Ο Ταλιμπάν των αστών, οι Ταλιμπάν του Αφγανιστάν και το ΚΚΕ

Ο Ι. Πρετεντέρης εξηγεί σαν νεοφιλελεύθερος Ταλιμπάν τις προτεραιότητες της τάξης του. Μέτωπο ενάντια στους πρόσφυγες, σε όποιον μιλάει για ιμπεριαλισμό και στους Ταλιμπάν που εξόπλισε και έθρεψε η Δύση…

Αν μη τι άλλο, η φωτογραφία του Πρετεντέρη δίπλα στον τίτλο Ταλιμπάν, είναι πετυχημένη σημειολογικά, και μοιάζει με ομολογία. Ωστόσο, έχει ενδιαφέρον και η ουσία του άρθρου, καθώς ο Ταλιμπάν των νεοφιλελεύθερων έρχεται να μας κατηχήσει σχετικά με τους Ταλιμπάν, και τις παρεξηγήσεις που προέκυψαν, όσο έλειπε σε άδεια.

Ο Πρετεντέρης μας μιλάει για τον “παγκόσμιο Ισλαμισμό” που απειλεί τον πολιτισμό μας, και τον “παγκόσμιο ανθρωπισμό”, που προφανώς είναι η “πολιτισμένη Δύση”. Αναπαράγει αμάσητη τη θεωρία του Σ. Χάντιγκτον περί “σύγκρουσης πολιτισμών” και είναι πρόθυμος να μας πλασάρει χρεοκοπημένα ιδεολογήματα, που κρύβουν την πραγματική σύγκρουση και την ουσία των εξελίξεων.

Ο Πρετεντέρης μας λέει ότι είναι με όποιον πολεμά τους Ταλιμπάν, είτε είναι νεοφιλελεύθερος, είτε ιμπεριαλιστής, είτε χορτοφάγος -όπως ήταν πχ ο Χίτλερ, τον οποίο στήριξε διακριτικά κάποτε η Δύση, για να στραφεί εναντίον της Σοβιετικής Ένωσης. Ο αρθρογράφος δεν έχει απολύτως τίποτε να μας πει για τον καιρό που ο “παγκόσμιος ανθρωπισμός” -δηλαδή τα ΜΜΕ της ιμπεριαλιστικής Δύσης- βάφτιζαν τους πρόγονους των Ταλιμπάν και τον Μπιν Λάντεν ως “μαχητές της ελευθερίας”, γιατί το απόλυτο κριτήριό τους ήταν ο “ψυχρός” πόλεμος κατά του παγκόσμιου κομμουνισμού.

Αντιστοίχως, σήμερα κανείς από το σινάφι του Πρετεντέρη δεν εξηγεί ποιος χρηματοδότησε οργανώσεις σαν το ISIS, που θεωρείται επίσης στην παρούσα συγκυρία ως το απόλυτο κακό. Δεν είναι εκπληκτικό ότι αν ξύσεις ελάχιστα την επιφάνεια του απόλυτου σκοταδισμού και των Μουτζαχεντίν, θα δεις το αποτύπωμα του “παγκόσμιου ανθρωπισμού” και των θεωρητικά εχθρών της;

Ο Πρετεντέρης μπλέκει τις αναλύσεις του ΚΚΕ για τον ιμπεριαλισμό με τον Βαρουφάκη. Δε νιώθει καμία ανάγκη να παραθέσει τις θέσεις του ΚΚΕ ή κάποια ανακοίνωση που να πιστοποιεί τα λεγόμενά του. Του αρκεί να επιβεβαιώσει ένα βλακώδες στερεότυπο (ότι κάθε εχθρός μιας ιμπεριαλιστικής υπερδύναμης είναι δυνάμει σύμμαχος), για την εμπέδωση του οποίου εργάστηκε σκληρά και ο ίδιος. Μαθημένα όμως τα βουνά από τέτοιες φτηνές προβοκάτσιες της πλάκας.

Ο Πρετεντέρης λέει, τέλος, πως δε θα αφήσει να γίνει η Πλατεία Βικτωρίας Κανταχάρ. Το ελληνικό αστικό κράτος δεν είχε κανένα πρόβλημα να κάνει “Κανταχάρ” το Αφγανιστάν και να συνδράμει με τις δικές του δυνάμεις στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στη χώρα. Αλλά αφού έσπειρε ανέμους, δηλώνει απρόθυμο να θερίσει θύελλες και ετοιμάζει από τώρα το μέτωπο ενάντια στους απελπισμένους Αφγανούς που -με μαθηματική ακρίβεια- θα εγκαταλείψουν μαζικά την περιοχή τους, αφού απόλαυσαν τις υπηρεσίες του “παγκόσμιου ανθρωπισμού”.

Μόνο ένας νεοφιλελεύθερος Ταλιμπάν θα μπορούσε να εξηγήσει με ωμό κυνισμό τις προτεραιότητες της τάξης του και του ιμπεριαλιστικού στρατοπέδου. Και αν μη τι άλλο στην ταλιμπανική ιεραρχία, ο κ. Πρετεντέρης δεν αφήνει πολλούς να αμφισβητήσουν τα πρωτεία του.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: