα βιογραφικά των υποψηφίων αλφαβητικά:

  • Γιώργης Αμπαζής, περιφερειακός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Δάσκαλος. Συνδικαλιστής στην ΑΔΕΔΥ.
  • Άννα Βερνιώτου, πρόεδρος της Ένωσης Φοροτεχνικών – Λογιστών Χίου.
  • Αγλαΐα Κυρίτση, δημοσιογράφος. Επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
  • Άρης Μιχαλάκης, μαθηματικός, πρόεδρος του Σωματίου Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χίου και μέλος της διοίκησης του ΕΚΧ.

Στη συνέχεια το λόγο πήραν οι υποψήφιοι του Κόμματος.

Ειδικότερα ο Γ. Αμπαζής ανέλυσε μεταξύ άλλων την ανάγκη στήριξης του Κόμματος για τη θέση του ενάντια στην επικίνδυνη εμπλοκή της χώρας στο ΝΑΤΟ που παζαρεύει το Αιγαίο στο όνομα της «ΝΑΤΟικής συνοχής», δεν αναγνωρίζει σύνορα στο Αιγαίο. Εμπλοκή, που στηρίζουν όλα τα Κόμματα του κεφαλαίου, με ανυπολόγιστους κινδύνους για το λαό και την οποία μπορεί να σταματήσει μόνο ο λαός με δυνατό ΚΚΕ.

Η Άννα Βερνιώτου κάλεσε τους αυτοαπασχολούμενους σε στήριξη του ΚΚΕ, λέγοντας ότι όταν οι κυβερνήσεις αναφέρονται στη στήριξη της «μεσαίας τάξης», εννοούν τα ανώτερα στρώματα των μικρομεσαίων όχι την πλειοψηφία που την πνίγουν στα δάνεια, που τη φτωχοποιούν με τη φορολογία και που την τσακίζουν τα μονοπώλια οι μεγάλοι όμιλοι.

Η Αγλαΐα Κυρίτση ανέλυσε τους αγώνες του Κόμματος στα νησιά, μέσα από τη «Λαϊκή Συσπείρωση», τον αγώνα για το Προσφυγικό, τον ΦΠΑ και άλλα μέτωπα, ενισχύοντας το σύνθημα «Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό» με το ποίημα του Φ. Αγγουλέ, «ποιον περιμένετε να ‘ρθει, ποιον καρτεράτε να σας σώσει».

Ο Άρης Μιχαλάκης τόνισε ότι οι κομμουνιστές βρέθηκαν μπροστά στους αγώνες των εργαζομένων στο νησί, στις απολύσεις, στην περίοδο της πανδημίας, για την Υγεία, την ακρίβεια, για τις Συλλογικές Συμβάσεις, οργάνωσαν τους αγώνες σε εμποροϋπαλλήλους – ιδιωτικούς υπαλλήλους, καλώντας τους εργαζόμενους να στηρίξουν το Κόμμα.

Τέλος, σύντομο χαιρετισμό και κάλεσμα στήριξης του ΚΚΕ έκαναν συνδικαλιστές και συμπορευόμενοι με το ΚΚΕ και συγκεκριμένα οι: Γιάννης Μακριδάκης, συγγραφέας – αγρότης, ο Γιάννης Λαμπαδοχυτόςπρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Χίου, ο Στέλιος Κουμπιάς, πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΠΕΣ-ΝΑΤ, η Κλαίρη Κωστάλα από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Δ. Χίου, ο Γιάννης Κουκουλάρης, φοιτητής και μέλος του ΔΣ του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

902.γρ

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: