ΚΚΕ και Generation Z

Το ΚΚΕ εμπιστεύεται ειλικρινά τη νεολαία. Άλλες δυνάμεις τη θεωρούν ώριμη να ψηφίζει στα 17, αλλά απορούν ειρωνικά πώς κατάφεραν οι μαθητές να υπολογίσουν πόσοι καθηγητές αντιστοιχούν στις δαπάνες για το ΝΑΤΟ.

Ένα αφιέρωμα πριν από μερικές βδομάδες του ελληνικού Vice συγκέντρωσε τις απόψεις των κοινοβουλευτικών κομμάτων -πλην Ελληνικής Λύσης- για ζητήματα που απασχολούν τη λεγόμενη gen Z -τη σημερινή γενιά νέων δηλαδή. Στη συνέχεια μπορείτε να δείτε τις απαντήσεις του ΚΚΕ στα ερωτήματα για τη νέα γενιά, τη σχέση της με την πολιτική, τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει, τι κάνει το ΚΚΕ για να την προσεγγίσει και αν αυτή εκπροσωπείται στα όργανά του.

Τι άποψη πιστεύετε ότι έχει η Gen Z για την πολιτική;

ΚΚΕ: Αρχικά, το σίγουρο είναι ότι έχει άποψη. Προβληματίζεται και αγωνιά για τα μεγάλα ζητήματα της εποχής μας, συζητά για αυτά που την απασχολούν. Πολλές φορές «παίρνει την υπόθεση στα χέρια της» και δρα απέναντι στα αδιέξοδα και τα εμπόδια που της βάζει το σύστημα στον δρόμο προς την επίτευξη των ατομικών και συλλογικών της στόχων. Συχνά, νέοι και νέες που ανήκουν σε αυτή τη γενιά, έχουν δείξει την ευαισθησία τους απέναντι για παράδειγμα στην απειλή του φασισμού, έχουν εκφράσει την αλληλεγγύη τους στους πρόσφυγες και μετανάστες, που βρέθηκαν στη χώρα μας κυνηγημένοι από τις βόμβες και τη φτώχεια.

Μαζί με τις πιο «παραδοσιακές» και δοκιμασμένες μορφές οργάνωσης, όπως είναι τα μαθητικά συμβούλια, οι φοιτητικοί σύλλογοι, τα εργατικά σωματεία, αναζητά και άλλους, νέους τρόπους να εκφραστεί και αυτό είναι θετικό.

Αυτός ο κοινωνικός προβληματισμός θα γίνεται πιο εύστοχος και αποτελεσματικός όσο η δικαιολογημένη αποστροφή προς το αστικό πολιτικό σύστημα, προς αυτούς που κυβέρνησαν και μας έφεραν ως εδώ, μεταφράζεται σε συνειδητοποίηση του ποιος είναι ο πραγματικός αντίπαλος που έχουμε απέναντί μας. Όσο οι αξιέπαινες ατομικές προσπάθειες και αγώνες του καθενός και της καθεμιάς για να βελτιώσουν τη ζωή τους, γίνονται ρυάκια που συνενώνονται σε ένα ορμητικό ποτάμι διεκδίκησης της ζωής που μας αξίζει στον 21ο αιώνα.

 

Από πλευράς σας τι κάνετε για να την φέρετε πιο κοντά στην ενασχόληση με την πολιτική πραγματικότητα;

ΚΚΕ: Νομίζουμε ότι ο ρόλος μας είναι να συμβάλλουμε ακριβώς στο να πραγματοποιηθούν αυτές οι προϋποθέσεις με τις οποίες κλείσαμε την προηγούμενη απάντηση. Να αποτελέσουμε, στο πλάι του ΚΚΕ, τον νου, την καρδιά και τον οργανωτή αυτού του αγώνα της νέας γενιάς. Να βοηθήσουμε ώστε να κάνει την ιστορική πείρα όπλο της, έχοντας όμως το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον. Για να μπορέσει από γενιά χωρίς δικαιώματα που τη θέλουν οι «από πάνω», να γίνει η γενιά που θα κατακτήσει τα πιο πρωτόγνωρα δικαιώματα στη μόρφωση, στη δουλειά και στη ζωή.

Ας δούμε δύο συγκεκριμένα παραδείγματα:

Πολλές χιλιάδες αυτών των ηλικιών, της Gen Z, συμμετείχαν στις μαζικότερες μαθητικές κινητοποιήσεις των τελευταίων χρόνων. Όσοι δεν κατέβηκαν στο δρόμο, σίγουρα πήραν δύναμη και ένωσαν τη φωνή τους με όσους συμμαθητές τους διεκδίκησαν τα αυτονόητα σε καιρό πανδημίας για τη λειτουργία των σχολείων, αλλά και συζήτησαν για ένα σχολείο που παρ’ όλες τις «αλλαγές» από όλες τις κυβερνήσεις, το βαριούνται περισσότερο, δεν μπορεί να καλύψει την διάθεσή τους να μάθουν την αλήθεια και την ομορφιά που κρύβεται σε όλη την πορεία ανάπτυξης της ανθρώπινης κοινωνίας, να τους δημιουργεί κριτήριο ώστε να κατανοούν τις σύγχρονες προκλήσεις του κόσμου, να τους βοηθά να διαμορφώνονται ως πολύπλευρες προσωπικότητες. Είμαστε πολύ περήφανοι που τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ πρωτοστάτησαν σε αυτό το ελπιδοφόρο ξέσπασμα «ρεαλισμού», με βάση τις ανάγκες των μαθητών, και δύναμης, που στηριζόταν στο δίκιο των αιτημάτων τους.

Αντίστοιχα παραδείγματα υπάρχουν και στην πολύμορφη και μαχητική προσπάθεια που κάνουν οι φοιτητικοί σύλλογοι στα Πανεπιστήμια, στους οποίους τα μέλη της ΚΝΕ πρωτοστατούν, για να γίνουν φοιτητές ξανά. Να εκφράσουν, δηλαδή, την αγωνιστική τους διάθεση ώστε τα Πανεπιστήμια να γίνουν «κυψέλες» μόρφωσης και έρευνας για το συμφέρον όλου του λαού, αναγνωρίζοντας ότι «από τις σχολές τους δε λείπει η αστυνομία, αλλά καθηγητές, υποδομές και βιβλία».

Αξίζει πραγματικά να διαμορφώσει ένας νέος σήμερα κριτήριο για την κάθε πολιτική δύναμη από το πώς τοποθετείται για αυτά τα δύο ζητήματα που αναφέραμε. Δεν θέλουμε να «ωραιοποιήσουμε» βέβαια την κατάσταση. Αναγνωρίζουμε ότι υπάρχουν προβλήματα στο πόσοι συμμετέχουν σε αυτές τις διαδικασίες, είμαστε αυστηροί και με τις δικές μας ελλείψεις σε αυτή την προσπάθεια. Πιστεύουμε, όμως, ότι το δίκιο και τα όνειρα παλεύονται στον δρόμο, συζητιούνται σε ανοιχτές και μαζικές διαδικασίες. Εκεί θα δίνουμε τον καλύτερο μας εαυτό.

 

Ποια θεωρείτε ότι είναι τα τρία βασικά πολιτικά ζητήματα για τα οποία αγωνιά αυτή η γενιά;

ΚΚΕ: Ας μηνθεωρηθεί κοινότυπο αν πούμε ότι τα πολιτικά ζητήματα για τα οποία αγωνιά αυτή η γενιά είναι πολύ περισσότερα και δεν θεωρούμε ότι μπορούμε να εκφράσουμε μέσα σε λίγες γραμμές τις ανησυχίες για κάτι τόσο σύνθετο και όμορφο όπως είναι η ζωή. Διότι, πολιτική είναι η οργανωμένη δράση και τοποθέτηση του καθενός για το πώς πρέπει να οργανώνεται και να λειτουργεί η ανθρώπινη κοινωνία.

Θα μπούμε όμως στον «πειρασμό» να δώσουμε μια απάντηση για κάποια ζητήματα που καταγράφονται και σε διάφορες έρευνες ως τα «πρώτα» που απασχολούν αυτή τη γενιά.

Είναι, για παράδειγμα, το ζήτημα του περιβάλλοντος. Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουν γίνει -και συνεχίζουν να γίνονται- κινητοποιήσεις για την υποβάθμιση του περιβάλλοντος σε μια σειρά περιοχές, τις επιπτώσεις από φυσικές καταστροφές κ.λπ. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα από περιοχές της Δυτικής Αττικής. Σε αυτήν την περιοχή, μαθητές αυτών των ηλικιών συχνά κινητοποιούνται ενάντια στη λειτουργία χωματερής στη Φυλή που, αντί να κλείσει, επεκτείνεται. Μιλάμε για μια περιοχή που καταγράφεται τριπλάσια αύξηση θανάτων από καρκίνους σε σχέση με την υπόλοιπη Αττική τα τελευταία 15 χρόνια.

Παράλληλα, είναι το θέμα του πόσο «ελεύθερα» αισθάνονται αυτά τα παιδιά. Και αυτό αφορά ένα ευρύ φάσμα ζητημάτων σχετικά με την κρατική καταστολή, τις κοινωνικές ανισότητες, τον ρατσισμό κ.λπ. Οργίζονται από τις κραυγές απόγνωσης των καταπιεσμένων όλου του κόσμου, όπως του Τζ. Φλόιντ που δολοφονήθηκε στις ΗΠΑ. Προβληματίζονται από τον παραλογισμό σε περίοδο πανδημίας οι δισεκατομμυριούχοι να αυξάνουν την περιουσία τους κατά 30%. Ανησυχούν για τα φαινόμενα έντασης της καταστολής και του αυταρχισμού σε όλο τον κόσμο. Αυτά προκαλούν ένα άγχος, αλλά και μια αγανάκτηση για το πόσο «ελεύθερος» είναι κάποιος σε αυτό το σύστημα.

Είναι, τέλος, το απολύτως λογικό και προφανές: Θα μπορέσει να ζήσει καλύτερα από την προηγούμενη γενιά; Αυτή η ανησυχία εκφράζει κατά τη γνώμη μας και την πιο μεγάλη αντίφαση της εποχής, αλλά ταυτόχρονα και την πιο μεγάλη αλήθεια. Η αντίφαση είναι ότι ζούμε σε μια περίοδο που κατακλυζόμαστε καθημερινά από τα πιο σπουδαία τεχνολογικά επιτεύγματα της επιστήμης, διαβάζουμε ότι βρίσκονται τρόποι να αντιμετωπίζονται ζητήματα που για αιώνες η ανθρωπότητα δεν μπορούσε να φανταστεί και αντί όλα αυτά να οδηγούν σε περισσότερο και πιο ποιοτικό ελεύθερο χρόνο, σε καλύτερα σχολεία και πανεπιστήμια σε πιο δημιουργικές και χρήσιμες δουλειές, βλέπουμε να μεγαλώνει η ανεργία, να αυξάνεται ο χρόνος εργασίας. Και η μεγαλύτερη αλήθεια; Ότι πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχει αυτό που για δεκαετίες μας λένε: Πως ο καπιταλισμός μπορεί να εξασφαλίσει την ανάπτυξη για όλους, την ποιοτική δημοκρατία των πολλών, την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Αυτό το σύστημα έχει σαπίσει και πρέπει να ανατραπεί.

 

Στα όργανά σας υπάρχουν άτομα αυτής της γενιάς; Και αν ναι, κατά πόσο λαμβάνουν αποφάσεις για τις θέσεις του κόμματος;

ΚΚΕ: Οι ηλικίες των σημερινών μαθητών, φοιτητών, των εργαζομένων που πρόσφατα βγήκαν στην αγορά εργασίας αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία των μελών της ΚΝΕ και, κατά συνέπεια, δεν θα μπορούσαν να μην εκπροσωπούνται σε όλα τα όργανά της, ξεκινώντας από το Κεντρικό Συμβούλιο.

Άλλωστε το ενδιαφέρον και η εμπιστοσύνη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ προς τη νεολαία είναι αληθινά και όχι υποκριτικά, όπως άλλων δυνάμεων που τη θεωρούν, για παράδειγμα, ώριμη να ψηφίζει από τα 17 -όπως και είναι- αλλά απορούν ειρωνικά με το πώς κατάφεραν οι μαθητές να υπολογίσουν πόσοι παραπάνω καθηγητές αντιστοιχούν στα χρήματα που δίνονται για τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ.

Για το ΚΚΕ και την ΚΝΕ είναι ξένες οι λογικές των «παραγόντων», των στελεχών «με επιρροή» και των «παραγκωνισμένων», που βλέπουμε αλλού. Με αυτή την έννοια, οι σύντροφοί μας αυτής της γενιάς έχουν ακριβώς τα ίδια δικαιώματα, υποχρεώσεις και ευθύνη στη λήψη αποφάσεων με τους υπόλοιπους συντρόφους που συμμετέχουν στο ίδιο όργανο.

Κορυφαία διαδικασία για τη διαμόρφωση της πολιτικής του ΚΚΕ είναι το Συνέδριό του, το οποίο πρόκειται μάλιστα να διεξαχθεί το 2021. Παράλληλα με την πλούσια εσωοργανωτική διαδικασία, αυτές τις μέρες τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ κάνουν μια μεγάλη προσπάθεια για να φτάσουν οι Θέσεις της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ για το 21ο Συνέδριο σε όσο γίνεται περισσότερους νέους και νέες. Θέλουμε να συζητήσουμε, να ακούσουμε τη γνώμη τους για να βγούμε από αυτή τη διαδικασία καλύτεροι και πιο ικανοί στην οργάνωση της πάλης για τη μόνη πραγματική διέξοδο για τη νέα γενιά, τον σοσιαλισμό.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: