Κάτω τα χέρια από το Μουσείο ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης! – Μαζική συγκέντρωση και ιστορικός περίπατος στο Περιστέρι (ΦΩΤΟ) – Νέες δηλώσεις καταδίκης

Με νέα συγκέντρωση σωματεία και φορείς του Περιστερίου καταδίκασαν τη Διοίκηση του Δήμου για την απαράδεκτη ενέργειά της να τοποθετήσει ένα περίπτερο μπροστά από το κτίριο που στεγάζει το Μουσείο, σε μια προσπάθεια να υποβαθμίσει τη λειτουργία του – Πραγματοποιήθηκε ο Ιστορικός περίπατος που οργάνωσε το Παράρτημα Περιστερίου της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ – Και άλλες δηλώσεις καταδίκης

Με νέα συγκέντρωση έξω από το Μουσείο της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης σωματεία και φορείς του Περιστερίου καταδίκασαν τη Διοίκηση του Δήμου για την απαράδεκτη ενέργειά της να τοποθετήσει ένα περίπτερο μπροστά από το κτίριο που στεγάζει το Μουσείο, σε μια προσπάθεια να υποβαθμίσει τη λειτουργία του.

Για ασέβεια και πρόκληση σε βάρος του λαού του Περιστερίου και της ιστορίας του, κάνουν λόγο δεκάδες μαζικοί φορείς, απαιτώντας να μετακινηθεί άμεσα το περίπτερο από την είσοδο του Μουσείου. Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Παραρτήματος Περιστερίου βρέθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου στο χώρο του Μουσείου.

Εκτός από τα ψηφίσματα που έχουν υιοθετήσει σωματεία και φορείς, έχουν συγκεντρωθεί 1.650 υπογραφές που στηρίζουν το αίτημα για μεταφορά του περιπτέρου.

Επίσης, με πρωτοβουλία του Παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ ΔΣΕ έχουν συγκεντρωθεί δηλώσεις αγωνιστών της Αντίστασης, καθώς και απογόνων τους, που εκφράζουν την αντίθεσή τους σε κάθε προσπάθεια υποβάθμισης του Μουσείου και απόκρυψης της ιστορίας της πόλης.

Στη διαμαρτυρία συμμετείχαν τα μέλη της ΚΕ του ΚΚΕ Στέφανος ΛούκαςΒιβή Δάγκα, βουλευτής Δυτικού Τομέα Αττικής, και Γιώργος Σιδέρης, δημοτικός σύμβουλος Περιστερίου επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης.

«Για να υπάρχει μέλλον για τον τόπο μας η νέα γενιά πρέπει να διδαχθεί το παρελθόν», τόνισε η Μαρία Αποστολάκουαντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ).

Την απαξιωτική απόφαση της δημοτικής αρχής να παρεμποδίσει τη λειτουργία του Μουσείου, στήνοντας περίπτερο στην είσοδο του, στηλίτευσε η Φρόσω Κονδύλημέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΕΑΕΑ ΔΣΕ.

Όπως επισήμανε, το Μουσείο είναι το μέρος στο οποίο κάθε εργαζόμενος και εργαζόμενη, κάθε νέα και νέος μπορεί να γνωρίσει πλευρές της ηρωικής ιστορίας της πόλης, της δράσης των αγωνιστών της Αντίστασης, της πάλης του λαού για να σπάσει τις αλυσίδες του. «Και σήμερα είμαι πολλές οι αλυσίδες που κρατάνε τον λαό», σχολίασε και πρόσθεσε πως τις αλυσίδες αυτές θέλουν να διατηρούν όχι μόνο οι κυβερνήσεις αλλά και οι Δημοτικές αρχές. «Ενοχλεί η θέση που προβάλει το Μουσείο ότι μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό», σχολίασε. «Μιλάμε για μια ακόμα προσπάθεια να αποκοπεί ο λαός από την ιστορία του», υπογράμμισε και πρόσθεσε πως η ανιστόρητη απόφαση της δημοτικής αρχής θα συνεχίσει να βρίσκει απέναντι της τους φορείς και τον λαό.

Την εμμονή της Διοίκησης του Δήμου σε μια απαράδεκτη ανιστόρητη απόφαση, σχολίασε ο Ηλίας Χαϊντούτηςπρόεδρος του παραρτήματος Περιστερίου της ΠΕΑΕΑ ΔΣΕ, επισημαίνοντας πως πραγματική της στόχευση είναι «να απαξιώσει το Μουσείο». «Έχουμε χρέος απέναντι στους αγώνες και στους αγωνιστές, χρέος απέναντι στις νεότερες γενιές και τις μελλοντικές επίσης», ξεκαθάρισε.

Στην ομιλία του αναφέρθηκε σε στιγμές της ιστορίας της Αντίστασης στο Περιστέρι: Στα κόκκινα συνθήματα στους τοίχους, στα συνωμοτικά ραντεβού των μελών της ΕΠΟΝ, στη λειτουργία του παράνομου τυπογραφείου, στη μάχη του Ελαιώνα. Υπενθύμισε παράλληλα ορισμένους από τους πρωταγωνιστές και πρωταγωνίστριες των αγώνων αυτών: Την ΕΠΟΝίτισσα Άννα Παρλιάρου, που σύρθηκε στα δικαστήρια και στις φυλακές, τον λαϊκό Δήμαρχο Ευγένη Χαραλαμπίδη, που εκτελεσρηκε στην Κέρκυρα, τον ΕΛΑΣίτη Έκτορα, που σκοτώθηκε στη μάχη του Ελαιώνα και πολλούς ακόμα. «Δεν κρύβεται η ιστορία. Δεν μπαίνει κουκούλα στο Μουσείο”, ξεκαθάρισε. “Κάθε παρεμπόδιση της λειτουργίας του αποτελεί ύβρη προς τους αγωνιστές, τον λαό και τη νεολαία», κατέληξε.

Οι πρωτοβουλίες ενάντια στην υποβάθμιση του Μουσείου συνεχίστηκαν την Κυριακή 3 Μάρτη με ιστορικό περίπατο που οργάνωσε το Παράρτημα Περιστερίου της ΠΕΑΕΑ ΔΣΕ:

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ ΤΗΣ ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ
Ιστορικός περίπατος στα χνάρια της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης

Ιστορικό περίπατο οργάνωσε το πρωί της Κυριακής το Παράρτημα Περιστερίου της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ, με σταθμούς σχετικούς με την ιστορία της πόλης, και ιδιαίτερα με τους αγώνες του λαού της μέσα από το ΕΑΜ, τον ΕΛΑΣ, την ΕΠΟΝ. Ο περίπατος κατέληξε στο Μουσείο της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης όπου για μια ακόμα φορά καταδικάστηκε η απαράδεκτη ενέργεια της Διοίκηση του Δήμου να τοποθετήσει περίπτερο μπροστά από το κτίριο που στεγάζει το Μουσείο, σε μια προσπάθεια να υποβαθμίσει τη λειτουργία του.

Αφετηρία της μικρής ιστορικής αναδρομής στάθηκε η πλατεία Εθνικής Αντίστασης. Εκεί οι συγκεντρωμένοι έμαθαν, μεταξύ άλλων, για τους δυο μεγάλους εργασιακού χώρους που υπήρχαν στο Περιστέρι, το εργοστάσιο κλωστουφαντουργιας του «Λαναρά» και το ανθρακωρυχειο στο «Κάρβουνο», που αριθμούσαν περισσότερους από 3.000 εργάτες και εργάτριες και έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην Αντίσταση. Είναι ενδεικτικό ότι ο 4ος λόχος του ΕΛΑΣ Περιστερίου αποτελούνταν από εργάτες του «Κάρβουνου».

Η επόμενη στάση του περιπάτου έγινε στο σημείο που έχει τοποθετηθεί πλάκα προς τιμήν της ΕΠΟΝίτισσας Άννας Παρλιάρου. Η Άννα Παρλιάρου συνελήφθη τον Μάη του 1944, σε ηλικία 16 ετών, βασανίστηκε φριχτά από τους ταγματασφαλιτες και στις 6 Ιούλη του ίδιου έτους μεταφέρθηκε στο μπλόκο του Περιστερίου με σκοπό να καταδώσει συναγωνιστές της. «Αδέλφια κουράγιο! Δεν δείχνω κανέναν!», ήταν η απάντησή της.

Επόμενος σταθμός, το μνημείο για τη μάχη της Παλιάς Αγοράς, στις 28 Ιούνη 1944, όπου σκοτώθηκε ο Γιάννης Τζιλβές (Παναγιώτης), επικεφαλής της ομάδας του ΕΛΑΣ, τραυματίστηκε, πιάστηκε και εκτελέστηκε επί τόπου ο Βασίλης Αλαγιάννης. Στο σημείο αυτό έγινε αναφορά και τον Ευγένη Χαραλαμπίδη, αγωνιστή που αναδείχθηκε τον Οκτώβρη του 1944 σε λαϊκό Δήμαρχο της πόλης, συνελήφθη το 1945 και εκτελέστηκε στο Λαζαρέτο της Κέρκυρας το 1948. Μάλιστα, παρά τη μεγάλη συμβολή του στην Αντίσταση, δεν υπάρχει καμιά αναφορά στο πρόσωπο του, μέσα από κάποιο μνημείο ή ονοματοδοσία δρόμου, σε ολόκληρο το Περιστέρι.

Τέλος, η συζήτηση συνεχίστηκε στο Μουσείο, όπου εργαζόμενοι και νεολαία μπόρεσαν όχι μόνο να περιηγηθούν στον χώρο αλλά και να καταθέσουν προτάσεις και σκέψεις για τις επόμενες σχετικές πρωτοβουλίες. Στην κατεύθυνση αυτή, το Παράρτημα διαβεβαίωσε πως δραστηριότητες όπως οι ιστορικοί περίπατοι θα συνεχιστούν και θα εμπλουτιστούν και με άλλες πρωτοβουλίες για την ανάδειξη της ιστορίας και των αγώνων του λαού του Περιστερίου.

902.gr

 

***

Την προσπάθεια αφανισμού του Μουσείου ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης, καταδικάζουν με δηλώσεις τους απόγονοι αγωνιστών του ΕΑΜ και του ΔΣΕ απαιτώντας την άμεση απομάκρυνση του περιπτέρου:

Η Εφη (Ευφημία) Ντούσια, απόγονος του Αχιλλέα Ντούσια, ακούραστου βετεράνου αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και ΔΣΕ, και επί σειράς ετών (μέχρι το τέλος της ζωής του), γραμματέα του Παραρτήματος της Εθνικής Αντίστασης Περιστερίου, στη δήλωσή της, αναφέρει:

«Κατάγομαι από μια οικογένεια με αγωνιστικές ρίζες: η γιαγιά μου ήταν δασκάλα αγωνίστρια τιμωρούμενη για τα φρονήματά της με συνεχόμενες μεταθέσεις. Η θεία μου Ευγενία (Λούλα) Αργυροπούλου, ήταν δημοτικός σύμβουλος μέχρι τον θάνατο της, με τον αείμνηστο Δημήτρη Φωλόπουλο, Πρόεδρος του Συλλόγου Δημοκρατικών Γυναικών Ελλάδας και μέλος της ΟΓΕ από το 1976.

Ο πατέρας μου “αναμορφώθηκε” και στην Μακρόνησο.

Στ’ αχνάρια τους και όλων των ηρωϊκών μορφών της Αντίστασης, δεν επιτρέπω να μας πάρουν πίσω τα κεκτημένα, που πρέπει να ήταν δεδομένα. Η ιστορία δεν απαξιώνεται, δεν παραχαράζεται, δεν κρύβεται, αλλά τροφοδοτεί το Μέλλον!

Το Μουσείο ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης Περιστερίου, θά’πρεπε να’ναι κόσμημα, επιδεικνυώντας περήφανα την πλούσια σε ήρωες και ηρωϊσμούς ιστορία της πόλης. Οι ιδρυτές του αγωνίστηκαν με “νύχια και δόντια” για αυτό.

“Ντρέπεται και η ντροπή” με την στάση της διοίκησης Παχατουρίδη, που στα 90χρονα της πόλης, προσπαθεί να εξαφανίσει το Μουσείο και να σβήσει την ιστορία του…

Απαιτώ, ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ, να μετακινηθεί άμεσα  το περίπτερο από τον χώρο μπροστά από το μουσείο».

***

Η Κατερίνα Βλάχου και η Μίνα Βλάχου, κόρες του Νικολάου Σ. Βλάχου (καπετάν Βοριά) προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Περιστερίου 1964-1967 και 1975-1976, αναφέρουν:

«Σε περίπατό μας στον πεζόδρομο της οδού Εθνικής Αντιστάσεως, με έκπληξη και απόγνωση διαπιστώσαμε πως το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης έχει εξαφανιστεί.

Δεν περιμέναμε απ΄ την αρχή αυτού του δήμου και τους εκλεγμένους απ το λαό του Περιστερίου, αυτή την αντιμετώπιση προς το ιστορικό Μουσείο της Εθνικής Αντίστασης,τον αποκλεισμό του και κατ’ επέκταση την απαξίωσή του, τοποθετώντας στην είσοδο του Μουσείου περίπτερο, το οποίο όχι μόνο αποκλείει τη πρόσβαση προς αυτό αλλά και την ορατότητα!

Είναι απαράδεκτο και Ύβρις αυτό!

Θα έπρεπε ο Δήμαρχος του οποίου, οι δημοκρατικές του πεποιθήσεις είναι γνωστές, να μην αποδεχτεί τη θέση αυτή για το περίπτερο και αντίθετα να εκλάβει το μουσείο, σαν στολίδι αυτού του δήμου μιας και περιέχει υλικό και περιγραφές ιστορικές, μελών της Εθνικής Αντίστασης που τόσα έχουν προσφέρει, στις ιστορικές στιγμές του τόπου, με αγώνες και θυσίες!

Να προβάλλει το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης, να τονώσει της επισκεψιμότητα του, οργανώνοντας επισκέψεις και ιστορικές αναφορές σε σχολεία, όλων των βαθμίδων, σε συλλόγους κ.α Το κομμάτι αυτό της ιστορίας δεν πρέπει να σβήσει – όσο και να το επιδιώκουν κάποιοι- αντίθετα,πρέπει να είναι ζωντανό στις μνήμες μας και στη πληροφόρηση των παιδιών μας.

Η εποχή μας, είναι απελπιστικά γρήγορη με γνώμονα, το κέρδος και το χρήμα!

Με ευαισθησία, ας δείξουμε κι άλλους δρόμους στούς νέους, που θα τροφοδοτήσουν τη σκέψη τους για ένα πιο αισιόδοξο και φωτεινό μέλλον!

Δεν έχουμε από που να αντλήσουμε ελπίδα για το μέλλον, παρά μόνο απ’ την ιστορία μας, τον πολιτισμό μας και τη γλώσσα μας! Ευχαριστούμε για το χρόνο σας ελπίζοντας στη διόρθωση αυτής της αστοχίας!»

***

Η Ευανθία Αντωνίου,  κόρη Νέλλης Αντωνίου Δημοτικής Συμβούλου επί Δημαρχίας Δ. Φωλόπουλου, αναφέρει:

«Το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης δημιουργήθηκε από Περιστεριώτες/τισσες αγωνιστές και αγωνίστριες για να τιμήσει τους/τις ήρωες και ηρωίδες της πόλης μας οι οποίοι/ες, σε ιδιαίτερα δύσκολες για την πατρίδα μας στιγμές, έζησαν και πέθαναν αγωνιζόμενοι/ες για τα υψηλά ιδανικά της ελευθερίας, της ισότητας, της ισονομίας, της δικαιοσύνης, της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Εμείς, οι Περιστεριώτες/τισσες, έχουμε την υποχρέωση να κληροδοτήσουμε στα παιδιά μας την ιστορική μνήμη της πόλης μας, ως ελάχιστο φόρο τιμής σε ήρωες και ηρωίδες όπως η Παρλιάρου, ο Σακαλής, ο Χαραμπίδης, ο Τσιλβές και ο Αλαγιάννης, ο Έκτορας και τόσοι άλλοι και άλλες που έζησαν αγωνιζόμενοι/νες με αξιοπρέπεια, ανιδιοτέλεια και αγώνα. Είναι τιμή για όλους και όλες μας, αλλά και για την Δημοτική Αρχή, να διατηρήσουμε και αναδείξουμε το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης στον Πεζόδρομο της πόλης.

Οι συμπολίτες/τισες μας διαμαρτύρονται για τη μετακίνηση του περιπτέρου μπροστά στην είσοδο του Μουσείου και θεωρούν ότι η ενέργεια αυτή απαξιώνει την Ιστορία της πόλης μας κρύβοντας την πρόσοψη του Μουσείου.

Η Δημοτική Αρχή οφείλει ΑΜΕΣΑ να αποκαταστήσει τον χώρο μπροστά από το Μουσείο, και να μεταφέρει το περίπτερο είτε στην αρχική του θέση είτε σε κάποια άλλη, ώστε να μην κρύβεται η πρόσοψη του Ιστορικού αυτού μνημείου μνήμης και μίμησης.

Αίτημά μας είναι η Ιστορία του Περιστερίου να είναι στο φως και να συνδέεται άμεσα με τη ζωή της πόλης μας».

***

Ο Σπύρος Μαγγίνας, Πρώην Δημοτικός Σύμβουλος, Πρώην πρόεδρος του ερασιτέχνη «Ατρομήτου», αναφέρει:

«Υποτίμηση της ιστορίας της πόλης μας, των αγώνων της ΕΑΜικής Αντίστασης-ΔΣΕ στο Περιστέρι και της σύγχρονης ιστορίας της πόλης μας δείχνει η επιλογή της Διοίκησης του Δήμου, του κ. Παχατουρίδη, να τοποθετήσει περίπτερο στην είσοδο του Μουσείου.

Να φύγει άμεσα το περίπτερο μπροστά από την πόρτα του Μουσείου και να αναδειχθεί το Μουσείο ως τόπος σεβασμού της Ιστορίας της πόλης μας».

 

Την προσπάθεια αφανισμού του Μουσείου καταδικάζουν με δημόσια τοποθέτησή τους προσωπικότητες γνωστές για τη δράση τους στα κοινά, τη συμβολή τους στον πολιτισμό, τον αθλητισμό, επιστήμονες κλπ.

Αναλυτικά δείτε στον ακόλουθο σύνδεσμο:

Δεν μπορείτε να κρύψετε την Ιστορία! – Κατακραυγή για την απαράδεκτη ντροπιαστική απόφαση της Δημοτικής Αρχής Περιστερίου να «εξαφανίσει» το Μουσείο ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/comments.php on line 6

1 Trackback

Κάντε ένα σχόλιο: