Μια διεθνής συνάντηση κομμουνιστών στην Τουρκία, κάτω από τη μύτη του Ερντογάν

Ανοίγει σήμερα τις εργασίες της η 21η Διεθνής Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, με θέμα «100 χρόνια από την ίδρυση της Κομμουνιστικής Διεθνούς. Η πάλη για την ειρήνη και το σοσιαλισμό συνεχίζεται!».

Η 21η Διεθνής Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων ανοίγει σήμερα τις εργασίες της στη Σμύρνη. Και αποκτά ιστορικό χαρακτήρα, όχι μόνο γιατί γίνεται σε μια χώρα όπου οι κομμουνιστές δρουν ουσιαστικά σε καθεστώς παρανομίας, αλλά και για μια σειρά ακόμα λόγους.

Καταρχάς είναι η πρώτη φορά που συνδιοργανώνεται από δύο Κομμουνιστικά Κόμματα: το ΚΚ Τουρκίας και το ΚΚΕ, σε μια κίνηση με ιδιαίτερο συμβολισμό, ενάντια στα πολεμοκάπηλα σενάρια που καλλιεργούν τον εθνικιστικό μίσος μεταξύ των δύο λαών.

Κατά δεύτερον, λόγω της συγκυρίας στην οποία γίνεται, με την τουρκική εισβολή στη Συρία, που καθιστά επίκαιρο το σύνθημα “η πάλη για την ειρήνη και το σοσιαλισμό συνεχίζεται!” και πιθανότατα θα βρεθεί στο επίκεντρο των σχετικών συζητήσεων.

Ένα τρίτο σημαντικό σημείο είναι η μαζική συμμετοχή 70 κομμάτων από 60 διαφορετικές χώρες, μέσα σε αρκετά δύσκολες και σύνθετες συνθήκες. Μπορεί αυτά τα κόμματα να μην είναι ακόμα μαζικά, συγκριτικά με το ένδοξο παρελθόν του κομμουνιστικού κινήματος τον περασμένο αιώνα, βάζουν όμως σημαντικά θεμέλια για την ανασυγκρότησή του σε στέρεες βάσεις.

Το τέταρτο βασικό σημείο είναι προφανώς το θέμα της διεθνούς συνάντησης που είναι αφιερωμένη στα 100 χρόνια από την ίδρυση της Κομμουνιστικής Διεθνούς, τα συμπεράσματα από τη διαδρομή της και την ιστορική της πείρα.

Κι αν κάποιοι πιστεύουν πως οι κομμουνιστές μαζεύονται για να τα πουν μεταξύ τους και να συμφωνήσουν σε όλα, είναι βαθιά νυχτωμένος, καθώς η σχετική συζήτηση αναμένεται να είναι πλούσια, με ενδιαφέρουσες εισηγήσεις, αλλά και πιθανή διαπάλη ως προς τα συμπεράσματα και τις προεκτάσεις στο σήμερα, που δε γίνονται αντιληπτά με τον ίδιο ακριβώς τρόπο από όλα τα κόμματα που συμμετέχουν -πχ ως προς τα αντιφασιστικά μέτωπα, τον ρόλο της σοσιαλδημοκρατίας, την πείρα από συμμετοχή σε αστικές κυβερνήσεις κτλ.

Οι εργασίες της συνάντησης, που θα διαρκέσει από σήμερα έως την Κυριακή, θα ανοίξουν με τις εισηγήσεις του Κεμάλ Οκουγιάν, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Τουρκίας, και του Δ. Κουτσούμπα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Την πολυμελή αντιπροσωπεία του ΚΚΕ συμπληρώνουν οι:

-Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ
-Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων
-Λευτέρης Νικολάου – Αλαβάνος, ευρωβουλευτής και μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων
-Άρης Ευαγγελίδης, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/comments.php on line 6

3 Trackbacks

Κάντε ένα σχόλιο: